Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Voltmetru cu PIC

Postări Recomandate

Hai sa mergem pe varianta 4. :) (o fi mai bine si cu LTC6101 ca are tot felul de comensari ca sa fie cat mai precis ?)

Si as mai vrea cu sunt de 50 miliohmi si amplificare pt full-scale 4V (la 5A).

Rezolutia ampermetrului sa fie 0.01 A

Editat de Dudikoff
Link spre comentariu

Sunt unele convertoare DC-DC incapsulate.

Este mai usor de lucrat cu ele si asigura izolare intre intrare si iesire. Gen AIMTEC AM1S-0505SZ.

La o cautare pe Google apar si magazine din RO (mi-am luat punct de warning de la @marian pentru postare link-uri magazine asadar cauta si tu, un magazin este in Bucuresti si unul in Timisoara) cu un pret in jur de 12lei bucata.

Link spre comentariu

Lasa ca o simulez eu si o testez.

Dar masoara curentii de pe ambele ramuri, nu ?

Nu , mă gândeam că odată ce măsori doar tensiunea pe plus .....

S-ar putea duplica dar se complică mult cred . Eu pun acum varianta pentru plus si incerc sa vad ce-mi iese .

post-176515-0-23555800-1489066248_thumb.jpg

Link spre comentariu

Ok, o sa caut modelele si o s-o simulez.

In final cred ca o sa masor ambele tensiuni si ambii curenti. Curentii pot fi diferiti pentru ca poti sa consumi de pe plus de exemplu si sa nu consumi de pe minus. Si chiar si tensiunile pot fi diferite cand exista curenti diferiti.

Va iesi prea misto sursa ca sa nu-i pun 2 voltmetre si 2 ampermetre. :)

Editat de Dudikoff
Link spre comentariu

Pe drum spre casă mi-am dat seama că am greșit ceva . Am început să proiectez cu un OpAmp alimentat la +/-5V care permitea 4V iesire .

Pe urmă am zis că să pun unu' mai bun ca offset și am uitat să recalculez . Sper că revin cu corectura în seara asta .

Și da , dacă pui două voltmetre , musai și două ampermetre ! Poate te organizezi pe un display pe 4 rânduri ....

Editat de UDAR
Link spre comentariu

Nu mai pot edita , asta ar fi modificarea .

post-176515-0-42330600-1489086793_thumb.jpg

Mâine dimineață, mai odihnit , mai verific o dată și sper să vin și cu o soluție pentru ramura negativă - în principiu o oglindă cu MOSFET-uri canal N + un operațional adițional pentru translatarea ”deasupra” masei .

PS Vorbeai mai sus de precizia lui LTC6101 . Păi sper să stăm în aceeași lojă....( cel puțin ! )

Editat de UDAR
Link spre comentariu

Q1 este BSS84P și se găsește ... dar merge orice PMOS de mică putere . De obicei pe baza disponibilității de acolo îmi fac și eu lista de componente pentru un proiect .

Habar n-am ce vrea să zică simulatorul ... dar nu exclud că mai am greșeli . Încearcă mai întâi cu OpAmp ideal - cred că simulatorul tău permite asta .

Editat de UDAR
Link spre comentariu

Hai ca merge. Am gasit un alt opamp rail-to-rail care era deja in librarie: LT1366. Da exact cum trebuie, 4V la 5A.

Dar am o intrebare. Daca fac scurt accidental pe iesire se intampla ceva cu circuitul asta ?

Uite ce tensiune scoate pt curenti mai mari de 5A... Parca picul n-ar trebui sa vada tensiuni mai mari de 5V pe intrarea ADC-ului...

screenshot01.png

Editat de Dudikoff
Link spre comentariu

Am intenționat la un moment dat dar am amânat apoi prevederea unor măsuri de protecție . Când e gata o să mă ocup și de asta . În principiu protecție la scurt , poate și la arderea șuntului .

EDIT. În condițiile în care nimic nu se defectează catastrofic curentul injectat de Q2 nu depășește 2.5-3mA. Acest curent nu este periculos pentru PIC . Sigur că indicația va fi incorectă . Deci pentru cazul depășirii curentului maxim , dacă șuntul rezistă, nu trebuie nicio protecție suplimentară .

Editat de UDAR
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări