Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Voltmetru cu PIC


Postări Recomandate

Vreau sa fac un voltmetru cu PIC care sa masoare 0-100V si am niste neclaritati.

Ca sa acopar gama de tensiune imi trebuie referinta de 4,092V si divizor cu 25.

Pentru referinta ADC-ului ma gandeam sa folosesc un TL431. Ce ziceti, e bun pt asa ceva ? Ca eu n-am mai folosit pana acum...

Pe urma, as mai vrea sa va intreb in functie de ce se aleg valorile pentru divizorul TL-ului ? Ca sint o infinitate de valori care combinate imi da acelasi raport de divizare. De ex. de ce as alege 3k cu 1k si nu 6k cu 2k ?

Link spre comentariu

Impedanta maxima recomandata a sursei este de 10k pentru convertoarele de 10 biti si 2,5k pentru convertoarele de 12 biti.Practic este nevoie de un curent care sa incarce suficient de rapid condensatorul de retinere situat la iesirea din multiplexorul canalelor de intrare analogice.Daca condensatorul nu se incarca suficient de rapid, conversiile vor fi eronate.

Link spre comentariu

Si cum fac, pun 10k prima rezistenta a divizorului (cea prin care intra tensiunea 100V), a doua spre masa o calculez pentru raportul care imi trebuie si de la mijloc plec DIRECT la PIC ?

Eu pana acum cand am mai facut ADC-uri cu PIC puneam o rezistenta de 10K in serie cu tensiunea pe care voiam sa o convertesc, dar nu aveam divizor. Acum daca am divizor banuiesc ca nu mai pun acea rezistenta de 10k intre mijlocul divizorului si PIC, nu ?

Link spre comentariu

De exemplu, dacă vrei să reduci de la 100V la 4V ( că așa o să faci uzual , chiar dacă ai referința de 4.096V ) , poți să pui 10k spre masă și 240k spre intrare . Impedanța văzută de PIC va fi de 10||240 adică 9.6kΩ. Un condensator de 10-100n pus de la intrarea PIC la masă ajută uneori - e aici o discuție întreagă ....

Editat de UDAR
Link spre comentariu

Datorită ( sau din cauza ) domnului Thevenin , nu . Acesta spune că - în cazul nostru - ansamblul sursă de 100V + divizor 240k/10k este echivalent cu sursă de 4V în serie cu o rezistență de 9.6K . Dacă vrei demonstrația , cu plăcere , dar nu aici .

Link spre comentariu

Nici , nici (Fără supărare, e un principiu . Am mai spus-o și altora care m-au contactat în privat . Discutăm pe Forum chestiunile tehnice .)

Dacă o să am timp o să fac un topic despre teoreme/legi fundamentale ale circuitelor electrice . Sunt convins că va prinde bine și , deasemenea, că mulți colegi vor dori să colaboreze.

 

PS Ca să nu rămână totuși în aer întrebarea ta gândește-te că ăia 240kΩ fizici sunt spre 100V pe când cei 9.6kΩ echivalenți sunt spre 4V . Calculează curentul la începutul încărcării ( când condensatorul e gol deci, practic , în scurt )

Editat de UDAR
Link spre comentariu

Scuze, am inteles eu gresit. Ai zis ca sa vorbim in alta parte si d-asta am crezut ca vrei pe privat. Dar acum am inteles ca te refereai la "pe alt topic".

 

Am masurat in simulare curentul de incarcare al condului din PIC in cele 2 variante: Sursa de 4V si rezistenta directa de 9,6k, si sursa de 100V cu 240K+10K.... si e la fel. :)


Sa pun si un zener de 5V1 de la intrarea PIC-ului la masa ?

Editat de Dudikoff
Link spre comentariu

O protecție e întotdeauna binevenită , mai ales aici , când avem , totuși, 100V la intrare . Întreruperea rezistenței spre masă ar putea teoretic crea probleme . Practic n-ar trebui să fie așa pentru că rezistența de 240k limitează la o valoare mult sub limita admisă de PIC .

Totuși , în principiu , pune .

Pe de altă parte nu pot să nu remarc că o diodă Zener de 5V1 poate avea la 4V un curent semnificativ , care să introducă o eroare . Catalogul nu spune și nici n-am măsurat . Nu știu dacă simulatoarele tale au un model corect pentru chestia asta , ar merita să încerci .

 

Am încercat la repezeală cu Tina dar nu are decât 6.8V ( cea mai mică ) . Proporțional , la 5.14V , eroarea este neglijabilă dar lucrurile nu sunt proporționale din păcate .

Editat de UDAR
Link spre comentariu

In simulator la 4V pe zener, curentul e de cativa pA. Nu stiu daca e corect modelul.

 

De pe la 120V se pare ca incepe sa distorsioneze...

screenshot05.png

 

O sa incerc si practic sa masor cu rentul... dar nustiu daca am cu ce asa mic...

Editat de Dudikoff
Link spre comentariu

Am găsit totuși pe Tina ( graba .... ) 1N5231 cu care obțin 3.24V !!! Cam mare eroarea . Mâine o să măsor !

Cu BZV55B5V1 e 3.92V . Tot destul de rău . Și cu asta gata cu , oarecum, offtopic-ul. ( Deși protecția intrării PIC-ului e on topic totuși ... Hmmm ) Mâine , după măsurători .

Editat de UDAR
Link spre comentariu

Daca lucrezi pe 10b, as recomanda o referinta de 1.024V. Mai usor cu calculele. Atunci un zenner de 5V1 nu mai are asa influenta, dupa cum zice Radu.

 

Dar lucrul cu 1V e mai sensibil la zgomote.

 

Totusi nu ne-ai spus ce performante vrei sa aiba voltmetrul tau. Banuiesc ca e pentru sursa nestabilizata.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări