Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Voltmetru cu PIC

Postări Recomandate

Am testat azi un MCP6025 din ala de mi-ai recomandat tu, in configuratie buffer. In datasheet zice ca iesirea coboara pana la 15mV fata de masa, dar eu am masurat 0,3mV intre iesire si masa. (In+ la masa, In- la iesire). Nu ca m-as supara, dar urasc cand datasheet-ul nu corespunde cu realitatea. Mi-a scapat mie ceva ?

Link spre comentariu

Da!

post-176515-0-68672800-1491242098_thumb.jpg

Asta înseamnă că are maxim 15mV ( supracomandat , desigur ) când trage/livrează printr-o sarcină de 10kΩ la Vdd/2 . Asta înseamnă până la 0.3mA .

Ori la tine e în gol .

PS E 6052 nu 6025 !

PS2 Cu celebrul LM358 mulți au avut eșecuri răsunătoare și inexplicabile când au încercat să-l folosească cu ieșirea lângă zero .

Data sheet-ul zice maxim 20mV cu RL = 10kΩ ! Ce nu observă mulți e că sarcina aia e la masă !!!

Orice încercare de a trage ( spre masă ) mai mult de 50 µA din LM358 se soldează cu o tensiune de ieșire de peste 0.6V ( o joncțiune ) .

Editat de UDAR
Link spre comentariu

Nu contează dacă ADC-ul prezintă o anumită sarcină , contează că e la masă . Ideea e următoarea : dacă ieșirea trebuie să dea un curent spre masă , ea poate coborî mult , foarte aproape de zero . Dacă însă ieșirea trebuie să tragă un curent dinspre plus , atunci intervin problemele . Capacitatea ei de a coborî la zero e limitată .

În cazul tău nu ai de ce să-ți faci probleme . Ieșirea va coborî oricât e nevoie spre masă - mult sub cei 4mV cât e 1 LSD.

Dacă însă ai fi avut , de pildă , un amplificator diferențial cu care încercai să citești , să zicem , un curent pe ramura de plus și intrările sunt mai ”sus” decât ieșirea atunci curentul care vine prin rezistențele de pe intrarea inversoare poate determina ”saturarea” ieșirii la un nivel destul de ridicat .

Editat de UDAR
Link spre comentariu

Am testat practic voltmetrul si ampermetrul de pe plus si merg perfect, masoara cat trebuie fara neliniaritati. Pe partea de minus nu mai am timp sa testez dar cred ca merge si aia ca doar e simetrica.

Multumesc UDAR pentru tot ! Acum pot sa plec si eu linistit in vacanta... :)

O sa pun si schema completa dupa ce o desenez frumos.

Link spre comentariu

Am o mica nelamurire.

Tensiunea la sursa va fi aproximativ continua (cu un mic riplu de frecventa joasa pe ea), deci nu ar fi nici o problema masurarea ei. Dar in schimb, la curent altfel stau lucrurile. Curentul poate varia de la zero la maxim chiar si pe o frecventa mai mare. Si atunci, pana la ce frecventa o merge schemele de ampermetru pe care mi le-ai facut, cu MCP6052 ? In datasheet-ul lui nu am gasit nici un grafic cu raspunsul in frecventa.

Link spre comentariu

Am facut niste teste pe montajul real.

Am alimentat un amplif din sursa si i-am dat pe iesire 20V peak cu sarcina de 4 ohmi. Asta inseamna 5A peak sau 3.53A RMS.

Si am obtinut urmatoarele valori in functie de frecventa (curentul e AVG):
100 Hz - 1.68 A

300 Hz - 1.66 A
500 Hz - 1.65 A
1 KHz - 1.61 A
5 KHz - 1.41 A
10 KHZ - 1.27 A
Deci pana la 1KHz masoara normal. 1.65 A AVG x 2 x 1.1 = 3.63 A RMS

Am pus si osciloscopul pe iesirea etajului de ampermetru (fara condul de integrare) si la 10KHz ii scade amplitudinea aproape la jumate. :84

Sa fie de la condul de 1nF de pe iesirea ultimului opamp ? Opamp-ul zice ca are GBP de 385KHz. Ast inseamna ca macar pana la 10KHz tot ar trebui sa fie liniar... Nu ?

screenshot01.png

Editat de Dudikoff
Link spre comentariu

MCP6052 a fost ales intenționat pentru banda sa redusă ( pe lângă alte caracteristici ) . Sculele dintr-o sursă măsoară valori medii . De aia am și insistat cu medierea pe n * 20ms . Repet , multimetrele uzuale fac 2-3-4 măsurători pe secundă . Nu te interesează cu câți kHz suge ampliful , tu vrei doar curentul mediu debitat din sursă . Asta e uzanța , așa se face .

Dacă totuși tu vrei înregistrarea ( și memorarea ) vârfurilor - că de citit în direct nu ai cum - deci un fel de funcție MAX , ca la unele multimetre , sau mai degrabă PEAK , putem discuta . Pe alți bani , altă distracție .

EDIT Ai postat din nou între timp . Citește DS -ul lui MCP6052.

EDIT2 Uff ! N-am fost suficient de atent . Medierea de care vorbesc eu mai sus e una , ce ai făcut tu e alta . Tu lași tot efortul de frecvență mare pe OpAmp - care nu poate - și faci medierea după el ! Va trebui să mutăm medierea înainte de OpAmp . Eu în toată proiectarea de până acum m-am concentrat pe riplu de 100Hz . Ai drepate , la curent avem componente de frecvență mult mai mare . Voi analiza .

Poate chiar un condensator paralel cu D2.

Editat de UDAR
Link spre comentariu

Nu m-ai inteles ce am vrut sa spun. Nu vreau nici o valoare de varf sau instantanee. Am masurat fara condul de mediere ca sa vad exact forma semnalului (tensiunea de pe sunt amplificata). Iar aceasta scade cu cat urci in frecventa si nu e normal ! Ampliful merge liniar pana la 20KHz sarcina e constanta deci curentul ar trebui sa fie constant. Evident ca in final il voi folosi cu cond de integrare care integreaza pe o perioada de 100ms + inca 20ms mediere din soft. De fapt asta e deja facuta. Asa am facut acele masuratori. Deci nu e normal ca la 300Hz sa am 1.66 A avg si la 10KHz sa am 1.27A avg.

Edit: Mda, am citit si editarea ta...

Asa este, integrarea se face dupa ce trece priin opamp-uri. Dar chiar si asa, la un opamp de 300KHz sa inceapa sa-i scada amplitudinea de la 1KHz ??

Editat de Dudikoff
Link spre comentariu

Ba da Dudi , e normal ! Poate nu am fost eu destul de clar mai sus . De, graba de a răspunde !

Semnalul care intră în schemă are componente de frecvență mare pe care schema nu le poate amplifica corect . La ieșire avem deci nivele mai mici la frecvențe mai mari . Ar trebui mediere la intrarea în schema noastră astfel încât ea să amplifice practic doar ”curent continuu” iar softul să se ocupe doar de rejecția riplului de rețea .

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări