validae Postat Martie 10, 2017 Partajează Postat Martie 10, 2017 Soluția cu electronica lângă bec este cea mai bună și probabil singura cale practică, fiindcă nu presupune nicio modificare a instalației. Link spre comentariu
Vizitator i2r Postat Martie 10, 2017 Partajează Postat Martie 10, 2017 In cazul cu electronica langa bec, este greu de controlat starea intrerupatorului (on/off) si o deschidere accidentala a acestuia (mai ales ca becul nu da feedback) o sa strice tot controlul asta "smart"... Link spre comentariu
validae Postat Martie 10, 2017 Partajează Postat Martie 10, 2017 Păi în cazul ăsta nu mai sunt alte opțiuni. Ori cablezi nul în fiecare întrterupător pentru electronică, ori pui totul lângă bec și anulezi întrerupătorul (îl ștrapezi în doză).O complicație atrage și altele... Link spre comentariu
Vizitator i2r Postat Martie 10, 2017 Partajează Postat Martie 10, 2017 Din ce-am mai studiat pe piata de Smart Switches sunt in mare 2 abordari pentru lipsa nulului (excluzand pe cea care cere becuri incandescente, sau suntarea lor): 1. Intrerupatoare smart, dar cu dimmer - imi poate explica cineva de ce asa nu ar mai fi probleme? 2. O firma (proiect kickstarter aici, rog admin sa stearga daca n-am voie sa dau link) care pretinde ca e singura de pe piata ce ar fi gasit o solutie pentru becuri cu consum > 3W. Se prinde careva cum au abordat? Inteleg ca trag si ei curent prin bec, dar sub 3W @ 230V - asta inseamna ca electronica consuma maxim 13mA? ca nu sunt prea priceput la calcule de genul asta? Banuiesc ca exista si un transformator in intrerupator de la 230V la 3.3V care consuma si el, sau vorbesc prostii? Link spre comentariu
validae Postat Martie 11, 2017 Partajează Postat Martie 11, 2017 Şi la ei circulă un curent prin bec, dar este foarte mic. Link spre comentariu
Vizitator Postat Martie 11, 2017 Partajează Postat Martie 11, 2017 Asa circula un curent prin bec si pe la noi cand avem intrerupator cu "led". E suficient de mic incat sa nu produca efect termic (semnificativ) in filament, dar suficient de mare pentru luminita din intrerupator. Link spre comentariu
UDAR Postat Martie 11, 2017 Partajează Postat Martie 11, 2017 Păi dacă condițiile inițiale se redefinesc, putem să mai discutăm . Dar mai întâi să comentez puțin ultima postare a OP. 1. Întrerupătoare smart cu dimmer - se pot face fel de fel de combinații perfect funcționale . Prin combinații înțeleg un anumit tip de întrerupător cu un anumit tip de bec , nu ceva universal cum era enunțul inițial . 2. Link-ul propus, cu scuzele de rigoare , îmi pare mai mult un proiect deocamdată . Să mai așteptăm până să ne pronunțăm. Sunt convins că atunci când vor apărea produsele reale cu specificațiile reale nu va mai fi totul atât de roz . Probabil că o parte se vor încadra la punctul 1. Și acum să revenim la ale noastre . Da , se poate face un întrerupător smart On-Off cu un consum de sub 13mA - ( deși eu cred că cei 3W sunt la 120V ). Mai multe nu pot comenta că nu știu detalii - eu personal nu sunt adeptul ideei de a aprinde lumina cu telefonul . Oricum ar trebui definit ce înseamnă acel smart în acest caz . Link spre comentariu
Vizitator i2r Postat Martie 11, 2017 Partajează Postat Martie 11, 2017 Proiectul din link spunea undeva de cei (numai) 3W limitare, ceea ce e oricum un prag inca neatins de produsele din piata. Ideea de smart switch nu as limita-o la controlul din telefon, care este cea mai putin frecventa utilizare. Se deschide mai degraba usa catre automatizare prin tot felul de scenarii care depind si de alte elemente smart de prin casa. Ex. un scenariu cu senzori de luminozitate si detectie miscare care, prin integrare cu smart switch-ul, aprind noaptea lumina pe hol la o intensitate nu foarte mare, presupunand ca cineva somnoros merge la baie si nu vrea sa bajbaie dupa intrerupator si nici sa-l orbeasca lumina cand o aprinde. Sa nu mai vorbesc de scenarii cu economie de energie, daca bagam in poveste si prize smart, unde e fix aceeasi poveste dar simplificata, pentru ca exista nul. Revenind la intrerupator, se pot schimba conditiile initiale in limita gasirii unui design simplu de instalat pentru un om obisnuit, care sa functioneze insa cu orice tip de bec si sa ia in calcul ca protocolul WiFi cosuma spre un maxim ocazional de 800mA. Daca nu exista alte idei, sa inteleg ca se poate aborda (in cazul lipsei nulului) cu o "dulie smart" suplimentara care sa sunteze becul - propunerea cu un condensator. Imi poate explica cineva cum ar functiona suntarea asta? Multumesc. Link spre comentariu
gsabac Postat Martie 11, 2017 Partajează Postat Martie 11, 2017 De la adresa propusa de @i2r, in postarea #19, se pot extrage unele date despre functionarea sistemului de aprindere a unui bec, cu un sistem inteligent tip Bluetooth, prin intermediul unui telefon. In poze am incercat sa descopar citeva module functionale, care se pot reproduce. Nu cunosc protocolul Bluetooth de contact cu emitatorul-receptor din intrerupator si nu cred ca stie cineva cum sa il faca. @gsabac Link spre comentariu
validae Postat Martie 11, 2017 Partajează Postat Martie 11, 2017 Receptorul Bluetooth nu necesită un consum prea ridicat de curent, dar în acel link se arată că fiecare întrerupător poate retransmite ,,în rețea,, o comandă spre alte întrerupătoare, pentru a propaga o comandă care nu îi e destinată.Acolo intervine consumul mare, pe emisie.Eu cred că sistemul de micșorare a consumului presupune o perioadă de încărcare a unui condensator cu un curent foarte mic, care nu poate aprinde nici măcar becurile de mică putere, apoi utilizarea ,,în impuls,, a energiei stocate pentru a emite un scurt pachet de date pentru retransmisie sau pentru a-și comanda propriul dimmer. Acest sistem ar presupune o pauză ceva mai mare între două comenzi succesive, dar acest lucru nu ar deranja deloc în aplicațiile domestice uzuale, cum ar fi aprinderea/stingerea luminii sau închiderea/deschiderea unui stor. Link spre comentariu
Vizitator i2r Postat Martie 11, 2017 Partajează Postat Martie 11, 2017 (editat) Daca protocolul este altul decat WiFi, fie nu se poate face comanda decat local, intr-o raza de actiune scurta (si in cazul asta isi cam pierde 90% din valoarea "smart"), fie trebuie instalat un echipament tip hub (alimentat la priza de obicei) pentru a da comanda local, el mai departe folosind WiFi pentru comunicarea cu exteriorul sau alte infrastructuri de tip Cloud uzitate in acest domeniu. Asa s-a ajuns sa se prefere protocolul WiFi suportat direct de intrerupatorul smart. Acum am citit mai cu atentie descrierea produsului din link si intr-adevar, totul se leaga: au ales bluetooth care le permite un consum redus pentru scenariul 2-wire (poate si cu un uC + soft foarte "economice") iar pentru control din exterior se pare ca au patentat o idee Mobile-As-Hub (ca se tot patenteaza orice pe la Americani) in care folosesti un telefon lasat prin casa pe post de hub. Da... e o idee practica pana la urma. Revenind la intrerupatorul cu WiFi, nu cred ca e suficient un "impuls" dintr-un condensator incarcat cu un curent f mic, pentru ca ar dura mult si introduce o mare latenta in operare, plus ca sunt necesare operatii periodice de ping / keep-alive pe conexiunea WiFi, deci nici nu se poate miza pe o rezerva care odata acumulata la inceput va sta in expectativa exclusiv pentru comanda luminii. LE: am uitat sa mentionez ca ma bazez (in design-ul din capul meu) pe un senzor de curent gen ACS712 care sa inregistreze date despre consum (si sa le trimita prin WiFi catre un server care sa-mi poata servi ulterior rapoarte), dar mai ales care sa-mi trasnmita starea corecta de on/off a triacului (sau componentei de SSR)... deci electronica va avea destul de lucru si va necesita alimentare (aproape) continua Editat Martie 11, 2017 de i2r Link spre comentariu
UDAR Postat Martie 11, 2017 Partajează Postat Martie 11, 2017 Asa s-a ajuns sa se prefere protocolul WiFi suportat direct de intrerupatorul smart. Să se prefere , de către cine ? Înțeleg că de tine . LE: am uitat sa mentionez ca ma bazez (in design-ul din capul meu) pe un senzor de curent gen ACS712 care sa inregistreze date despre consum (si sa le trimita prin WiFi catre un server care sa-mi poata servi ulterior rapoarte), dar mai ales care sa-mi trasnmita starea corecta de on/off a triacului (sau componentei de SSR)... deci electronica va avea destul de lucru si va necesita alimentare (aproape) continua După mine , asta e deja mult mai mult decât un smart switch . Nu comentez utilitatea ...... Link spre comentariu
Vizitator i2r Postat Martie 11, 2017 Partajează Postat Martie 11, 2017 Intamplator si eu am o preferinta personala pentru WiFi ca protocol in gadget-urile smart din motivele mentionate (plus altele) dar studiez de ceva timp fenomenul IoT si Smart Home si pot spune ca statistic a devenit protocolul majoritar preferat, surclasand ZigBee/Zwave. Legat se senzorul de curent, e un smart feature destul de comun, dar ca sa si revin ontopic, exista oricum nevoia unui senzor/circuit care sa poate "spune" inechivoc la un moment dat daca circula curent prin bec sau e off, atunci cand se cere prin protocol interogarea starii, nu neaparat si schimbarea ei. Deci raman la ideea ca alimentarea electronicii trebuie sa fie continua pentru a suporta scenarii coerente si in timp real. Link spre comentariu
UDAR Postat Martie 11, 2017 Partajează Postat Martie 11, 2017 OK , dacă ești decis , succes . Deși , sincer, nu văd cum scoți nu 2W ci 500mW în condițiile impuse de tine - adică fără să pui ceva în paralel pe bec. Ce-i drept , un bec electonic făcut corect ar trebui să aibă deja un condensator de ordinul a 0.1µF pentru rejecția EMI dar nu știu dacă poți paria pe asta . Cred însă că nu ai alte alternative - un curent mic prin bec ( sau prin calea paralelă ) cât timp acesta este stins respectiv un curent mai mare când este aprins, furând câțiva V din tensiunea lui de alimentare . Link spre comentariu
Vizitator i2r Postat Martie 11, 2017 Partajează Postat Martie 11, 2017 Da, am spus intr-un post anterior ca pot vedea la speta 2-wire o solutie eleganta intr-o "dulie" suplimentara cu un condensator (asta am inteles eu din propunerile anterioare) care sa sunteze becul si sa pot trage astfel curent, dar nu mi-e clar ce electronica ar fi aici si pe ce principiu functioneaza exact? Rog sa mi se explice ca unui incepator... Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum