Liviu M Postat Martie 7, 2017 Partajează Postat Martie 7, 2017 Din cate tin eu minte, fix aceeasi abordare (shunt pe plus) a avut si Marian in proiectul lui. Poate n-ar strica studiul topicului respectiv. Link spre comentariu
danpin Postat Martie 7, 2017 Partajează Postat Martie 7, 2017 Pai un topic cu tot ce trebuie i-am recomandat eu mai inainte....schema desenata/conceputa ? de GeoMar, cel putin asa scrie pe schema. Link spre comentariu
Elison Postat Martie 7, 2017 Partajează Postat Martie 7, 2017 (editat) Daca masori curenti pana in 5A, ai putea lua in calcul si folosirea unui ACS712.Se poate lega pe plusul sursei sau pe minusul ei. Editat Martie 7, 2017 de Elison Link spre comentariu
Blacksmith Postat Martie 7, 2017 Autor Partajează Postat Martie 7, 2017 Pare destul de misto integratul... Dar nu inteleg cum masoara curenti negativi... Scoate tensiune negativa ? Vad ca se alimenteaza la tensiune simpla. Link spre comentariu
Liviu M Postat Martie 7, 2017 Partajează Postat Martie 7, 2017 Pai un topic cu tot ce trebuie i-am recomandat eu Schema lui Marian imi place mai mult. Link spre comentariu
danpin Postat Martie 7, 2017 Partajează Postat Martie 7, 2017 Da, e mai elaborata schema lui Marian. Acum are Dudikoff ce sa studieze .... si apoi sa hotarasca ce si cum va face. Link spre comentariu
UDAR Postat Martie 7, 2017 Partajează Postat Martie 7, 2017 Dacă vă referiți la schema de la postul #53 , e practic nefuncțională în jur de 0V așa cum apare acolo . Alimentarea cu +/- e practic obligatorie . Problemele legate de utilizarea amplificatorului diferențial sunt complexe . Chiar cu ”specialități” cum ar fi AD629 tot e greu . Din păcate - din fericire pentru mine - un eveniment fericit din familie de care am aflat acum m-a ținut departe de PC . Deci schema promisă lui Dudi s-ar putea să mai întârzie . Între timp mai emite și el vreo opinie . Apropo , în vederea schemei pe care vreau s-o sugerez , care e tensiunea minimă Dudi ? Link spre comentariu
darius_bv Postat Martie 7, 2017 Partajează Postat Martie 7, 2017 Studiati putin catalogul AO LT1006, s-ar putea sa va ofere solutiile problemelor dv. Link spre comentariu
Blacksmith Postat Martie 7, 2017 Autor Partajează Postat Martie 7, 2017 (editat) Apropo , în vederea schemei pe care vreau s-o sugerez , care e tensiunea minimă Dudi ? Tensiunea minima e 0V. Dar... eu nu masor curent ? Am sa studiez ce mi-ati dat pe aici... Editat Martie 7, 2017 de Dudikoff Link spre comentariu
Liviu M Postat Martie 7, 2017 Partajează Postat Martie 7, 2017 Dacă vă referiți la schema de la postul #53 , e practic nefuncțională în jur de 0V așa cum apare acolo . Eu ma refeream la (principiul de la) partea de masura a curentului, cu shuntul pus la +. Acolo merge greu altceva. Daca nu era vorba de 100V, ziceam de INA111. Desi cred ca si cu altceva e destul de greu. Eu unul am un respect deosebit peste ce trece de 15V, evit cat pot sa am de-a face cu asa valori. Link spre comentariu
UDAR Postat Martie 7, 2017 Partajează Postat Martie 7, 2017 După cum am spus , am fost concentrat pe altceva . Pun totuși un draft , pentru discuții . Dar dacă tensiunea minimă e 0V , avem o problemă , se complică lucrurile . Eu reținusem vreo 10V , că doar e pentru alimentat amplificatoare .... Link spre comentariu
Blacksmith Postat Martie 7, 2017 Autor Partajează Postat Martie 7, 2017 Deci cu schema asta masor curentul ? Daca ajuta cu ceva, sa stii ca am si 12V disponibili... Vad ca operationalul e alimentat din tensiunea sursei principale si cred ca d-asta nu merge cu Vin=0V. Nu merge sa-l alimentam separat ? Link spre comentariu
Liviu M Postat Martie 7, 2017 Partajează Postat Martie 7, 2017 Alimentarea operationalului se "plimba" cu tensiunea sursei, e cam greu s-o fixezi. Link spre comentariu
UDAR Postat Martie 7, 2017 Partajează Postat Martie 7, 2017 (editat) Schema asta pretinde ca la intrare să fie minim vreo 8V față de masă ca să se poată alimenta operaționalul - pe de o parte - și ca să am căderea de tensiune de ieșire necesară - pe de altă parte . Se mai poate coborî cu ceva dar nu prea mult . Toate schemele de genul ăsta au această limitare . Dacă tensiunea la intrare trebuie să coboare pînă la zero e necesară o tensiune negativă + alte complicații. Această variantă e ieftină și poate fi făcută destul de precisă spre foarte precisă . Eu am folosit-o la tensiuni ceva mai mici dar , ce-i drept , intrarea era relativ fixă ( circa + 40V ). Alte variante sunt cu amplificator diferențial ( gen AD629, scump și nu colosal de precis la variație de mod comun mare ) - nu mai are restricția de tensiune minimă la intrare dar poate , după caz, să necesite o alimentare negativă sau , cum s-a sugerat , ceva de genul ACS7xx cu avantajul izolării complete , cu dezavantajele unei precizii moderate 1-2% și cost nu tocmai mic. Deci , revenind la întrebarea ta , DA , măsori curentul care trece prin rezistența de 50mΩ. EDIT . A postat între timp colegul Liviu . Da , alimentarea se plimbă . Tocmai de aia am pus un generator de curent constant acolo . Mergea oarecum și cu o simplă rezistență dar variația curentului prin Zener era enormă - de zeci de ori de la minim la maxim . Studiati putin catalogul AO LT1006, s-ar putea sa va ofere solutiile problemelor dv. Scuze pentru reacția întârziată . Care e relevanța lui 1006 ? Editat Martie 7, 2017 de UDAR Link spre comentariu
UDAR Postat Martie 8, 2017 Partajează Postat Martie 8, 2017 Vad ca operationalul e alimentat din tensiunea sursei principale si cred ca d-asta nu merge cu Vin=0V. Nu merge sa-l alimentam separat ? N-am observat rândul ăsta aseară . Operaționalul s-ar putea rezolva cu o sursă negativă , rămâne problema tensiunii de ieșire utile , către ADC . Aceasta , după cum se vede , este mai mică decât Vin . În cazul ăsta e posibil ca alte soluții să fie mai potrivite , tocmai cele pe care le-am evitat mai sus. Senzor izolat gen ACS sau amplificator diferențial gen AD629 . Un ACS712 e ieftin pe eBay - bine , plătești prin așteptare - dar nu știu ce calitate au acele module însă , probabil, sunt funcționale. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum