Marele Savant Postat Martie 10, 2017 Partajează Postat Martie 10, 2017 Asteptam o lamurire pentru a-mi scoate posibila confuzie din cap. simetric/asimetric, probabil 30%-70%, cum este corect? Si cum devine chestia cu trasatul pe inregistrator!?? Link spre comentariu
Aurel Iosif Postat Martie 10, 2017 Autor Partajează Postat Martie 10, 2017 De ce nu-l intrebi pe d-l VAX ? Link spre comentariu
Vizitator Postat Martie 10, 2017 Partajează Postat Martie 10, 2017 Citat: Asteptam o lamurire pentru a-mi scoate posibila confuzie din cap. simetric/asimetric, probabil 30%-70%, cum este corect? Mai mult ca sigur ca este vorba de asa ceva: Link spre comentariu
Marele Savant Postat Martie 10, 2017 Partajează Postat Martie 10, 2017 (editat) De ce nu-l intrebi pe d-l VAX ? Sincer, stiu exact cum trebuie sa fie, intrebarea era strict pentru colegul nostru care ne tot omoara cu inregistrarile si ,,caracteriscopul,,! Ocazie cu care blama circuitele rusesti in favoarea celor romanesti care comutau exact la 50% chestie de care ma indoiesc!! Probabil ca colegul nostru sa se fi referit la cercetari de laborator privind utilizarea neconventionala a circuitelor logice in regim liniar. Erau zapaceli din astea prin Tehniumurile de acum citeva decenii, despre utilizarea portilor inversoare ca preamplificatoare de audio respectiv realizarea de circuite basculante cu AO, dar sint chestii facute asa de plictiseala fara, fara utilizare practica! Editat Martie 10, 2017 de Marele Savant Link spre comentariu
sesebe Postat Martie 11, 2017 Partajează Postat Martie 11, 2017 Utilizare practica sigur exista si exista inca, dar nu am chef de contradictii acum....... Un simplu exemplu destul de actual: poarta configurata sa functioneze ca amplificator pt semnalul de SP/DIF. Daca ai porti ramase nefolosite nu are rost sa pui un circuit specializat cind poate fi folosita si o poarta gratis. Link spre comentariu
Spitfire Postat Martie 12, 2017 Partajează Postat Martie 12, 2017 Am facut o "jucarie" de alungat rozatoare, soareci, foarte eficienta. Initial am folosit un 4049 nu stiu ce litere are ca terminatie pentru ca montajul il am la tara unde si-a dovedit pe deplin eficienta, nici urma de soarece, nici in casa, nici in pod, nici magazie si anexe. Acuma am multimplicat montajul, dar aveam la indemanna 4049 UBE, n-a mai functionat. Primul scoate un tiuit, cel cu 4049 UBE , nimic, doar un pacanit/fasait in buzer abia perceptibil. De aceea intreb. Sa cumpar 4049 simplu, s-or mai gasi ? Multumesc mult Alex. Aoleu, pai cum un tiuit?! Schema de mai sus, (desenata de mine cu degetele de la picior...)trebuie sa scoata un sunet precum trilul greierului, 600Hz intrerupt cu 25Hz cu pauza de 1,2 sec. Interesant e ca s-a dovedit eficienta chiar şi în cazul în care vă lucrează doar oscilatorul de 600Hz... Link spre comentariu
Ticu Postat Martie 12, 2017 Partajează Postat Martie 12, 2017 Schema mi-a iesit asa: http://s1136.photobucket.com/user/ticu2/media/4049montaj.png.htmlAm facut oscilatoarele separate, fara interconectare intre ele si fara elementul piezo.Frecventele pe osciloscop au fost 23 s (perioada), 42 Hz si 5,8 kHz.Ca sa aud "finalul" am legat un buzer-difuzor de vreo 12 ohm, in serie cu 1 uF, intre pin 15 si minus.Oricum, tiuie... Nu stiu cat de eficient pentru soareci, dar pe nevasta-mea a enervat-o...Sper ca integratul e plantat bine, adica pe fata verde, nu pe cea albastra din desenul autorului.Am folosit un MMC4049 vechi alimentat la 9,4V. O caracteristica intrare-iesire la 19 grade C si mi-a iesit asa: http://s1136.photobucket.com/user/ticu2/media/4049.png.html Link spre comentariu
Spitfire Postat Martie 13, 2017 Partajează Postat Martie 13, 2017 Simulare pe calculator? Foarte departe de realitate... schema sigur scoate parametrii mentionati de mine, am masurat "pe viu". Despre eficienta schemei ce sa zic, cat stateam la casa, am scapat de soareci, cum opream montajul, cum reveneau. Ba chiar am gasit unul mort, probabil s-a speriat prea tare de zgomot(nu e gluma, soarecii au pulsul ridicat, si orice sperietura ii poate ucide). Link spre comentariu
Vizitator Postat Martie 13, 2017 Partajează Postat Martie 13, 2017 ala s-a sinucis! :rade: :rade: Link spre comentariu
doru3160 Postat Martie 13, 2017 Partajează Postat Martie 13, 2017 ... Nu stiu cat de eficient pentru soareci, dar pe nevasta-mea a enervat-o... Cand te gandesti cu ce se ocupa unii...eu reusesc s-o enervez fara prea multa electronica. Link spre comentariu
Aurel Iosif Postat Martie 13, 2017 Autor Partajează Postat Martie 13, 2017 (editat) Aoleu, pai cum un tiuit?! Schema de mai sus, (desenata de mine cu degetele de la picior...)trebuie sa scoata un sunet precum trilul greierului, 600Hz intrerupt cu 25Hz cu pauza de 1,2 sec. Interesant e ca s-a dovedit eficienta chiar şi în cazul în care vă lucrează doar oscilatorul de 600Hz... Multumesc @Spitfire. Inseamna ca buzerul, folosit la primul montaj, nu era cel potrivit. Acuma, folosind buzere din placi de computer, se aude cum spui tu, doua sunete de frecvente diferite + pauza. Cam ce intensitate ar trebui sa aiba sunetul? Eu il aud destul de incet, dar daca raman multa vreme cu el alimentat, ma deranjeaza la ureche. La cel initial, cand ajungeam la tara, trebuia sa-i intrerup alimentarea pentru ca era foarte deranjant pentru om. In timpul saptamanii nu locuieste nimeni la tara, asa ca ramane permanent alimentat de la un incarcator de mobil. Confirm, eficienta maxima, si-ti multumesc mult pe aceasta cale Multumesc tare mult de lamuriri. Editat Martie 13, 2017 de monday Link spre comentariu
Spitfire Postat Martie 14, 2017 Partajează Postat Martie 14, 2017 (editat) Eu am folosit un tweeter piezo ieftin, de pe Maica Domnului, gen: https://www.google.ro/url?sa=i&rct=j&q=&esrc=s&source=images&cd=&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwjulfmWntXSAhWBmxQKHVukB4sQjRwIBw&url=http%3A%2F%2Fwww.dibeisiaudio.com%2Fsuper-tweeter%2F505570.html&bvm=bv.149397726,d.d24&psig=AFQjCNFQMb_bvyHG4BnW4EMR-SM_xImUHw&ust=1489554776496394 Editat Martie 14, 2017 de Spitfire Link spre comentariu
Aurel Iosif Postat Martie 14, 2017 Autor Partajează Postat Martie 14, 2017 Totusi, cam cu ce intensitate ar trebui sa percep sunetul ? Multumesc. Link spre comentariu
Vizitator Postat Martie 14, 2017 Partajează Postat Martie 14, 2017 Daca sunt ultrasunete nu ar trebui sa le auzi deloc. Cica urechea percepe pana pe la 20 KHz. Mai sus de asta nici nu ar trebui sa auzi. Daca totusi se aude inseamna ca frecventa emisa nu e ultrasunet sau ca ai urechi prea dezvoltate. Link spre comentariu
Spitfire Postat Martie 14, 2017 Partajează Postat Martie 14, 2017 (editat) De scos, scoate in perioada de maxima intensitate 130dB. Nu e nici un ultrasunet, scoate taraitul unui greiere- 600Hz intrerupt cu 25 Hz cu pauze de 1,2 secunde intre 'triluri". Editat Martie 14, 2017 de Spitfire Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum