Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

putin ajutor cu incarcarea li-ion

powerlight

Postări Recomandate

Salut,doresc sa fac o boxa portabila formata dintr-un kit bluetooth xs3868 2 kituri amplificare clasa d pam8610 si 4 sateliti de la un home theater yamaha av-1.

Ma lovesc la incarcarea acumulatorilor ce intentionez sa-i folosesc;Am aproximativ 10kg de acumulatori si vreau sa pun cativa sa am o autonomie de cel putin 8h la un volum de peste 60%.

Maine ma apuc sa desfac acumulatorii apoi de masurat,din ce stiu eu un acumulator bun trebuie sa aibe peste 3.5v,gresesc?Daca nu maine ce voi gasi peste 3.5v ii voi pune la incarcat cu un incarcator pentru li-ion care stie sa incarce doar o baterie.Eu as dori sa achizitionez cateva kit-uri tp4056 insa nu stiu cate sa iau ca sa depasesc autonomia propusa de mine.Se pot incarca 2 celule pe un modul?in cazul in care ar fi identice aceste celule?

Maine voi atasa ceva poze cu tarla de baterii.

Editat de powerlight
Link spre comentariu

Se sortează în perechi care au aceeași rezistență internă și se grupează serie/paralel. Se folosesc apoi circuite de protecție care pot asigura echilibrarea încărcării la celule înseriate.

Link spre comentariu

Se sortează în perechi care au aceeași rezistență internă și se grupează serie/paralel. Se folosesc apoi circuite de protecție care pot asigura echilibrarea încărcării la celule înseriate.

Am postat la sectiune incepatorilor deoarece nu prea detin cunostinte enorme despre electronica/fizica.

Imi puteti explica mai babeste?si referitor la punctul 1?

Cum masor rezistenta interna a celulelor?cu multimetru pe rezistenta?si cat trebuie sa aiba?

Inteleg ca timpul este pretios pentru toti insa daca stiam ca nu o sa primesc cateva sfaturi care m-ar ajuta in ceea ce vreau sa fac nu ma mai apucam.

O zi buna

Editat de powerlight
Link spre comentariu

Postez la sectiunea incepatorilor si primesc o pagina cu ecuatii si radicali sa pot masura o afurisita de celula.

image030.gifimage032.gif

image034.gif (1.18)

Se pune conditia ca derivata sa fie nula pentru putere maxima si se obtine:

image036.gif

Pentru ca derivata sa fie nula trebuie indeplinita conditia

image038.gif image040.gif (1.19)

Valoarea maxima a puterii se obtine inlocuind in relatia (1.18) valoarea rezistentei de sarcina:

image042.gif

Lasati-o asa,v-ati nascut invatati toti.

Link spre comentariu

Iartă-mă că intervin , faptul că tu ai postat la secțiunea începătorilor , nu face lucrurile mai simple decât sunt . Colegii s-au străduit cât au putut.

Dacă tu dorești să faci ceva ce-ți depășește cunoștințele , fie pui mâna și înveți , fie faci la nimereală ( poate iese ) , fie renunți .

În niciun caz nu te superi pe cei care înceracă să te ajute !

Link spre comentariu

Nu te ofensa degeaba. Ai dat pea putine informatii ca sa poti fi ajutat. Trebuie inceput cu inceputul. Trebuie sa ne spui ce tensiuni de alimentare ai nevoie si ce curenti pentru fie care dispozitiv in parte. Vad ca modulul XS3868 se alimenteaza cu 3,6-4,2V si 55 mA, amplificatorul clasa D cu 7-15 V si probabil un curent de 2A iar cei " 4 sateliti de la un home theater yamaha av-1 " numai tu ai putea spune cu ce tensiune se alimenteaza si ce curent consuma. Abia pe urma ai putea fi ajutat dar daca spui ca esti incepator in electronica aceasta problema este prea complicata pentru tine. Cu acumulatorii Li-Ion nu este de joaca. Incarcare lor se face intr-un regim mai special, cu niste module dedicate. Unde mai pui ca un scurtcircuit accidental la acesti acumulatori se poate la sa cu explozii (chiar si Incendii). Nu vreau sa te descurajez dar ceea ce ai vrea sa faci nu este pentru incepatori.

O duminica placuta.

Link spre comentariu

Nu te ofensa degeaba. Ai dat pea putine informatii ca sa poti fi ajutat. Trebuie inceput cu inceputul. Trebuie sa ne spui ce tensiuni de alimentare ai nevoie si ce curenti pentru fie care dispozitiv in parte. Vad ca modulul XS3868 se alimenteaza cu 3,6-4,2V si 55 mA, amplificatorul clasa D cu 7-15 V si probabil un curent de 2A iar cei " 4 sateliti de la un home theater yamaha av-1 " numai tu ai putea spune cu ce tensiune se alimenteaza si ce curent consuma. Abia pe urma ai putea fi ajutat dar daca spui ca esti incepator in electronica aceasta problema este prea complicata pentru tine. Cu acumulatorii Li-Ion nu este de joaca. Incarcare lor se face intr-un regim mai special, cu niste module dedicate. Unde mai pui ca un scurtcircuit accidental la acesti acumulatori se poate la sa cu explozii (chiar si Incendii). Nu vreau sa te descurajez dar ceea ce ai vrea sa faci nu este pentru incepatori.

O duminica placuta.

Pai lumea citeste printre randuri,am spus ca vreau ca incarcarea lor sa fie facuta cu kit-uri speciale pentru asa ceva;Daca as vorbi de domeniul in care lucrez eu si v-as da cateva paragrafe sigur a-ti intra in ceata insa.....

Pe langa toate astea am pus 2 intrebari Se pot incarca 2 celule pe un modul?in cazul in care ar fi identice aceste celule?

N-are importanta ce difuzoare voi folosi,la mine problema era de incarcare nu de cum se vor auzi difuzoarele.

Link spre comentariu

Cu acumulatorii din poze nu o sa faci niciodata o alimentare corecta pentru kiturile tale, indiiferent cum i-ai conecta.

Mai intai, in cazul de fata trebuie sa se stie tensiunea de alimentare si curentul maxim consumat al tuturor kiturilor.

Dupa ce afli acesti parametri foarte importanti, faci un calcul si adaptezi acumulatori ( daca ai ce-ti trebuie, daca nu cumperi ), si apoi metoda de incarcare.

Un element Li-Ion descarcat are 1,2V si incarcat 1,4V,

Un grup de 3 elementi, aia plati din telefoane/tablete au descarcati 3,6V si incarcati 4,2V si au deja un mic modul de incarcare, adica trebuie sa le aplici la borne 4,4-5V curent limitat sa zicem 200-400 mA in functie de capacitatea grupului.

Nu poti sa-i pui in serie sa obtii 12 V nici pentru livrare curent nici pentru incarcare.

Pentru doua canale ai nevoie de minim 4 A iar daca vrei autonomie de 8 ore, deja capacitatea acumulatorilor creste mult.

Link spre comentariu

Un element Li-Ion descarcat are 1,2V si incarcat 1,4V,

Poate ai vrut să zici un elemente Ni-Cd sau Ni-Mh?

Elementele Li-ion au 3,7v descărcaţi şi max 4,2 încărcaţi!

Link spre comentariu

"elmar" nu e chiar asa cum scrii "Elementele Li-ion au 3,7v descărcaţi şi max 4,2 încărcaţi!"

Acumulatorii Li-ion pot fi descarcati pana la 3,2 V (uni spun ca chiar pana la 3V). Maximul ce l-ai specificat este corect.
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări