Vizitator i2r Postat Martie 9, 2017 Partajează Postat Martie 9, 2017 Salutare, indraznesc si eu o intrebare relativ clasica, poate pe aici s-a gasit o solutie. Este raspandita prin Europa schema electrica de iluminat cu NUL tras direct la bec si doar FAZA adusa si intrerupta in doza de aparat (sau 2-wire without neutral cum zice englezul). Destul de logic pana mai acum cativa ani cand s-a pus problema alimentarii circuitelor electronice din intrerupatoareale smart, usor problematic lipsind conductorul de nul. Daca consumul electronicii din swicth este foarte mic, se forteaza inchiderea circuitului prin bec mizand ca nu se trage un curent suficient incat sa-l aprinda, ceea ce nu mai e valabil acum cu becurile de tip LED. Daca ar fi sa proiectati de la zero un astfel de intrerupator cu piese electronice care necesita alimentare (max 2W, 3-5V), in absenta de NUL in doza si neputand trage acest curent prin bec, cum a-ti aborda problema? Multumesc Link spre comentariu
UDAR Postat Martie 10, 2017 Partajează Postat Martie 10, 2017 Păi ai dat răspunsul în ultima frază . Dacă nu există NUL disponibil - nici direct nici prin bec - nu există soluție . Nu vorbim aici de inducție , etc. Link spre comentariu
Vizitator Postat Martie 10, 2017 Partajează Postat Martie 10, 2017 Ideea diabolica ar fi sa gasesti o armatura prin zid. Uneori merge. Nu e safety, nu e recomandat si nici nu se practica. Link spre comentariu
elmar Postat Martie 10, 2017 Partajează Postat Martie 10, 2017 Încearcă cu un condensator în paralel cu becul ...un cond de 450Vca . Link spre comentariu
validae Postat Martie 10, 2017 Partajează Postat Martie 10, 2017 Singura soluție să alimentezi un întrerupător ,,smart,, fără a aprinde vizibil becul comandat, este șuntarea becului cu un condensator sau o rezistență, care să nu permită aprinderea parțială a becului, dar să asigure curentul cerut de electronica internă a întrerupătorului.Asta sugera colegul elmar mai sus.Dar dacă întrerupătorul are un consum mare (2W) atunci este necesar un condensator cu valoare destul de mare a capacității pentru a șunta corect becul. Soluția se folosește și la întrerupătoarele obișnuite, dar iluminat martor (cu led sau bec Neon), fiindcă acel mic curent necesar beculețului martor aprinde supărător becurile cu leduri și face să pâlpâie supărător pe cele CFL (economice). Link spre comentariu
UDAR Postat Martie 10, 2017 Partajează Postat Martie 10, 2017 Păi se vorbește de 2W, 3-5V adică 0,5A! adică vreo 7µF ! Dar eu am înțeles că nu se dorește să se tragă acest curent din bec ( incluzând tot ce ține de bec , adică și acest condensator - în fond asta e o modificare a becului ) . Mă rog , poate nu ăsta era sensul ci din becul propriu zis . Link spre comentariu
elmar Postat Martie 10, 2017 Partajează Postat Martie 10, 2017 Eu credeam că ăia 2W se trage dintr-o tensiune de 220Vca?Şi condensatorul (în cazul ăsta) nu poate depăşi 1uf! Link spre comentariu
validae Postat Martie 10, 2017 Partajează Postat Martie 10, 2017 Eu am considerat că cei 2W sunt consumați din rețeaua de 230V, nu din partea de 5V a întrerupătorului.Ar fi absurd ca un astfel de întrerupător să consume 0,5A pe partea de control, de obicei acolo are triac comandat de un microcontroller (consum redus), nu relee.... Link spre comentariu
UDAR Postat Martie 10, 2017 Partajează Postat Martie 10, 2017 Dacă cei 2W ar fi consumați la 230V atunci toată această tensiune ar trebui să fie disponibilă în doza întrerupătorului . Atunci becul cum mai luminează ? E clar că OP nu a dat suficiente informații : ce putere are becul , electronica consumă acei 2W permanent sau doar când e becul aprins, etc . Și , de altfel, mi se pare cam mare consumul ăla de 2W . Oricum eu mă opresc deocamdată aici , să vedem dacă apare și postul nr. 2 . Link spre comentariu
Vizitator Postat Martie 10, 2017 Partajează Postat Martie 10, 2017 (editat) Postul nr 2 trebuie aprobat probabil. Varianta cu condensator e valabila numai la c.a. si cu frecfenta fixa. Editat Martie 10, 2017 de Vizitator Link spre comentariu
Vizitator i2r Postat Martie 10, 2017 Partajează Postat Martie 10, 2017 Multumesc pentru sfaturile de pana acum. Legat de cei 2W, NU sunt masurati la tensiunea de 230V, deci este intr-adevar un consum marisor pe electronica (ex. ESP8266 3.3V poate ajunge la un peak de 800mA - in mod idle consumul scade sub 50mA, necorelat neaparat cu starea becului ci cu interactiunea WiFi). Becurile le putem considera normale (LED, CFL sau incandescente, deci cu consum in intervalul 1-100W @ 230V). Idealul este sa nu necesite suntarea becului sau alte interpuneri in afara dozei de intrerupator, sau macar o solutie de compromis cat mai putin intruziva (in sensul sa nu fie complicat de "instalat" de catre un om obisnuit). Legat de circuitul propriu-zis de on/off (sau dimmer) ma gandeam sa deschid un thread separat, dar intr-adevar nu cu releu mecanic ci cu un triac sau alt tip de circuit de genul SSR (solid-state relay). Link spre comentariu
validae Postat Martie 10, 2017 Partajează Postat Martie 10, 2017 Poate ar mai fi o singură soluție, folosirea (dacă acesta există) a firului de împământare pentru corpurile de iluminat pe post de nul pentru întrerupătorul ,,smart,,. Altă variantă nu cred să mai fie.....mai ales la consumul dat. Link spre comentariu
UDAR Postat Martie 10, 2017 Partajează Postat Martie 10, 2017 Puțin offtopic . Sau poate nu .... Dacă se dorește controlul de la distanță - am văzut mai sus WiFi - de ce nu se montează toată electronica lângă bec , unde este și fază și nul , se pot trage oricâte fire pentru dimming, supraveghere , etc ? Întrerupătorul rămâne unul simplu , pentru izolare de siguranță, eventual cu funcții de comandă reduse . Link spre comentariu
Vizitator Postat Martie 10, 2017 Partajează Postat Martie 10, 2017 si daca vrea sa ii mearga jucariile cu becul stins cum face? Link spre comentariu
UDAR Postat Martie 10, 2017 Partajează Postat Martie 10, 2017 Păi am zis , întrerupătorul e doar pentru siguranță - pleci în concediu două săptămâni și nu vrei să oprești curentul în toată casa sau alte situații de genul ăsta . În mod normal întrerupătorul e închis , circuitul e alimentat. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum