Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Depanari radio-tv

Vizitator cata82

Postări Recomandate

In anii 90, am lucrat la o firma care aducea televizoare din vest, din alea scoase in strada. Cele mai erau defecte. Le reparam, schimbam selectorul de canale si FI pentru sunet. Cistigam cam 80.000 de lei pe saptamina, lucrind doar dupa miaza, salariu fiind, pe atunci, cam 75.000 lei lunar! Erau tipi care cistigau si pina la 400 - 500 de mii de lei pe saptamina! Vremurile au apus, acum firma nici nu mai exista. Cine se mai pune la un reparat de TV care practic...nu se strica? Cine mai repara televizoare, cind, dupa 3 - 4 ani de folosinta, il schimbi cu unul nou, mai performant? Cine mai repara un tv cu 3 tranzistori pe el si cu 5 circuite integrate specializate??? Eventual sa mai schimbi cite un electrolitic... Televizoare cu lampi, sau hibride, pracic, nu mai exista. Nu mai renteaza se repari televizoare...Poate doar de amorul artei.

Am avut pina de curind un Samsung care a mers 20 de ani. S-a stricat sursa de alimentare. Nu m-am mai obosit sa-l repar, l-am pus in taxi si l-am dus la reciclare. Am luat pe el un bon de masa de ...10 lei. 5 lei am dat la taxi.

Chiar schimbati selectoarele de canale si FI? Am dubii mari!

Link spre comentariu

Se mai poate trai decent din reparatii radio-tv ?

Cunosc mai multi indivizi care au facut avere din profesia asta (in anii '90 - casa, masini), dar acum lucreaza doar pentru supravietuire (mai mult repara tv-uri cu CRT, rar altceva). La o lucrare le raman 30-40 lei, in conditiile in care lucreaza mai mult cu piese vechi, pe care nu dau banii (au beciul casei plin cu sasie din televizoare dezmembrate).

In anul 1992 am fost cateva luni in Franta, langa Lion. Mi-am luat cu mine si instrumentul de masura si pistolul de lipit, sperand sa castig ceva bani lucrand dupa program, la un service. A fost dezamagire totala. Am gasit un singur service la are doi batrani isi faceau de lucru (rar, mai mult stateau). Un tv color de performante medii costa cam 3000 franci, la un salariu mediu de 12000 de franci. Salariul minim era de 5000 franci (cam 1000 $) si preturile la produse erau, in franci, cum erau in Romania in lei. Deci in Franta puterea medie de cumparare era de 4-5 ori mai mare ca in Romania.

Mergeau bine service-urile auto. Mi-am dat seama ca asa va fi si la noi, ca nu se vor mai castiga bani frumosi din reparatii radio-tv.

Astept comentariile celor care inca lucreaza in domeniul asta.

In Copenhaga se arunca in strada inclusiv tv functionale, doar pt a fi schimbate cu altele noi.

In ce priveste service-urile auto, daca ti s-a stricat masina, nu o poti repara mai devreme de cateva zile. Pt ca trebuie sa iti faci programare, ca la dentist. Nu gasesti mecanic liber, sa ti-o repare pe loc.

Editat de cristian2009
Link spre comentariu

Selectoarele se schimbau in caz ca nu erau de banda larga sau doar UIF sau UHF

Prima varianta,nu prindeai toate programele transmise pe "cablu"

A doua,nu prindeai mai nimic,pe cablu se transmitea in FIF sau VHF (low)

Link spre comentariu

Stiu exact despre ce este vorba, in acea perioada am lucrat si eu la o asemenea firma si nu am modificat/adaptat selectoare iar FI nici atit. Mai ales in anii 90 nu aveam de unde gasi selectoare pentru cele mai ciudate tv. posibile.

Poate nu am nimerit eu locul potrivit! Am vazut/reparat tiruri intregi de tv, majoritatea in carcasa de lemn. Care nu avea banda completa se vindea ca atare, mai tirziu au aparut convertoarele fif/uif. Modul sunet bistandard, FUS si altul la rind!

La fiecare doua-trei zile imi alegeam altul pe care-l luam acasa cu gindul ca nu-l mai schimb, dar mereu aparea altul mai bengos.

Editat de Marele Savant
Link spre comentariu

Ma intreb pe cine vrea sa supraimpoziteze PSD-ul ca sa-i indestuleze pe angajatii la stat, cand nimic nu mai merge bine ? Vor numara gainile din curtea taranilor ?

Purecii de pe câini.

Link spre comentariu

@Dan Cod

Legat de întrebarea inițială depinde ce suma de considera ca și trai decent.
Fara asta totul este in jurul subiectului.

------------------------------------------------------------

Macar cu putin peste salariul mediu (venit net), constant, nu doar de sarbatori (ocazional). Ma refer la bani facuti legal, cu impozitul platit. Munca nu este grea, asa ca nici pretentiile nu pot fi prea mari. A trecut vremea cand te puteai pricopsi din astfel de activitati.

In judetele din sudul tarii a fost mai multa industrie, in regimul comunist, decat in nordul Transilvaniei. Fabricile au fost inchise si multa inginerime (sau tehnicieni) s-a apucat de service. Oportunitatile sunt mai mici ca la Oradea, oras la granita cu Ungaria, unde s-a facut trafic de frontiera si lumea a avut banet pe mana, iar cei cu preocupari in domeniile tehnice sunt mai putini. Si la Arad si Timisoara s-a castigat din traficul cu produse din Ungaria si multi au facut avere pe vremea embargoului (benzina) in timpul razboiului din Iugoslavia.

@franzm

PSD este condus de indivizi cuplati cu SUA. La varful partidului sunt fosti agenti sau "locotenenti" ai fostilor agenti, iar la baza sunt fosti directori de intreprinderi, militieni, PCR-risti din linia a 2-a.

Cei din varful partidului sunt pusi de americani sa-i sunteze pe pesedistii din esalonul inferior, sa-i debarce periodic de la butoane, sa nu prinda putere economica prea mare. Asa au facut la alegerile din anul 1996, cant PSD a trecut in opozitie. PSD avea toate mijloacele ca sa duca o campanie prin care sa castige alegerile, dar n-a facut absolut nimic, i-a lasat intentionat pe aia de la Conventia Democrata sa castige. Astfel PSD-istii care incepusera afacerile pe seama banilor de la stat (inginerii financiare) au fost trecuti in stand-by. Americanii se joaca cu ciumetii din partide, ca pisica cu soarecii. Pentru americani este important sa nu se formeze o clasa autohtona suficient de bogata, care sa aiba tendinte de autonomie. De asta ii pritocesc la conducere si ii iau la ștangă pe toti. Cred si Basescu va avea probleme, desi s-au folosit mult de el. Doar cativa (foarte importanti in trecut) au fost lasati in pace, dar i-au retras din politica si le-au pus capastru.

Acum, cu maririle de salarii in sistemul bugetar si supraimpozitarea restului populatiei, liderii PSD urmaresc doua obiective:

1. Sa prosteasca populatia cu promisiuni de mai bine, ca sa nu aiba opozitie (manifestatii) ca urmare a punerii in practica a regionalizarii (primul pas spre dezmembrarea statului national unitar roman),

2. Sa-i debarce le la butoane pe PSD-isti din esaloanele 2 si 3, pentru multa vreme sau definitiv. Nemultumirea (furia) provocata de noile impozite va fi atat de mare, incat PSD va avea soarta PNT-CD - lui. E ca la biliard, dai cu batul intr-o bila, ca sa ajunga alta bila unde trebuie.

Editat de VAX
Link spre comentariu

Da, le scoteam pe cele existente din functie si puneam unele folosite in televizoarele romanesti cu CI. Le agatam pe unde se nimerea, faceam legaturile la alimentare, comanda varicap si semnal. Pe partea de sunet, care era de 5 MHz, puneam un montaj cu un tranzistor si un cristal de quart care transforma FI sunet, fie in 5,5 fie in 6,5 MHz. Televizoarele erau din tarile nordice, toate se terminau cu "...guson" in coada!

Link spre comentariu

Povesti cu babauri pentru elevii scolilor speciale! Majoritatea celor pomeniti de dl. Vax sint ori prea batrini ori prea morti ca sa mai fie ineresati de conspiratii. Cei care mai misca sint sint ocupati cu facutul banilor sau isi cresc nepotii, nu au timp de pierdut cu fleacuri conspirationiste!

Link spre comentariu

Tovarase Savant, eu am avut "privilegiul" sa cunosc, inainte de '90, cateva personaje care ulterior au avut influenta politica masiva, cam in defavoarea romanilor. De ex. am cunoscut pe cineva care avea un rol mai mic, sa-i pitule cateva zile pe cativa complotisti la "revolutie", pana se aranja trecerea granitei in Iugoslavia, in caz ca ar fi esuat lovitura de stat. Omul si-a deschis (anul 1987) un service radio-tv in garajul masinii, sub pretextul ca crescusera copiii si avea nevoie de bani. M-a rugat sa colaborez cu el, dupa orele de program. Nu mai vedea bine si avea dificultati la chestiile marunte (selectoare de canale, etc). In anul urmator a compartimentat garajul, a facut in partea din spate un fel de camaruta din perete de PAL si a pus pe tavan izolatie termica din polistiren, cum se face acum. Canapea, PAL si mocheta pe jos, soba pe motorina, raft cu carti, chiuveta (unde facea pipi) si un mic rezervor cu apa, generator eolian deasupra constructiei (din altenator de Dacia modificat). Zicea ca era in şucar cu nevasta-sa si ca avea nevoie sa mai doarma acolo, din cand in cand.
Service-ul era de acoperire, sa nu se prinda organili care era rolul lui. Banuiesc si cine era balaurul care trebuia trecut granita. Nu intru in detalii. Se kkasera pe ei de frica, in anul 1988, cand Mircea Raceanu a fost prins ca facea spionaj si era condamnat la moarte. Persoana (cea cu service-ul), cand tremurau chilotii pe el mi-a zis: "-Domnul ******. niciodata sa nu faceti politica." Mi-a trantit o poveste cu tatal lui, care era sofer pe autocamion in timpul rebeliunii legionare si vazuse pe drum multi legionari impuscati de armata.

A venit lovilutia, si-a luat baiatul (care mi-a fost elev in clasele a 9-a si a 10-a) de la facultate anul III in Bucuresti si l-a mutat la o facultate romano-americana (un fel de Stefan Gheorghiu - varianta capitalista). A intrat in politica si a ajuns chiar ministru la un moment dat. Este mare milionar, proprietar de firma de electronice, etc.

Ar fi extrem de periculos sa dau nume si fapte, dar nu sunt chiar teoria conspiratiei ce spun eu.

Cred ca matale in timpul acela nu mai pridideai sa pui deoparte BFY-uri si alte tipuri de tranzistoare "defecte" (niste "gunoaie" fabricate la IPRS) de la locul de munca.

Link spre comentariu

Vedeti ca pe la Casele de Cultura sau pe la Bibliotecile Judetene sint cenacluri literare unde va puteti citi productiile cu mai mult succes decit aici iar fantezia dv. va avea o intisa curte in care sa zburde vesela!

Si da IPRS-ul lucra cu un procent inacceptabil de rebuturi, tot ce nu se livra catre marii beneficiari erau gunoaie, asa ca nu aveam de ce sa le pun deoparte, mai ales ca nu aveamn nici caracteriscop.

Pentru uz personal, cumparam de la bisnitarii de pe Academiei sau din tirg de la Pitesti. Acestia spre deosebire de IPRS nu isi permiteau sa vinda deseuri pentru ca isi respectau clientii. Iar amplificatoare de antena, atunci cind aveam vre-o obligatie, faceam cu BF961-966. Sic!

Deasemenea va rog insistent sa va controlati insinuarile, altfel veti ramine nebagat in seama si de mine asa cum ceilalti colegi o fac de mult!

Pareti extrem de frustrat, probabil ca ati avut o copilarie tare nefericita si asta v-a marcat pe viata! De unde atita incrincenare si ura pentru tot ce este in jurul dv.?

Iar in 1987 eu aveam servici si doi copii mici, nu colaboram cu tot felul de persoane dubioase!

Editat de Marele Savant
Link spre comentariu

Draguta, datorita pasiunii comune, aici pe forum sint mai multe persoane care ma cunosc inainte de 1989! Oricind pot spune ce stiu rau despre mine. De asemenea numele meu, adresa si nr. de telefon sint cunoscute, se poate vedea exact ce scheleti am in dulap.

Aveti si dv. curaj sa faceti la fel?

Link spre comentariu
Vizitator
Acest subiect este acum închis pentru alte răspunsuri.
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări