Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Voltmetru cu PIC

Postări Recomandate

Dacă vă referiți la schema de la postul #53 , e practic nefuncțională în jur de 0V așa cum apare acolo . Alimentarea cu +/- e practic obligatorie . Problemele legate de utilizarea amplificatorului diferențial sunt complexe . Chiar cu ”specialități” cum ar fi AD629 tot e greu .

Din păcate - din fericire pentru mine - un eveniment fericit din familie de care am aflat acum m-a ținut departe de PC . Deci schema promisă lui Dudi s-ar putea să mai întârzie . Între timp mai emite și el vreo opinie .

Apropo , în vederea schemei pe care vreau s-o sugerez , care e tensiunea minimă Dudi ?

Link spre comentariu

Dacă vă referiți la schema de la postul #53 , e practic nefuncțională în jur de 0V așa cum apare acolo .

Eu ma refeream la (principiul de la) partea de masura a curentului, cu shuntul pus la +. Acolo merge greu altceva.

Daca nu era vorba de 100V, ziceam de INA111. Desi cred ca si cu altceva e destul de greu.

Eu unul am un respect deosebit peste ce trece de 15V, evit cat pot sa am de-a face cu asa valori.

Link spre comentariu

După cum am spus , am fost concentrat pe altceva . Pun totuși un draft , pentru discuții .

post-176515-0-20708000-1488921426_thumb.jpg

Dar dacă tensiunea minimă e 0V , avem o problemă , se complică lucrurile .

Eu reținusem vreo 10V , că doar e pentru alimentat amplificatoare ....

Link spre comentariu

Schema asta pretinde ca la intrare să fie minim vreo 8V față de masă ca să se poată alimenta operaționalul - pe de o parte - și ca să am căderea de tensiune de ieșire necesară - pe de altă parte . Se mai poate coborî cu ceva dar nu prea mult . Toate schemele de genul ăsta au această limitare . Dacă tensiunea la intrare trebuie să coboare pînă la zero e necesară o tensiune negativă + alte complicații.

Această variantă e ieftină și poate fi făcută destul de precisă spre foarte precisă . Eu am folosit-o la tensiuni ceva mai mici dar , ce-i drept , intrarea era relativ fixă ( circa + 40V ).

Alte variante sunt cu amplificator diferențial ( gen AD629, scump și nu colosal de precis la variație de mod comun mare ) - nu mai are restricția de tensiune minimă la intrare dar poate , după caz, să necesite o alimentare negativă sau , cum s-a sugerat , ceva de genul ACS7xx cu avantajul izolării complete , cu dezavantajele unei precizii moderate 1-2% și cost nu tocmai mic.

Deci , revenind la întrebarea ta , DA , măsori curentul care trece prin rezistența de 50mΩ.

EDIT . A postat între timp colegul Liviu . Da , alimentarea se plimbă . Tocmai de aia am pus un generator de curent constant acolo . Mergea oarecum și cu o simplă rezistență dar variația curentului prin Zener era enormă - de zeci de ori de la minim la maxim .

Studiati putin catalogul AO LT1006, s-ar putea sa va ofere solutiile problemelor dv.

Scuze pentru reacția întârziată . Care e relevanța lui 1006 ?

Editat de UDAR
Link spre comentariu

Vad ca operationalul e alimentat din tensiunea sursei principale si cred ca d-asta nu merge cu Vin=0V. Nu merge sa-l alimentam separat ?

N-am observat rândul ăsta aseară . Operaționalul s-ar putea rezolva cu o sursă negativă , rămâne problema tensiunii de ieșire utile , către ADC . Aceasta , după cum se vede , este mai mică decât Vin .

În cazul ăsta e posibil ca alte soluții să fie mai potrivite , tocmai cele pe care le-am evitat mai sus. Senzor izolat gen ACS sau amplificator diferențial gen AD629 .

Un ACS712 e ieftin pe eBay - bine , plătești prin așteptare - dar nu știu ce calitate au acele module însă , probabil, sunt funcționale.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări