djvas Postat Martie 2, 2017 Partajează Postat Martie 2, 2017 In urma unei discutii pe alt topic cu Sesebe m-am gandit sa discutam despre fenomul numit Aliasing prezent in osciloscoapele digitale. Pe scurt aliasing-ul se explica ca fiind un produs datorat subesantionarii (teorema lui Nyquist) si care se construieste de obicei sub forma unei sinusoide cu frecventa mult mai redusa decat cea reala. Un material de studiu : https://physics.wustl.edu/classinfo/321/Pdf/ScopeAliasing.pdf Testul practic realizat de mine implica 2 osciloscoape respectiv RIGOL DS1022CD si RIGOL DS1054Z. Frecventa de test este 10Mhz sinus. Baza de timp 20ns la ambele, observam corect sinusoida de 10Mhz 1054Z 1022CD Marim ( sau micsoram ??? in fine.. intelegeti ) baza de timp la 1ms /div . Observam deza fenomenul de aliasing. 1054z masoara in continuare corect frecventa datorita frecventmetrului hardware. In schimb 1022cd arata 5Khz ! Ds1054z se lauda cu filtru anti aliasing... il activam si iata rezultatul Dupa ce am crescut memoria de la 120Ks la 12 Ms rata de esantionare a crescut la 500Ms/s si a disparut si aliasing-ul La 10ms/div DS1022Cd masoara o frumoasa frecventa de 36.76HZ , DS1054Z e corect! La 50ms/div nici macar 12Ms nu mai sunt de folos. La 24Ms e Ok. Dar 24Ms e optiune extra pe Bani ! Comentariile si contributia de materiale sunt binevenite ! Iar cei care vor sa-si achizitioneze primul osciloscop digital sper sa-i ajute si sa inteleaga ca nr de canale si frecventa maxima analogica nu sunt neaparat primul criteriu de selectie. Link spre comentariu
sesebe Postat Martie 2, 2017 Partajează Postat Martie 2, 2017 Un topic foarte bine venit pt cei ce vor sa inteleaga cum se utilizeaza un osciloscop. Eu folosesc la servici in special LeCroy din seria Runner pe 12biti iar acasa am tot un LeCroy dar mai ieftin: de asta. Pe cele de la servici nu s-a intimplat niciodata sa-mi afiseze prostii de genul celor amintite mai sus - sint prea performante. Am sa verific in schimb pe cel de acasa (cind o sa am putin timp) daca pot reproduce fenomenul amintit dar din ce-mi aduc aminte ar putea fi probleme numai la masurarea frecventei iar la afisare sa apara erori de aliasing. Osciloscopul de acasa are numai 1Msample (din pacate). Eu am o regula a mea: nu masor frecventa cu osciloscopul daca nu pot vedea cum arata forma de unda. Asta m-a salvata de a intra in eroare de multe ori. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum