Aurel Iosif Postat Martie 9, 2017 Partajează Postat Martie 9, 2017 Deoarece in domeniul CI sunt mai mult decat novice, imi poate spune cineva daca cele doua CI sunt identice ? Multumesc. Link spre comentariu
buleu_alexandru Postat Martie 9, 2017 Partajează Postat Martie 9, 2017 (editat) • CD4049UB Inverting • CD4050B Non-Inverting http://www.ti.com/lit/ds/symlink/cd4050b-mil.pdf Deci acel "U" este important. Totusi, ai fizic un circuit integrat pe care scrie doar 4049 fara nicio terminatie ? Litera "E" indica capsula, in cazul acesta PDIP (cu pini prin gauri). Toatea astea sunt scrise pe prima pagina a foii de catalog Ramane sa vedem cu litera "B", dar cred ca asta reprezinta eventual o varianta actualizata a lui 4049, fara diferenta semnificativa a parametrilor. Editat Martie 9, 2017 de buleu_alexandru Link spre comentariu
Aurel Iosif Postat Martie 9, 2017 Autor Partajează Postat Martie 9, 2017 Am facut o "jucarie" de alungat rozatoare, soareci, foarte eficienta. Initial am folosit un 4049 nu stiu ce litere are ca terminatie pentru ca montajul il am la tara unde si-a dovedit pe deplin eficienta, nici urma de soarece, nici in casa, nici in pod, nici magazie si anexe. Acuma am multimplicat montajul, dar aveam la indemanna 4049 UBE, n-a mai functionat. Primul scoate un tiuit, cel cu 4049 UBE , nimic, doar un pacanit/fasait in buzer abia perceptibil. De aceea intreb. Sa cumpar 4049 simplu, s-or mai gasi ? Multumesc mult Alex. Link spre comentariu
buleu_alexandru Postat Martie 9, 2017 Partajează Postat Martie 9, 2017 (editat) Nu imi dau seama care ar putea fi problema. Cu ce tensiune alimentezi montajul ? LE: Eventual si o schema ar fi utila LE2: Acum mi-am dat seama ca nu am fost destul de atent Toate CD4049 (facute de TI) au in primul rand terminatia UB. CD4050 poate avea doar terminatia B. Editat Martie 9, 2017 de buleu_alexandru Link spre comentariu
nico_2010 Postat Martie 9, 2017 Partajează Postat Martie 9, 2017 Raspunsul simplu este : DA, sunt compatibile pin la pin, doar ca unul (4049UBE) este "unbuffered" si celalalt (4049) ar putea fi "buffered" daca are terminatia "B" sau este fara terminatie. Link spre comentariu
elmar Postat Martie 9, 2017 Partajează Postat Martie 9, 2017 În cazul ăsta ar trebui montat un soclu şi încercat ambele variante de integrat...bineînţeles, dacă prin ”manevra” asta nu se pot produce pagube echipamentului.Se pot face nişte constatări/verificări ...dar trebuie un pic de experienţă ... nici măcar,nu ştiu unde vine montat acel integrat... Link spre comentariu
Aurel Iosif Postat Martie 9, 2017 Autor Partajează Postat Martie 9, 2017 (editat) Schema am luat-o de pe elforum. O voi posta imediat. Multumesc tare mult tuturor. O sa incerc cu soclu. Primele doua le-am facut cu soclu, dar n-a fost nevoie sa incerc si alte CI pentru ca a functionat din prima. Am alimentat si la 9v si la 12v , acelasi lucru. La primul am alimentat de la un incarcator banal de mobil. Functioneaza brici de vreo trei ani, non-stop. Mai jos, schema si cablajul. https://s12.postimg.org/ejcywy4jh/SOARECI_schema.jpg https://s8.postimg.org/3w15b4nxx/SOARECI_cablaj.png Editat Martie 9, 2017 de monday Link spre comentariu
Vizitator Postat Martie 9, 2017 Partajează Postat Martie 9, 2017 nu sunt acelasi lucru. Description The CD4049UB and CD4050B devices are inverting and noninverting hex buffers, and feature logic-level conversion using only one supply voltage (VCC). The input-signal high level (VIH) can exceed the VCC supply voltage when these devices are used for logic-level conversions. These devices are intended for use as CMOS to DTL or TTL converters and can drive directly two DTL or TTL loads. (VCC = 5 V, VOL ≤ 0.4 V, and IOL ≥ 3.3 mA.) Features CD4049UB Inverting CD4050B Noninverting High Sink Current for Driving 2 TTL Loads High-to-Low Level Logic Conversion 100% Tested for Quiescent Current at 20 V Maximum Input Current of 1 µA at 18 V Over Full Package Temperature Range; 100 nA at 18 V and 25°C 5-V, 10-V, and 15-V Parametric Ratings Citeste la punctul 12.2 din datasheet-ul pe care l-ai pus si intra pe link-urile date in tabel. Link spre comentariu
VAX Postat Martie 9, 2017 Partajează Postat Martie 9, 2017 (editat) Aveti aici schema interna a unui inversor CMOS 4049 buffered si a unuia obisnuit (cu UB la sfarsit). CMOS-uri 4049 s-au fabricat si in Romania, la Microelectronica. Cred ca in cazul de fata este vorba de proasta calitate a tranzistoarelor MOS din structura. Am lucrat cu MMC-uri 4049 si mi s-au parut a fi mult mai bune decat echivalentele lor rusesti. Le-am trasat pe inregistrator caracteristica de transfer si la cele romanesti trecerea iesirii din logic "1" in "0" se facea exact la Ui=Vdd/2. La circuitele rusesti caracteristica era asimetrica. Cu variantele vestice am lucrat numai in montaj, nu stiu cum au caracteristica de transfer. Cel mai bine este sa le puna pe socluri si sa incerce 4049 de la mai multe firme. Editat Martie 9, 2017 de VAX 1 Link spre comentariu
Aurel Iosif Postat Martie 9, 2017 Autor Partajează Postat Martie 9, 2017 Va multumesc, dar detaliile tehnice nu ma juta cu nimic, ...sunt mai mult decat novice in domeniu. Link spre comentariu
VAX Postat Martie 9, 2017 Partajează Postat Martie 9, 2017 Pui socluri si verifici 4049 de la firme diferite. Asta este solutia. Ar mai fi una, sa nu conectezi direct difuzorul piezo (care are impedanta mica si sunteaza iesirea inversorului) direct la iesirea inversorului, ci prin inversoare auxiliare (o capsula in plus). Eventual pui cate trei inversoare in paralel, care sa actioneze traductorul piezo (cu comportare capacitiva - cativa nF). Link spre comentariu
Aurel Iosif Postat Martie 9, 2017 Autor Partajează Postat Martie 9, 2017 Atunci, primul montaj pe care l-am facut de ce a functionat fara nici o testare ? Deci trebuie sa caut 4049 fara terminatie U ? Poate are cineva de vanzare ? Link spre comentariu
Mircea Postat Martie 9, 2017 Partajează Postat Martie 9, 2017 In mesajul #5 Nico iti da o explicatie. Nu am verificat-o, il cred. Poti citi si SCHA004 de la TI. Link spre comentariu
Ticu Postat Martie 9, 2017 Partajează Postat Martie 9, 2017 Eu as insista pe traductoarele piezoelectrice folosite. Este important sa aiba frecventa proprie de rezonanta apropiata de a semnalului cu care le actionezi. Cand o sa ai ambele montaje la un loc, incearca inversarea traductoarelor. Link spre comentariu
Marele Savant Postat Martie 9, 2017 Partajează Postat Martie 9, 2017 Aveti aici schema interna a unui inversor CMOS 4049 buffered si a unuia obisnuit (cu UB la sfarsit). CMOS-uri 4049 s-au fabricat si in Romania, la Microelectronica. Cred ca in cazul de fata este vorba de proasta calitate a tranzistoarelor MOS din structura. Am lucrat cu MMC-uri 4049 si mi s-au parut a fi mult mai bune decat echivalentele lor rusesti. Le-am trasat pe inregistrator caracteristica de transfer si la cele romanesti trecerea iesirii din logic "1" in "0" se facea exact la Ui=Vdd/2. La circuitele rusesti caracteristica era asimetrica. Cu variantele vestice am lucrat numai in montaj, nu stiu cum au caracteristica de transfer. Cel mai bine este sa le puna pe socluri si sa incerce 4049 de la mai multe firme. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum