Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

probleme cu alimentarea unui PIC


Postări Recomandate

Am si eu o problema. Am un montaj relativ simplu cu un PIC 16F628. Alimentare cu un traf care scoate 9 V si un stabilizator cu 2575 pentru 5V dupa care o bobina si un condensator 4700 micro si unul de 0.1 micro direct pe alimentarea PIC-ului. Functioneaza perfect pana ce aprind sau sting o veioza alimentata destul de aproape de traful de 9v. In momentul asta programul se aiureste, intra in balarii. Dupa o scurta oprire a tensiunii de alimentare si realimentare totul e din nou OK. Mentionez ca BODEN este activat, am incercat si cu MCLR ON si OFF si are acelasi comportament. N-as vrea sa fac o sursa cu acumulator de back-up si v-as ruga daca ma puteti ajuta cu un sfat. Multumesc

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 21
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Eu as posta schema folosita. Inclusv sursa de alimentare.

 

Daca aceste pulsuri ajung sa reseteze uC-ul atunci interferentele generate de veioza sunt puternice.

Ca si rezolvare imediata folositi activati pinul de MCLR din CONFIG si trageti acel pin in VDD (5V) cu un rezistor de 10K ... 22K.

Link spre comentariu

Nu reseteaza microcontrolerul pentru ca daca l-ar reseta n-ar fi nicio problema pur si simplu il baga in balarii. Rezolvarea pe care mi-o propuneti nu are efect pentru ca a fost incercata dupa cum am scris in primul post. Problema e la sursa si am sa mai sap azi. Multumesc pentru ca v-ati gandit la o solutie.

Link spre comentariu

Parazitii din retea trec usor prin transformator si peste filtrajele in c.c. Trebuie pus inainte de transformator un filtru clasic: doua bobine antiparalel pe un tor de ferita si doua condensatoare paralel cu reteaua, inainte si dupa bobine. Asemenea filtre se gasesc in majoritatea aparatelor cu sursa in comutatie. Se gasasc si in comert (torul cu bobine). Eu mi-am luat mai multe, mici, de 0,6A, dar stau departe de Bucuresti.

Link spre comentariu

In aceasi ideea cu cea propusa de @puriu, incercati sa puneti o ferita pe cablul de alimentare. Sunt in comert unele care se pot prinde direct pe cablu datorita unei carcase de plastic.

Folositi watchdog-ul in program astfel incat sa va reseteze controlerul in cazul in care programul se blocheaza si resetarea watchdog-ului nu se mai realizeaza (aceasta pt ca ati spus ca nu va deranjeaza resetul).

Link spre comentariu

Ce ma deranjeaza cel mai tare este ca din aceesi priza am alimentat un alt montaj cu PIC care nu imi face niciun fel de problema doar ca acolo sursa este liniara un LM 7805 si aici este cu LM 2575. am sa in cerc si sa pun filtre sa vad. Veioza nu vreau sa o schimb pentru ca montajul nu va functiona unde e acum si ma gandesc ca va face la fel la orice fel de socuri. Multumesc tuturor pentru sfaturi

Link spre comentariu

#fanelforum . problema nu e neaparat veioza. Acum in momentul asta e ea, dar unde va functiona montajul va fi alt aparat care va crea paraziti in retea si imi va da poate peste cap functionarea. Problema trebuie rezolvata la alimentarea montajului meu nu la sursele care perturba in jur. Exista o rezolvare relativ simpla, adica un buton de reset, dar nu vreau asa.

 

#Spitfire. am pus 4700 micro paralel cu 0.1 micro si degeaba. azi am schimbat sursa cu una liniara cu 7805 si parca se comporta un pic mai bine in sensul ca nu la toate pornirile si opririle veiozei face, dar tot nu sunt multumit.

 

Am sa incerc cu acele bobine antiparalel pe un tor de ferita sa vad.

 

Am mai avut o problema asemanatoare imi aduc aminte mai demult, cand porneam imprimanta Canon ip3600 mi se bloca calculatorul (DELL), trebuia sa-l restartez. Acum am uitat, am alta imprimanta

Link spre comentariu

Poti incerca si un filtru pasiv trece jos. O alta metoda ar fi ecranarea, alta metoda este torsadarea cablurilor. Poti rasuci firele de alimentare pe un tor, creezi un filtru cum au cablurile de calculator, laptop, etc. Exista filtre de paraziti gata facute, la Craiova cam 14 lei la un magazin celebru.

Link spre comentariu

Da asta am sa incerc. Ceea ce ma framanta este de ce montajul cu PIC 16f683 nu are nimic iar cel cu 16f628 intra in balarii in conditiile in care sunt alimentate din acelasi prelungitor , acum cu acelasi tip de alimentator ( traf, redresare, filtrare, stabilizator) Singura diferenta e gabaritul trafului si ma gandesc sa pun si un traf asemanator si in ultima instanta sa-l alimentez de la sursa aluilalt sa vad cum se comporta.

 

Multumesc inca odata tuturor pentru sfaturi

Link spre comentariu

r si in ultima instanta sa-l alimentez de la sursa aluilalt

Eu asta as fi facut prima si prima data.

 

PS Daca montajul contine un PIC, nu inseamna ca e neaparat subiect pentru sectiunea PIC. La alimentateare, de exemplu, parea mai potrivit.

Link spre comentariu

@ Liviu M Din pacate nu toti suntem priceputi la anumite lucruri si scopul acestui forum este ca cei priceputi asa cum sunteti si dumneavoastra sa dea o solutie celor nepriceputi ca mine. in felul asta si cei nepriceputi sau patiti vor deveni priceputi si mai tarziu vor da sfaturi celorlalti. Incercarea cu celalat alimentator este doar pentru studiu pentru ca in niciun caz nu voi folosi un traf de 4A sa alimentez un montaj care consuma 30-50 mA si de aceea a fost lasata la sfarsit. Si poate ca aveti dreptate in ceea ce priveste sectiunea unde trebuia postat dar eu ca un novice in ale electronicii m-am gandit ca e o problema specifica PIC-ului pentru ca un alt montaj poate nu s-ar zapaci in asa hal incat sa nu mai functioneze si de asta am deschis topicul la aceasta sectiune.

Editat de smg_1967
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări