deneinvins Postat Martie 16, 2017 Partajează Postat Martie 16, 2017 (editat) In 1995 am cumparat mai multe lampi printre care si una GU50, notata LAMPA A. In 2016 am cumparat o lampa GU50, noua, nefolosita, la cutie, notat LAMPA B. Ambele lampi arata impecabil, nu au urme de metalizare, nu sint afumate, nu au zgirieturi, etc. Lampile au date de fabricatie diferite. Am testat cele doua lampi în aceleasi conditii, adica : - tensiunea anodica - 300-310V, nestabilizat. Diferenta de 10V rezulta din fluctuatiile de pe retea. - tensiune la G2 - 200V, stabilizat. - curentul anodic - 80mA. - transformator de iesire - S=20cmp, 4K/4R. - rezistenta din catod - 33R in paralel cu 100uF - grila 1 inseriata cu rezistenta de 10K si 390K spre negativare. - negativare din sursa stabilizata, reglabila. Ambele lampi functioneaza la fel in CC si in CA, nu distorsioneaza, au acelasi factor de amplificare. La teste am folosit mai multe multimetre, GSS si osciloscopul. Diferenta este urmatoarea : - pentru conditiile aratate mai sus, lampa A are nevoie de 12V negativare, iar lampa B are nevoie de 33V pentru negativare. La aceste tensiuni se mai adauga 2,7V de pe rezistenta din catod. Potrivit fisei tehnice, lampa B se apropie mai mult de realitate. De ce apare aceasta diferenta ? Care este parerea voastra ? Editat Martie 16, 2017 de deneinvins Link spre comentariu
Kosmin Postat Martie 16, 2017 Partajează Postat Martie 16, 2017 Incearca sa le masori panta si cred ca vei gasi raspunsul intrebarii adresate mai sus. Link spre comentariu
bmsorin Postat Martie 16, 2017 Partajează Postat Martie 16, 2017 Lampa A este destul de utilizata/folosita. Daca ne uitam la foaia de catalog https://bms.isjtr.ro/sheets/018/g/GU50.pdf asta rezulta. Link spre comentariu
Ion_Bumbu Postat Martie 17, 2017 Partajează Postat Martie 17, 2017 (editat) Arata ca un tub epuizat daca trebuie sa micsorezi negativarea pentru a ajunge in parametrii statici. Grig Editat Martie 17, 2017 de Ion_Bumbu Link spre comentariu
+_Florin_+ Postat Martie 19, 2017 Partajează Postat Martie 19, 2017 Ambele lampi functioneaza la fel in CC si in CA, nu distorsioneaza, au acelasi factor de amplificare. Daca nu distorsioneaza si au acelasi factor, nu poate fi vorba de uzura. Un tub epuizat se aude rau, distorsionat, iar amplificarea respectivului etaj e mai mica. Am experimantat reducerea negativarii (automate) prin micsorarea rezistentei din catod la un ECL82, alta data la un EL84 afumate, cu ocazia punerii in functiune a unor radiouri vechi. Nu aveam pe moment lampi noi. Curentul anodic era foarte mic, asa ca l-am "corectat" artificial. Sunet slab si urat. In cazul tau cred ca e vorba despre o dispersie a parametrilor iesita din tipic. Se mai intampla. Link spre comentariu
Vizitator viobio Postat Martie 19, 2017 Partajează Postat Martie 19, 2017 Dupa ce va prindeti ca tubul este epuizat ? Dupa cum arata anodul? Sticla ? Va arat eu tub care arata ca nou ,dupa trei ani si e muci ca emisie . Link spre comentariu
tm07uxo Postat Martie 20, 2017 Partajează Postat Martie 20, 2017 Tuburile rusesti pe linga inscriptionarea tipului si siglei fabricantului mai are si o stampila de culoare albastra ca cerneala daca tubul este nou. Daca tubul este folosit culoarea albastra devine marou. In rest puneti pe seama calitatii tuburilor rusesti aceasta dispersie. Se pare ca si la ei functioneaza sintagma [Lasa ca merge si asa] Link spre comentariu
puriu Postat Martie 20, 2017 Partajează Postat Martie 20, 2017 Trebuie verificata emisia catodica la ambele tuburi. Anodul si grilele se leaga impreuna la plus 12 - 15 V, catozii se incalzesc la fel si se masoara curentul. Daca tuburile sunt la fel de noi, curentul trebuie sa fie acelasi. Link spre comentariu
+_Florin_+ Postat Martie 21, 2017 Partajează Postat Martie 21, 2017 Dupa ce va prindeti ca tubul este epuizat ? Dupa cum arata anodul? Sticla ? Va arat eu tub care arata ca nou ,dupa trei ani si e muci ca emisie . Faptul ca tubul e afumat sau prezinta acea depunere tip "oglinda" pe interiorul balonului nu reprezinta un indiciu temeinic ca respectivul tub este epuizat. Dar arata ca a functionat un numar (poate considerabil) de ore. Ca atare, putem avea suspiciuni rezonabile in ceea ce-l priveste si merita testat la catometru. Putem gasi tuburi bine "afumate" cu emisia excelenta si altele ce arata ca noi, epuizate. Link spre comentariu
Vizitator viobio Postat Martie 21, 2017 Partajează Postat Martie 21, 2017 Faptul ca tubul e afumat sau prezinta acea depunere tip "oglinda" pe interiorul balonului nu reprezinta un indiciu temeinic ca respectivul tub este epuizat. Dar arata ca a functionat un numar (poate considerabil) de ore. Ca atare, putem avea suspiciuni rezonabile in ceea ce-l priveste si merita testat la catometru. Putem gasi tuburi bine "afumate" cu emisia excelenta si altele ce arata ca noi, epuizate. Florin , ce am scris eu a fost ....o ironie . Link spre comentariu
Vizitator Postat Martie 22, 2017 Partajează Postat Martie 22, 2017 (editat) "se bate apa-n piuă" (pentru 10lei hai 20lei) un tub gu-50 cu emisie slabă tub epuizat tub uzat tub defect Editat Martie 22, 2017 de Vizitator Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum