Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Alimentare led de putere


Vizitator alexander27

Postări Recomandate

Vizitator alexander27

Buna ziua !

 

Ma confrunt cu urmatoarea dilema:

Pentru alimentarea unui led de putere ( un exemplu teoretic: 36v tensiune maxima, curent 400mA ), la o sursa de 700mA de curent constant (tot ca exemplu, voltajul poate fi intre 20-36v) mai necesita rezistenta de putere? Dar daca ledul are un maxim de 38v admis, iar sursa este de 36v? Care ar fi beneficiile unei rezistente ? Daca ambele ar avea 36v, as intelege necesitatea doar pentru o marja de eroare a sursei (sa zicem 36.5v), dar in cazul in care ledul suporta mai mult de 36v?

 

Multumesc anticipat !

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 12
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • Dxxx

    4

  • kinderu56

    2

  • costi_b

    1

Top autori în acest subiect

Daca e sursa de curent constant, ar face orice sa iti livreze curentul pentru care este proiectata. O rezistenta poate fi pusa in paralel, astfel incat prin rezistenta sa treaca 3-400 ma, prin led restul pana la 700. Va functiona cu o pierdere de energie.

Link spre comentariu
Vizitator alexander27

Multumesc pentru raspuns ! Inseamna ca pentru 2 leduri x 400mA in paralel, n-ar mai fi necesara rezistenta? In cazul in care unu dintre cele doua cedeaza (sa zicem, defect de fabricatie), atunci automat si celalat ar fi ars din cauza curentului furnizat. Nu ?

Link spre comentariu

Se poate folosi o sursă de curent constant care debitează obligatoriu un curent mai mic decât cel maxim suportat de led. tensiunea maximă a sursei trebuie să fie mai mare decât cea a ledului.

În acest circuit curentul este dictat de sursă iar căderea de tensiune pe led de parametrii ledului.

Link spre comentariu

Problema este ca amesteci notiuni, si poate sa fie periculos, macar pentru componente.

In al doilea rand trebuie sa dai elemente concrete, deci nu mai zi "exemplu teoretic" sau "ca exemplu" ci da-ne exact datele a ceea ce ai sau ce doresti sa cumperi. Altfel nu putem raspunde, si arati lipsa de respect pentru interlocutor.

 

1. Sursa ta de curent constant da 700mA.

Deci trebuie ca in sarcina sa aiba COB/LED - probabil mai multe si grupate incat sa reziste la 700mA.

 

2. Sursa in curent constant da acel curent constant intr-o plaja de tensiuni, deci in exemplul tau garanteaza cei 700mA intre 20 si 36V.

(adica daca iesi din acel interval curentul probabil nu va mai fi cel specificat / sau intra in protectie / sau suprasoliciti sursa)

 

Deci daca pui in sarcina un COB de 39V (in punctul de functionare) si care rezista la semnificativ mai mult ca 700mA, atunci se poate ca curentul sa fie corect, dar este probabil ca sa fie mult mai mic ca 700mA pentru ca nu poate da acel curent decat pana la 36V. Nu s-ar strica nimic, insa posibil ca sa se ajunga la un punct de functionare cu curent sub jumatate...

Dar pentru a alimenta un led/COB este de dorit ca sa ai un curent bine definit, altfel fie se poate defecta, fie variaza enervant luminozitatea.

 

3. Vezi ca trebuie sa consulti un DS si sa stabilesti estimativ un punct de fiunctionare al COBului.

Si tine cont ca in mod normal curentul real este sub 50% din cel maxim admis, cateodata daca tintesti randamente bune curentii maxim folositi sunt sub 10% din ce poate componenta.

 

4. Mare atentie cum legi leduri in paralel, ca nu sunt nici becuri nici rezistente - se comporta profund neliniar, ca orice jonctiune, nu uita de rezistentele de echilibrare...

Adica nu pui pur si simplu 2 COBuri in paralel...

Sau mai bine vino cu date concrete, sa fii ajutat de cineva care stie.

Link spre comentariu
Vizitator alexander27

Multumesc pentru raspuns ! Si ca sa fiu mai exact, am urmatoarele leduri, respectiv sursa, pe care doresc sa le folosesc la parametrii optimi, fara sa risc sa-mi ia foc casa:

 

- 4 x led cob Nichia 11w, curent (35v - 100mA, 36v - 160mA, 38v - 300mA)

- 1 x sursa curent constant 700mA, 15v - 36v.

 

Nu le-am specificat mai devreme deoarece eram la munca, si nu stiam valorile exacte.

Link spre comentariu

OK, nu te supara ca ti-am atras atentia, este normal sa acumulezi la multe capitole, data viitoare va merge mai bine.

Nici chiar sa dai foc la casa, dar hai sa te ajutam sa nu strici componente bune...

 

Ledurile alea Nichia - fie ne dai detalii suplimentare (cel mai bine sa nu mai cautam DS), fie ne spui exact codul.

M-ar interesa, macar in punctele respective fluxul luminos la 100 / 160 dar si 200 si 250mA, plus evident si la 300mA. Daca se poate si la curenti mai mici ca 100mA.

Inteleg ca au curent maxim admis de 400mA?

 

Sursa aleasa nu este cea mai potrivita, pentru ca domeniul tensiunii pe COB (adica 35-38V) trebuia sa fie "in plin" pe domeniul sursei, adica iti trebuia o sursa cu domeniul 32-40V plus marje in ambele parti...

Dar posibil ca sa mearga la un setup de randament mare, adica curenti per COB mici, la 100mA inseamna 3,5W/COB

-> tine cont ca uzual pentru randamente mari nu soliciti un COB de 11W cu mai mult de 2W.

Treaba este ca in acest caz iti vor trebui mai mult de 4 COBuri puse pe respectiva sursa... adica deja eu ma gandesc la cel putin 8 COBuri, adica curent de maxim 87,5mA prin fiecare.

 

Daca pui numai 4 COBuri inseamna 175mA/COB si asta inseamna peste 36V pe COB. Pentru ca mai trebuie si pe rezistentele de echilibrare ai necesar cel putin 37V din sursa, adica deja depasesti limita ei...

Link spre comentariu
Vizitator alexander27

Sunt novice, si incerc sa inteleg cum se calculeaza, nu doar sa fac o chestie mecanica, sa stiu ca asa functioneaza. De asta inca nu stiu ce informatii aveti nevoie.

Sa stiti ca apreciez foarte mult timpul pierdut pentru a scrie atatea randuri, si va multumesc nespus !

 

Va atasez aici DS-ul pentru acest tip de led.

 

http://www.leds.de/out/media/NTCWS024B-E(1).pdf

 

Pe langa aceste leduri, mai detin urmatoarele:

 

2 x http://www.leds.de/out/media/NFCWL036B-E.pdf

 

2 x http://www.leds.de/out/media/NSCWL036A-R90-E.pdf

Link spre comentariu

Da, DS de la Nichia cam asa sunt, nu specifica prea multe in clar, sunt de urmarit graficele.

 

Problema este ca nu prea stiu ce sa te sfatuiesc, avand in vedere datele "preliminare".

 

Sursa ta are combinatia de curent cam prea mare / tensiune cam prea mica - si daca uneori poti "fenta" unul din parametri, este foarte greu sa fentezi doi.

 

1. curent: daca folosesti ca sarcina 4 bucati de tipul de 135mA (135mA este curentul maxim recomandat, si au randament foarte bun, peste 150lm/W chiar si la acest curent) + 2 bucati de 260mA - toate in paralel, atunci vei avea o solutie buna.

Problema este ca uzual eviti sa pui in paralel COBuri de tip diferit, asa ca ar trebui macar sa pui niste rezistente de echilibrare de valoare mai mare ca uzual.

Curentul ar trebui sa fie de 87,5mA prin cele mici si 175mA prin cele mari, adica eu as folosi rezistente de echilibrare de 10-15 Ohmi pentru cele mici si exact pe jumatate pentru cele mari.

 

Trebuie sa realizezi fizic racirea sistemului + montarea si apoi la teste sa masori tensiunea pe fiecare rezistenta de echilibrare, si sa calculezi curentul prin fiecare COB. Daca valorile sunt cu toleranta sub 20% este acceptabil, daca este 10% este bine. Daca nu... ar trebui sortate, sau sa modifici rezistentele de echilibrare pe COBul diferit, dar asta va necesita sa maresti toate caderile de tensiune.

Atentie sa calculezi puterea pe rezistentele de echilibrare.

 

2. tensiune: teoretic la curentii acestia relativ mici ar trebui sa mearga sursa ta, ca nu se vor depasi 36V.

Ramane problema legata de imperecherea COBurilor, pentru ca daca ai dispersie mare ai nevoie ca pe rezistente sa cada tensiune mai mare si se poate sa depasesti capabilitatea sursei.

 

Oricum ar trebui sa fie multa lumina, estimez pe la 5000lm, ca nu am calculat exact.

 

3. Bun, dar sursa, ce sursa este?, Poate o poti schimba cu una similara de curent mai mic - similara inseamna de aceeasi putere, adica curent mai mic si tensiune mai mare, exact cum ar fi potrivit.

Link spre comentariu

Driver inseamna (uzual) montajul care da curent controlat spre led.

Tot uzual acesta se intercaleaza intre sursa de curent continuu (implicit sursa este in tensiune constanta) si led.

 

In acest topic insa se discuta despre o sursa cu iesire direct in curent constant - care este numita corect SMPS-CC, este barbarism sa o numesti driver.

Ea face dintr-o data si ceea ce face o sursa de curent continuu + ce face driverul, adica bucla de feed-back sesizeaza curentul nu tensiunea.

Facand doua functii deodata are avantajul randamentului mai bun decat in cazul a doua unitati, fiecare cu randament subunitar.

 

Daca intrebi aici despre asa ceva, atunci ceea ce merita este sa o cumperi gata facuta, una chinezeasca este sub 20lei si se gaseste pe forum, dar exista si (mult) mai bune.

 

Daca ai avea experienta considerabila cu SMPS se poate construi de la zero sau se poate reconfigura o sursa in tensiune constanta - oarecum similar cu reconfigurarea convertoarelor DC/DC in drivere, dar actionand pe bucla de feed-back optic - vezi aici

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări