M.Adrian Postat Mai 16, 2017 Autor Partajează Postat Mai 16, 2017 (editat) Becul de 6,3 sau 8 V se poate inlocui cu doua LED-uri (alb cald) legate antiparalel si inseriate cu un rezistor. Lumina nu palpaie si nu apare componenta continua in bobina secundara. Se pot pune astfel si patru LED-uri. Nu m-am gandit la asta, cred ca o sa fac si eu modificarea asta candva, oricum, ledurile nu palpaie la al meu. Trebuie sa inteleg ca inca mai functioneaza ? Desigur,un pic..."tunat"?? Bravo,altii l-ar fi aruncat/reciclat de multa vreme...! E un pistol de lipit a carui singura problema era metoda proasta de prindere a ansei si un cablu rupt de la primar la intrerupator, dupa ce am rezolvat cu astea, pistolul functioneaza foarte bine, nu aveam nici un motiv sa il arunc Editat Mai 16, 2017 de M.Adrian 1 Link spre comentariu
dany_cta Postat Mai 16, 2017 Partajează Postat Mai 16, 2017 (editat) Modelul meu dupa modificari, poate ajuta la inspiratie. "Suruburile" sunt de 5mm inox si piulitele de bronz ca sa reziste bine fara sa se arda/rugineasca si sunt batute pe capatul din interior ca sa fie blocate. Au rol de prezoane, nu se desfac ca sa nu frece filetul cuprului. Are racire fortata pentru ca am obiceiul sa il bag la sesiuni intinse de lipit si dupa 15-20minute incepea sa friga traful, acum nu mai simte nimic, pot sa il tin cuplat nonstop ca pe letcon. Totodata ventilatorul sufla si foarte frumos fumul de la colofoniu si cand lipesc am impresia ca nici nu se face fum. Nu i-am mai montat lumina dar cred ca as putea sa ii montez ceva. Ventilatorul are circuit separat 220-18v cu regulator la vreo 9v, astfel incat sa se invarta fara zgomot major. Intr-adevar lipiciul ala nu arata chiar frumos dar am fost prea lenes sa ii fac o a doua tablita ca sa elimin complet vibratiile ventilatorului. Si o poza inainte de modificarea cu racirea: Editat Mai 16, 2017 de dany_cta 1 Link spre comentariu
GEO 53 BN Postat Mai 16, 2017 Partajează Postat Mai 16, 2017 Si eu am un pistol de lipit Radioprogres,cumparat pe la sfirsitul anilor '70. Dupa un timp, dupa ce l-am cumparat, am constatat ce se incalzea foarte greu. Am strins suruburile M3,dar dupa un timp, s-a repetat figura,numai ca filetul din bare a cedat. Am dat gaura de 3mm si am pus un surub de 3mm mai lung, doar atit cit sa pot prinde piulita. Am facut o ansa, iar in zona ochiurilor, am aplatizat-o cu ciocanul pentru un mai bun contact.Intotdeauna cind schimb ansa ,dupa aplatizare, pilesc zona aceea. Pentru cei care nu stiu!!! Nu piliti niciodata capetele barei pe care se fixeaza ansa. Riscati sa se formeze oxizi care vor face ca ansa sa se incalzeasca greu. Link spre comentariu
M.Adrian Postat Mai 16, 2017 Autor Partajează Postat Mai 16, 2017 De unde ati luat saibele alea patrate? ca tare frumos stau pe barele pistolului de lipit Link spre comentariu
dany_cta Postat Mai 16, 2017 Partajează Postat Mai 16, 2017 (editat) Sunt facute la freza. Chiar in poza aia sta pe freza ca terminasem prelucrarea. Aici era lucrarea in progres, inainte de fixarea prezonului. Se vede si saiba originala. Editat Mai 16, 2017 de dany_cta Link spre comentariu
M.Adrian Postat Mai 16, 2017 Autor Partajează Postat Mai 16, 2017 La mine cel mai bine s-au potrivit saibele de la un presostat de hidrofor , dar nici nu se compara cu ce aveti dvs. Isi face treaba bine totusi. Link spre comentariu
morarul Postat Mai 16, 2017 Partajează Postat Mai 16, 2017 (editat) Pentru Dany_cta Frate...! Dar ai imaginatie, nu gluma! Seamana a OZN-eu. La pistolul meu, tot Radioprogres, achizitionat prin 1980 si ceva, i-am adus doar urmatoarele imbunatatiri: Dat filet M3 in platbanda secundarului, la capatul acesteia, infiletat suruburi M3 cu cap zenc dinspre interior spre exterior. (capetele suruburilor se ingroapa la fata in materialul platbandei, iar intre ele izolatia originala, foita de textolit) La exterior peste ochiurile ansei, aplicat saibe patrate cu aripioare peste lateralele platbandei si strangerea cu niste piulite M3 mai inalte (cam 4 mm), pentru strangere usoara cu cheita de M3 sau cu patentul daca se afla mai la indemana. La ,,fabricarea" ansei aplic de mult timp si cu bune rezultate urmaturul procedeu: Ochiurile ansei le aplatizez un pic cu un ciocan mic pe o bucata de metal, le planez un pic cu o pila mica lata si tot putin finisate cu glasspapier pe fetele care se aseaza pe platbandul secundarului. Efectul: contact electric aproape perfect in zona de prindere, cu consecintele benefice de rigoare in functionarea acestuia. Cam multa vorbarie pentru un echipament electric de lipit atat de invechit, dar totusi atat de practic si de la indemana in practica curenta. P.S. Cand voi avea ceva timp voi posta si ceva poze cu descrierea metodei aplicate si de ce nu cu modele de anse confectionate ,,ad hoc", pentru rezolvarea unor probleme de dezlipire de integrate DIP 4, DIP 7 sau 8 de pe cablaje sau placi functionale in vederea inlocuirii acestora sau a recuperarii lor. Sa aveti o zi buna, si spor la treaba! Editat Mai 16, 2017 de morarul Link spre comentariu
morocanosul Postat Mai 16, 2017 Partajează Postat Mai 16, 2017 Da,cand voi avea (si)eu timp am sa postez o poza cu un (ciocan de lipit), din (Cu),incalzit pe aragaz,pt.shimbat periile unui electromotor...ex.Dacia,Skoda..etc.! Ce tanar eram ...altadata..! Si "ciocanul " era din cupru masiv...retinea caldura/transmitea..caldura dupa ce il ...incalzeam pe aragaz,singura varianta cand stai la...bloc..! Sau ..lampa cu benzina...etc.! Link spre comentariu
dany_cta Postat Mai 16, 2017 Partajează Postat Mai 16, 2017 Am si eu cateva de-alea mari ramase din strabuni dar iti amorteste mana daca incerci sa lipesti ceva cu el. Parca te si vad lipind niste smd-uri cu pistol de cupru masiv de 1kg si o coada de 40cm. Nici doua maini nu sunt de ajuns sa il ti in aer, poate doar sa faci parghie intr-un punct fix cumva. Link spre comentariu
pop_ady44 Postat Mai 16, 2017 Partajează Postat Mai 16, 2017 (editat) Am si eu cateva de-alea mari ramase din strabuni dar iti amorteste mana daca incerci sa lipesti ceva cu el. Parca te si vad lipind niste smd-uri cu pistol de cupru masiv de 1kg si o coada de 40cm. Nici doua maini nu sunt de ajuns sa il ti in aer, poate doar sa faci parghie intr-un punct fix cumva. Serios ,asa de greu ti se pare tie Radio Progresul? Uite ca eu lipesc integrate cu 44 pini fara probleme. Pic 16F1937 daca esti curios.(pun si poze.) Editat Mai 16, 2017 de pop_ady44 Link spre comentariu
dany_cta Postat Mai 16, 2017 Partajează Postat Mai 16, 2017 (editat) Da,cand voi avea (si)eu timp am sa postez o poza cu un (ciocan de lipit), din (Cu),incalzit pe aragaz,pt.shimbat periile unui electromotor...ex.Dacia,Skoda..etc.! Ce tanar eram ...altadata..! Si "ciocanul " era din cupru masiv...retinea caldura/transmitea..caldura dupa ce il ...incalzeam pe aragaz,singura varianta cand stai la...bloc..! Sau ..lampa cu benzina...etc.! Vorbeam de de-astea. Niste bucati de cupru ascutite, la capatul unei tije lungi ca sa nu friga. Radioprogresul chiar daca este greu nu il simti ca nu il ti de o tija, nu face parghie. Eu sunt multumit de radioprogresul meu dupa modificari. Inainte nu prea imi placea ca se incingea cand bagam reprize de lipit, acum n-am ce sa ii cer mai mult. Editat Mai 16, 2017 de dany_cta Link spre comentariu
morarul Postat Mai 16, 2017 Partajează Postat Mai 16, 2017 Da,cand voi avea (si)eu timp am sa postez o poza cu un (ciocan de lipit), din (Cu),incalzit pe aragaz,pt.shimbat periile unui electromotor...ex.Dacia,Skoda..etc.! Ce tanar eram ...altadata..! Si "ciocanul " era din cupru masiv...retinea caldura/transmitea..caldura dupa ce il ...incalzeam pe aragaz,singura varianta cand stai la...bloc..! Sau ..lampa cu benzina...etc.! Sunt lucruri care au existat, si care faceau parte din tehnologia si viata noastra de zi cu zi din acele vremuri! Nu trebuie sa ne fie rusine cu ele. La fel cum nu trebuie sa ne fie rusine nici de parintii si nici de inaintasii nostrii si nici de noi insine. Face parte din evolutia vietii si a tehnologiilor. Nu se poate construi nimic, fara un sprijin, fara un suport material, stiimtific tehnologic din trecut sau din prezent. 2 Link spre comentariu
pop_ady44 Postat Mai 16, 2017 Partajează Postat Mai 16, 2017 (editat) EE tu spunea-i de acele Letconuri imense care le folosesc tuciurii la ciotorne. Acele Lerconurii se incing cu ajutorul focului(carbuni) si tin circa 3-5 minute. Editat Mai 16, 2017 de pop_ady44 Link spre comentariu
GEO 53 BN Postat Mai 17, 2017 Partajează Postat Mai 17, 2017 (editat) EE tu spunea-i de acele Letconuri imense care le folosesc tuciurii la ciotorne. Acele Lerconurii se incing cu ajutorul focului(carbuni) si tin circa 3-5 minute. ........... Numai unul lipsit de imaginatie,ar folosi o astfel de ''scula'',avind in vedere greutatea ciocanulul de lipit. Gaborii folosesc astfel de scule la lipirea jgheaburilor,burlanelor,coturilor,etc si este explicabil,pentru ca au o inertie termica mare.Poti sa-ti imaginezi ce ar insemna, ca dupa un sfert sau jumatate de lipitura sa te dai jos de pe casa sau scara pentru a pune ''letconul'' la incalzit,pe foc. Pina te urci inapoi ''letconul'' este gata, rece. Editat Mai 17, 2017 de GEO 53 BN Link spre comentariu
M.Adrian Postat Mai 17, 2017 Autor Partajează Postat Mai 17, 2017 e pentru un echipament electric de lipit atat de invechit, dar totusi atat de practic si de la indemana in practica curenta. P.S. Cand voi avea ceva timp voi posta si ceva poze cu descrierea metodei aplicate si de ce nu cu modele de anse confectionate ,,ad hoc", pentru rezolvarea unor probleme de dezlipire de integrate DIP 4, DIP 7 sau 8 de pe cablaje sau placi functionale in vederea inlocuirii acestora sau a recuperarii lor. Sa aveti o zi buna, si spor la treaba! Chiar va rog. Eu stiu doar de doua tipuri de anse, cea normala, si una pentru smd-uri care are o sarma de cupru groasa cam de 3-3.5mm ascutita la un capat, iar celalalt prins pe bara secundarului, si inca o sarma de cupru 2mm infasurata pe cea de 3mm mai spre varf, pentru contact electric. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum