Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Voltmetru cu PIC

Postări Recomandate

Cu ocazia asta (8,2V pe iesire) observ ca poate sa apara pe iesire (intrarea ADC-ului) pana la 86V daca e sa intre mosfetul in scurt sau sa apara 5V Vgs si sa-l deschida complet. Ar trebui totusi sa-i facem cumva o limitare sa nu poata tensiunea sa creasca mai mult de 5V... :84

Edit: Hai ca vad ca daca ii pun rezistenta aia de 150K (de ziceam eu) in drena ultimului mosfet nu mai creste tensiunea mai mult de 4,5V chiar si daca pun sursa in scurt si trece un curent oricat de mare prin shunt. Inca n-am testat in realitate dar cred ca o sa mearga, nu vad de ce n-ar merge.

Acum problema e sa nu se intample ceva cu primul opamp daca fac scurt pe sursa si apare tensiune mare pe shunt. Teoretic poate sa apara si 90V pe intrarile lui.

Editat de Dudikoff
Link spre comentariu

Cred că am scris deja .... dar nu mai sunt sigur . Intrarea PIC-ului este protejată intern dacă există o rezistență care limitează curentul . În cazul nostru , există . Deci , dacă ar fi existat PIC-ul în circuit tensiunea s-ar fi limitat la 5,7V aproximativ .

Link spre comentariu

Very funny, sesebe. Nu fi rau, da si tu o mana de ajutor. :limb:

Am facut asa.

post-175886-0-90795700-1490723738_thumb.png

Am inseriat 2 diode pe intrare care limiteaza tensiunea de pe shunt la 1,5V. In felul asta nu apare tensiune mare nici pe opamp nici pe mosfet. Singura chestie e ca se disipa 3,6W pe R1 daca faci scurt la 100V.

Ce parere aveti ?

Link spre comentariu

Am observat ca in regim normal de lucru tensiunea intre intrerile primului operational este zero. Deci ar merge chiar si cu o singura dioda.

Si am mai introdus o rezistenta R8 de 10k in sursa primului mosfet care face ca tensiunea pe iesire sa nu creasca mai mult de 4,7V. Sper sa nu mai fi gresit ceva si de data asta...

Deci asa cum e acum ar cam trebui sa fie totul protejat...

post-175886-0-08643400-1490780397_thumb.png

Editat de Dudikoff
Link spre comentariu

Am inseriat 2 diode pe intrare care limiteaza tensiunea de pe shunt la 1,5V. In felul asta nu apare tensiune mare nici pe opamp nici pe mosfet. Singura chestie e ca se disipa 3,6W pe R1 daca faci scurt la 100V.

Sursa ta nu putea 10 A? Cum suntul prin diverse simulari e 50 mOhm, mie tensiunea maxima pe sunt imi iese 10 A * 50 mOhm = 500 mV.

Cat e, de fapt, curentul de scurtcircuit al sursei?

Link spre comentariu

In schema ai o rezistenta de 2.7K.

La cit iti limiteaza curentul? Vezi sa fie in limitele maxime de la IC.

La o situatie de scurtcircuit chiar si de scurta durata, eu prevad o evaporare frumoara a shuntului.

Ca sa reziste ar trebui unul destul de baba, de macar 1/10 - 1/20 din curentul maxim de scurtcircuit.

Link spre comentariu

Asa cum e in ultima schema, prin rezistenta de 2.7k trec 200uA in regim normal si 36mA in regim de scurt.

Nustiu ce sa mai zic, chiar m-ai pus pe ganduri.... Uite ca la disipatia shuntului nu m-am gandit... :84

Dar daca in momentul cand curentul atinge 10A se da comanda instantanee (hardware, analogica) la relee sa deconecteze secundarele trafului, ajuta cu ceva ? Singura intarziere ar fi timpul cat dureaza sa se dezenergizeze releul, adica probabil cateva zeci de us. (Desi chiar daca se intrerup secundarele tot mai ramane tensiune in conzii de filtraj.)

Shuntul va fi in final de 10W (doua rezistente de 5W in paralel). Vad ca zice : "Overload: times rated wattage for 5 seconds".

Oricum... daca e sa fac scurt pe niste conzi de 20.000uF incarcati la 100V eu cred ca exploadeza conzii intai.

Editat de Dudikoff
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări