Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Voltmetru cu PIC

Postări Recomandate

Ba da, acel rezistor va fi THT. Eu nu folosesc rezistente SMD mai mari de 1206. Iar astea au 250mW. Impartit la 5 (dupa o regula determinata de mine, ca sa stea cat de cat rece), rezulta ca se pot folosi 50mW, adica este cam la limita. Un rezistor THT metal-film de 0,6W ar fi perfect.

Mda, e buna si ideea ta. O sa ma gandesc...

Link spre comentariu

Se pare ca se lungeste treaba pentru ca trebuie sa vad si ce piese imi trebuie pentru cele 2 surse flotante.

Cu ceva timp in urma mi-ai dat tu o schema care face din 5V doua tensiuni flotante. Uite aici : http://www.elforum.info/topic/113270-sursa-nestabilizata-cu-tensiune-variabila/?p=1367113

1. Ziceai ca si tu vrei sa o incerci... Ai apucat sa testezi ceva ?

2. Trebuie sa aleg un tor pe care sa o fac si nu prea ma pricep. Atunci mi-ai recomandat TN16/9.6-3E25. Intre timp eu mi-am dat seama ca am niste toruri pe care le luasem cand eram radioamator si nu le-am mai folosit, dar nu stiu daca sint bune aici. Deci am urmatoarele toruri: T50-1, T50-2, T50-6, T50-7, T37-2, T37-6, FT37-43, FT50-43. Stii cumva daca o fi bun vreunul din astea ? Daca nu, e ok sa-l iau pe ala de mi l-ai recomandat prima data ?

Edit: Am gasit aici date despre torurile alea: http://toroids.info/T50-1.php

Edit2: Pffff, eu acum vad ce AL-u au.... Cat furnica de mic... Deci nu sint bune.

Editat de Dudikoff
Link spre comentariu

Nu , n-am mai testat nimic de atunci . Era tot în ideea unei surse , ceva mai complexe, dar care merge încet ( proiectul ) , și sursa flotantă era ultima mea grijă. Dar am făcut mai multe simulări atunci , după ce-am postat, trebuie să le caut dar au dat rezultate mulțumitoare .

În legătură cu miezul - trebuie să aibă AL mare ca să ia curent de magnetizare redus și ca să permită cuplaj cât mai bun primar - secundar .

Nu e foarte important să fie material pentru aplicații de putere (3E25 nici nu e) pentru că lucrăm la nivele mici deci nu e pericol de saturație iar de pierderi în miez nu prea se pune problema . Practic gabaritul minim e condiționat de posibilitatea bobinării nu de caracteristici magnetice.

Nu ar trebui să apară probleme . Chiar dacă randamentul e mult mai mic decât al unei surse în comutație clasice , la puterile alea nu contează.

Din păcate eu se pare că voi fi extrem de ocupat la serviciu următoarele patru zile . Sper să apuc măcar să mă aplec puțin asupra protecțiilor - dacă o fi până la urmă cazul - pe care ți le-am promis .

EDIT . Am recitit între timp și am găsit și una din simulări . Valabil rămâne miezul ăla cu 3E25 - oala mea , deși clar merge ,va da rezultate mai slabe .

Editat de UDAR
Link spre comentariu

Stii ce ? Protectiile putem sa le lasam mai la urma pentru ca nici eu nu mai am prea mult timp pana mi se termina sezonul de electronica de anul asta (pe 8 Aprilie tre sa plec) si cred ca ar mai fi o singura problema inainte de a putea sa dau ultima comanda de piese (ca sa aiba timp sa ajunga pana plec): driver-ul trafului. Am incercat eu sa fac un totem-pole (ca asa am auzit parca tot de la tine) dar nu imi merge cum trebuie. Schema ar fi asa...

post-175886-0-15402300-1490205296_thumb.png

Link spre comentariu

Teoretic e bună . Practic , tranzistorii nu sunt potriviți și R6, R9 cam mari .

Totuși eu sunt încă convins că trebuie să meargă cu porți . Până pe 8 aprilie mai este . Eu am pe undeva niște miezuri oală fără întrefier cu AL = 4500 sau ceva de genul și săptămâna viitoare ( după luni ) aș putea face niște teste . Sțiind că am un deadline , mă voi mobiliza și dacă merge pot să-ți ofer una-două bucăți de miezuri din alea . E o propunere , tu alegi .

Link spre comentariu

Nu, mai mult imi plac torurile. Si plus ca tre sa fac valoarea minima la TME ca sa pot sa cumpar si nici nu prea am ce sa bag... Mersi oricum.

Pai n-am ce porti sa-i pun ca eu am deja pic-ul si vreau generez cu el semnalul de 100kHz. Si problema mai e ca semnalul asta de comanda e 0-5V si din asta trebuie facut 0-12V, ca as vrea sa alimentez traful din 12V nu din 5V.

Link spre comentariu

Am facut circuitul de ampermetru de pe plus si nu merge.

Schema fiind asta:

post-175886-0-92792500-1490699649_thumb.png

Acele tensiuni cu rosu sint masurate pe circuitul real. Ambele mosfeturi au 1,5V in poarta fata de sursa.

Nu am avut sunt de 0.05 ohmi dar am adaptat cu unul de 47 ohmi care sa genereze aceeasi cadere de tensiune pe el.

Asa cum e schema ar trebui sa am la iesire vreo 1.7V dar se pare ca sint 8V. :84

In simulare merge perfect schema.

Editat de Dudikoff
Link spre comentariu

Ai dreptate. Confirm ca primul etaj merge bine. Cand variez tensiunea de pe shunt se variaza si pe R2 tensiunea cu valoarea exact ca in simulator.

Apoi am simulat un scurt drena-sursa la U4 si imi da exact valorile care sint si in circuitul real: 8,2V pe iesire si 5V pe iesirea op amp.

Deci e clar ca e mosfetul in scurt. :84 Dar de ce sa fie, ca doar e nou ? S-o fi ars la lipire ? Il dau jos si lipesc altul dar daca o sa se intample la fel ? E vreo masura care trebuie luata cand lipesti un mosfet ?

Mie nu mi s-a mai intamplat pana acum sa mi se arda transiztoare MOS-FET la lipire, decat FET-uri gen BF245, BF256...

Editat de Dudikoff
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări