Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Reconditionare pistol de lipit radioprogres

M.Adrian

Postări Recomandate

Pistoalele de la Mivarom (sau de la Unicas-P.Neamt)sunt foarte bune sub aspectul transformatorului.

Stau prost cu butonul care cedeaza foarte repede(se inlocuieste cu un microintrerupator,fara alte modificari la carcasa) si cu cablul(este scurt,prima data cedeaza in zona stecherului,apoi se reteazxa la intrarea in pistol).

Editat de andrei_
Link spre comentariu

Eu nu am umblat la contactul pistolului meu. E asa, cum l-au lasat baietii de la Radioprogres cand l-au facut. Inca nu am avut probleme, dar toate au un inceput.

Singurele modificari au fost prinderea ansei, ledurile pentru luminat, si sa nu uitam de cablu. Acum nu stiu exact cum sunt, dar cel original era alb iar izolatia era un fel de cauciuc mai mult rigid decat elastic care a pocnit la intrarea in pistol, si era ca o sarma cand manevrai pistolul, statea arcuit ca un lasou. L-am inlocuit cu un cablu de la un televizor defect, lung de 1.5m aproape si foarte flexibil. Cabluri flexibile se mai gasesc pe la aspiratoare, doar ca sunt mai groase ca alea au si firul de impamantare.

Editat de M.Adrian
Link spre comentariu
  • 4 săptămâni mai târziu...

Revin; pen'ca m-am "format" cu pistolu', acesta a ramas scula preferata la lipire/dezlipire (pentru mine).

Undeva am citit o parere: pistolul e bun pentru depanare (teren), dar e greu in mana si cam "brutal" la

incalzire. Corect, insa permite "modularea" puterii din "tragaci" (fin) si din dimensionarea ansei (am mai

scris: ansa scurta/groasa=putere mare; lunga/subtire=putere mica=lipituri mai fine/precizie). Bineinteles

ca la putere mai mica transformatorul se incalzeste mai lent/putin.

"Defectele" initiale ale pistolului de Radioprogres au fost: combinatia intre cablul scurt si rigid si carcasa

fragila din bachelita (a doua zi dupa ce l-am cumparat i-am spatrt carcasa, a cazut de pe taburetul pus

linga priza!). Un alt punct "critic" e dimensionarea si montarea ansei. Actualmente am vreo 4-5 pistoale

niciunul nu are carcasa intreaga, cele mai multe au traful "prins" cu o banda de tabla "ancorata" de manerul

(mult mai putin expus la spargere) din bachelita. Iar cel mai "rustic" are manerul executat dintr-o bucata de

lemn taiata din coada unui .... tarnacop!! Unul dintre pistoale a fost rebobinat, celelalte, desi au fost "incinse"

destul de mult, inca functioneaza.... Niciunul nu mai are cablu din acela rigid (si scurt-scurt)....

Lucrul cu letcon rezistiv (tip "creion") se preteaza pentru lucrul la masa (banc de lucru); la acestea insa ramane

problema raportului putere/finete (precizie); o alta problema e calitatea materialului utilizat pentru varf:

cuprul are transfer termic bun, insa se dizolva relativ repede in alijul de lipit (problema prezenta si la ansa

de pistol); alte aliaje, mai putin "solubile" au insa tendinta de a se acoperi cu oxizi, care inrautatesc 

transferul termic....

Editat de blazeu
Link spre comentariu

Aliajul Sn-Pb cu pana la 3% cupru nu prea dizolva varful. Nichelul nu se dizolva in nici un aliaj de lipit. Un strat de nichel gros de 25 - 50 microni depus pe varf nu are moarte daca nu este lovit sau zgariat. In comert apar si varfuri nichelate, unele mai gros, altele prea subtire. Nichelarea decorativa nu are efect, stratul de nichel are tensiuni si capata fisuri, iar aliajul patrunde prin ele. Pentru o depunere compacta si plastica trebuie o baie speciala, de galvanoplastie. Stratul depus poate fi oricat de gros.

Poate mai sunt undeva meseriasi care au facut galvanoplastie cu nichel.

Link spre comentariu

Am vrut eu sa ma apuc sa nichelez virfuri de cupru pentru letcon , dar nu am gasit nichel .

Pe e-bay erau niste tablite (straifuri) de nichel , sau sa cumpar o moneda veche romaneasca din nichel (nu-mi mai amintesc).

Am urmarit pe youtube niste videoclipuri , era vorba de metoda prin electroliza si sulfat de cupru (piatra vinata)

Am avut un vecin radioamator care pe timpuri facea acasa asemenea virfuri si le nichela , si chiar iesea super (PRO)

Link spre comentariu
  • 8 luni mai târziu...
Vizitator CCYBLIS

Salut am si eu un pistol din acesta facut de cineva , si nu are iesirea pentru bec, cum as putea sa ii adaug? ma gandeam sa ii adaug doua leduri intre intrerupator si firul de la bobina (practic ar fi direct la priza ) dar nu stiu ce rezistenta ar trebuii sa ii pun si daca merge ....

https://imgur.com/a/lNTwIq0

Editat de CCYBLIS
Link spre comentariu
  • 2 luni mai târziu...

Raspund cam tarziu, daca mai este nevoie de schema pentru leduri la pistolul de lipit, eu asa am am facut:

schema.jpg

Am inseriat cate o dioda 1n4007 cu fiecare led pentru ca mi s-a mai intamplat sa se strapunga ledurile in polarizare inversa, iar dioda redresoare elimina posibilitatea asta. Toata gruparea din poza e legata in paralel cu primarul transformatorului pistolului de lipit, dupa intrerupator.

Link spre comentariu

Mai simplu e sa pui doar o dioda Zenner PL2V7 sau 3V in ,,antiparalel,, cu ledul, catodul diodei  Zenner la anodul ledului.Astfel, ledul e protejat si la supratensiune si la polarizare inversa.....

Editat de validae
Link spre comentariu

Cel mai simplu și mai simplu este să elimine diodele 1N4148 și să mențină cele două LED-uri antiparalel. 

Editat de validae
,,erori de tipar,,...
Link spre comentariu

Rezistorul era deja luat in considerare, vorbeam doar de complicatia cu doua leduri in antiparalel, fiecare cu propria lui dioda serie de blocare in sens invers.E stiut ca ledurile nu suporta bine tensiuni inverse mari, se strapung rapid la varfuri rapide si mari de tensiune.Eu folosesc de obicei un singur led alb cu un Zenner de 3V ,,antiparalel,, si o rezistenta de 47-100kOhmi, functie de sensibilitatea ledului folosit.Ledurile albe si albastre sunt de preferat, fiind mult mai sensibille decat celelalte.Cei care sunt deranjati de efectul stroboscopic dat de un singur led care palpaie cu frecventa de 50Hz, poate folosi o punte si un condensator miniatura de 10uF/10V pentru filtraj...

Editat de validae
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări