Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Voltmetru cu PIC

Postări Recomandate

Nu , la prima vedere eu zic că în primul etaj se întâmplă ceva . Operaționalul trage să-l blocheze pe U7 și nu poate .

După cum vezi U1 are 1,7V în poartă deci are tot dreptul să conducă !

Cert , niște tensiuni nu sunt clare acolo !

Editat de UDAR
Link spre comentariu

Am facut circuitul real si... merge. Am 0,4mV pe iesire. Iar tensiunile imi arata asa :

post-175886-0-56061700-1490957180_thumb.png

Deci modelele mele din simulator sint varza.

DAR ! ... Se intampla ceva ciudat.

Eu am cumparat 3 mosfeti BSP129 (cu canal N).

Pe primul l-am pus din greseala in circuitul ampermetrului de plus unde trebuia cu canal P. Nustiu daca asta l-ar fi facut sa se arda dar am gasit scurt drena-sursa.

La al doilea am vrut sa-i masor Idss-ul. Am unit poarta cu sursa si i-am dat 5V drena-sursa. Nu arata ce trebuie si cand am verificat mosfetul, iar scurt drena sursa.

Al treilea l-am pus azi in circuitul ampermetrului pe minus si bineinteles ca imi arata aiurea. Am masurat iar drena-sursa... ce crezi... scurt !

Deci parca toti mosfetii mei au venit gata arsi !

A trebuit sa pun un mosfet din ala mic si pe iesire. Asa a mers. I-am dat doar 5V din sursa.

Link spre comentariu

Ai sa spui ca-s Batma-Batman............

Acest MOS nu are zenere de protectie interne pt grila si cel mai probabil le-ai defectat la lipire pt ca ai folosit o statie de lipit fara impamintare sau chiar mult mai grav - un pistol de lipit (parca te laudai ca tu nu folosesti decit pistol de lipit).

Ti-am recomandat mai demult, sa treci la nivelul urmator - sa-ti cumperi/faci o statie de lipit.............

Link spre comentariu

1. Depletion mode nu prea stiu ce inseamna. Dar ai dreptate, vad ca din cei 4 mosfeti, asta e singurul asa, restul fiind "enhancement mode". Ce inseamna asta ?

2. Prima data am crezut ca acel curent e curentul de drena si ma miram de ce nu corespunde cu cel din tabelul de mai jos, adica 0,35A. Dupa care vad ca ala e de fapt Idss. Deci mosfetul asta cand e complet inchis trec prin el 50mA ? Mi se pare absurd, pt ca nu-l poti folosi la nimic asa in felul asta... Si de ce "min." ?

Eu credeam ca Idss-ul e ala de la ID(off), adica 0.1uA.

Editat de Dudikoff
Link spre comentariu

Păi asta înseamnă ”depletion mode” - comanda se face prin sărăcirea canalului , nu prin îmbogățire , ca la JFET oarecum .

Asta înseamnă că Idss nu e zero sau foarte aproape ci are o valoare minimă garantată ( tot ca la JFET ) . De ce minimă ? Simplu , ăla e curentul cel mai mare care poate trece prin el , de acolo în jos te poți duce negativând poarta dar în sus nu .

Și , ba da ,. îl poți folosi la diferite chestii . Tocmai a postat @Victor o schemă care folosește așa ceva - nu că asta ar fi echivalent .

Acum mă gândesc dacă nu cumva chiar problema noastră avea soluții mai simple cu el .... Dar asta e , și eu sunt obișnuit cu enhanced , adică ”normale” .

PS E posibil ca pe al doilea să-l fi ars prin depășirea puterii maxime , dacă l-ai ținut mult timp alimentat la 5V direct . Celelalte însă cred că n-au nimic .

Editat de UDAR
Link spre comentariu

Ce chestie... N-am stiut treaba asta.

Nu, nu... Nu mai vreau sa aud de mosfeti depletion ! :rade: Lasa asa, ca mie imi plac foarte mult cele doua scheme cu opamp si mosfet pe care mi le-ai facut. O sa caut un enhancement si pentru N-MOS-ul ala.

Dar de ce se ard asa usor astea depletion ?

Link spre comentariu

Bun. Sa trecem repede la voltmetrul pentru tensiune negativa, caci zilele mele sint numarate. :tryre

Adica circuitul asta:

post-175886-0-93081100-1490993750_thumb.png

Intra tensiune negativa in el si iese pozitiva... si divizata cu 25.

R6+RV1 adauga un offset pozitiv pentru anularea offsetului ADC-ului.

Ceea ce vreau sa te intreb (pe tine, ca vad ca altcineva nu mai vrea sa vorbeasca cu mine) este :

1. As vrea sa fac o mediere (integrare) hardware... si am inteles ca asta s-ar face cu un filtru trece jos. I-am pus la iesirea opamp-ului un filtru RC si se pare ca merge. Dar eu imi aduc aminte ca am vazut candva niste filtre (active cred ca se numesc) cu op amp care aveau condensatorul pe undeva prin reactia negativa. Se poate face si aici asa ceva ?

2. In cazul asta (daca ar fi sa ramana filtrul RC la iesire) nu stiu cum se calculeaza impedanta aceea "a sursei" de care se vorbeste in datasheet-ul pic-ului ca sa nu fie mai mare de 10K. La un divizor simplu am inteles ca se considera cele 2 rezistente (spre plus si spre minus) in paralel. Dar aici nu stiu... Nu se poate masura cumva in simulator impedanta asta vazuta de ADC, ca sa nu te mai bat la cap mereu ?

Editat de Dudikoff
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări