Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Voltmetru cu PIC

Postări Recomandate

I-as face si un ampermetru dar nu prea stiu cum se face. Din cate am inteles, se inseriaza o rezistenta mica si se masoara caderea de tensiune de pe ea. Dar daca eu am referinta de 4V inseamna ca la curentul maxim trebuie sa am cadere de tensiune pe rezistenta aia de 4V, ori asa ceva e inacceptabil... Cum sa pierd 4V ? E prea mult.

Link spre comentariu

Pai daca pui un sunt (rezistenta mica de care vorbesti mai sus) de 0,1 ohmi o sa ai o cadere de tensiune pe sunt de 0,5 volti la un curent maxim de 5A.

Cauta pe aici, e un voltmetru/ampermetru cu PIC, poate te ajuta:

http://www.elforum.info/topic/39767-voltmetruampermetru-cu-pic-16f877a/page-37?hl=%20Voltmetru_Ampermetru_Termometru%20%20PIC%20%2016F877A

Editat de danpin
Link spre comentariu

Dacă eu rețin bine sursa ta va oferi +U/-U față de o masă comună . Una din acestea ( probabil +U ) o măsori cu voltmetrul de mai sus față de masa comună deci masa voltmetrului va fi aceeași cu masa comună a sursei . Ca să măsori curentul ai nevoie de o tensiune proporțională cu acesta ( curentul ) livrată față de aceeași masă . Asta se poate face cu un șunt pus fie înainte fie după punctul comun dar , oricum l-ai pune, șuntul este în serie pe traseul de masă al amplificatorului de alimentat ceea ce nu cred că e OK . Corectează-mă dacă undeva nu interpretez corect.

Link spre comentariu

Soluția - considerabil mai complicată este de pus șuntul pe una din liniile active - pe + probabil . Dacă te interesează voi încerca o schemă mai deseară .

Sigur, pentru simetrie, poți pune un șunt și pe linia negativă ....

Editat de UDAR
Link spre comentariu

Da, mi-ar cam place sa masor si curentul.

Acum nu stiu exact cum o sa fac... Nu stiu daca are rost sa-i pun ampermetru pe tensiunea asta doar filtrata si redresata. Asta va fi folosita in mare parte la alimentarea amplificatoarelor si nu stiu daca mi-ar fi util sa stiu curentul...

Eu am in plan sa ii fac mai tarziu si un modul de stabilizare la sursa asta si acolo sigur as vrea sa am si ampermetru. Deci o idee de schema ar fi binevenita.

Dar inca nu m-a lamurit nimeni cum sa fac cu caderea de tensiune de care vorbeam mai sus ca e prea mare de 4V.

Daca pun sunt de 0,1 ohmi o sa am 0,5V la 5A la o optime din scala ADC-ului. Eu inteleg ca se poate amplifica semnalul, dar in felul asta pierd din rezolutie.

Link spre comentariu

Nu pierzi din rezoluție prin amplificare . Dacă ”nativ” , la referință de 4.096V ai1LSB = 4mV la intrarea în ADC , prin amplificare cu 100 să zicem vei avea 1LSB = 40µV la intrarea în OpAmp.

Eventuale probleme pot fi date de erorile OpAmp cu care amplifici , în principal de offset , dar astea se pot ( cel puțin parțial ) compensa hard sau soft . Mai multe explicații când pun schema că acuma vorbesc cam fără obiect. .

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări