M.Adrian Postat Februarie 27, 2017 Partajează Postat Februarie 27, 2017 (editat) Am inceput acum 2 zile sa reconditionez un pistol de lipit romanesc radioprogres. Problema lui cea mai mare era ca ansa nu se incalzea suficient. Elementele de prindere erau niste table subtiri in forma de U iar suruburile erau si ele la fel de rahitice, si se infiletau direct in bara de cupru a secundarului. Am largit putin gaurile si am pus alte suruburi mai "sanatoase", cu saibe iar acum lucreaza foarte bine . Dupa asta i-am pus in locul becului original un ansamblu de 3 leduri, si urmeaza sa acopar o crapatura in carcasa cu poxilina. Citind topice pe forum, am urmat si eu sfatul domnului Zal cu condensatorul pus pe contacte. Totusi am observat o ciudatenie: initial, am folosit pistolul cu becul original (asta cand am modificat prinderea ansei), dupa ce am schimbat cu leduri (sunt 3 in paralel si inseriate cu un rezistor, legate direct la transformator), pistolul se incalzea mai mult decat atunci cand era becul original dupa perioade mai lungi. Diferenta de temperatura e chiar mica, dar se simte. Din pura curiozitate, care ar fi cauza? Editat Februarie 27, 2017 de M.Adrian Link spre comentariu
vio2007 Postat Februarie 27, 2017 Partajează Postat Februarie 27, 2017 Problema poate fi din dimensiunile ansei(grosimea sarmei de cupru si lungimea ei),sau din fixarea ei cu noile suruburi.Posteaza o poza cu ansa pistolului de lipit,poate nu este stransa suficient,contactul cu bara de cupru a pistolului de lipit nu este ferm. Link spre comentariu
M.Adrian Postat Februarie 27, 2017 Autor Partajează Postat Februarie 27, 2017 Led-urile: https://s7.postimg.org/q2zp39a4b/IMG_20170224_182412.jpg Ansa: https://s7.postimg.org/l5m4i5857/IMG_20170227_202325.jpg https://s7.postimg.org/3tlrwpenv/IMG_20170227_202341.jpg Grosimea ansei e de 1,5mm iar lungimea 8.5cm fara urechile de prindere. Link spre comentariu
vio2007 Postat Februarie 27, 2017 Partajează Postat Februarie 27, 2017 (editat) Dupa folosiri indelungate cand schimb ansa mai curat-pilesc cu o pila mica locul unde ansa face contact cu barele de cupru,dau si pe ansa ca sa maresc suprafata de contact.Apoi strang bine ansa cu surub si piulita.Daca misc in sus sau in jos ansa nu trebuie sa se miste,ea se indoaie.Strang si un pic piulita cu o cheie mica sau patent cat sa nu distrug filetul. Daca ansa este din cupru emailat este posibil sa nu fie curatata bine de email....Ansele le fac din conductor electric izolat folosit la instalatii electrice. Editat Februarie 27, 2017 de vio2007 Link spre comentariu
M.Adrian Postat Februarie 27, 2017 Autor Partajează Postat Februarie 27, 2017 Ansa asta e din cupru emailat curatat. O sa schimb cu cablu de cupru izolat sa vad ce se intampla. Multumesc de sfaturi. Link spre comentariu
blazeu Postat Martie 8, 2017 Partajează Postat Martie 8, 2017 (editat) "Teoria" e ca transferul maxim de energie se face in situatia egalitatii intre impedanta (la frecventa "joasa" de 50 Hz si inductanta/capacitatea ansei si a celor 2 spire de bara a secundarului pistolului de lipit, =rezistenta). Practic, ansa poate fi mai groasa sau mai subtire, mai lunga sau mai scurta; aceste variatii se resimt (puternic) in puterea ei de incalzire dar si in timpul in care se incalzeste. Si se resimt si in viteza de incalzire a transformatorului care e "inima" pistolului. (Daca-mi amintesc eu bine, pe documentul de insotire al pistolului fabricat de "Radioprogres" si declarat la 100Wati, scria:"12 secunde incalzire, urmate de 48 de secunde pauza"; adica cicluri de 20% lucru si 80% pauza. Cine poate lucra asa? (eu nu am avut niciodata rabdare sa fac acele pauze!). Totusi, din cand in cand, las cate o pauza "de tigara" (nu fumez, asa ca fac alceva). Pe scurt: ansa scurta si groasa=putere mare=>lipituri masive insa fara finete. La celalalt capat, ansa mai lunga si mai subtire=incalzire lenta, putere mica, lipituri mai fine (si pistolul se incalzeste mai putin/mai incet) In mestesugarie, exista o parte de "arta", indemanarea si precizia sunt rezultatul exercitiului indelungat... PS Daca razuiti atent emailul pe zonele de contact cu bara secundarului SI cu zona cositorita din varf, e tot cupru. Eu nu am observat vreo diferenta. Importanta e grosimea sarmei (mai greu de apreciat) si lungimea ansei. De asemeni e importanta strangerea cat mai puternica la imbinarea ansei cu barele secundarului pistolului (eu am zencuit pe interior gaurile am introdus cate un surub de 3 cu cap inecat si strang ochiurile ansei cu piulita+saiba plata; daca filetul surubului/piulitei se deterioreaza, le inlocuiesc. NU recomand marirea si refiletarea gaurilor peste M3-ul original. Bafta! Editat Martie 8, 2017 de blazeu Link spre comentariu
M.Adrian Postat Martie 8, 2017 Autor Partajează Postat Martie 8, 2017 (editat) Problema cu pistolul cand l-am luat din pod, de unde zacea de vreo cativa ani (cred ca de mai multi ani decat am eu chiar) avea unul din suruburi rupt si blocat in bara de cupru a secundarului, si nu am avut ce face decat sa il gauresc(suruburile originale aveau cam 1.2-1.5mm diametru, nu mai tin minte sigur ca le-am aruncat), si din moment ce nu mi s-a parut ca niste suruburi de 1.5mm sunt suficient de rezistente la cat de tare strangeam ansa, am largit putin gaura si am pus suruburi de 2.5mm diametru, iar strangerea e cu piulita (dupa cum se vede si in poze), nici nu mi-a trecut prin gand sa fac filet in bara moale de cupru, ca probabil ajungeam la aceeasi problema. Ma gandesc sa caut niste piulite fluture de aceeasi dimensiune, si sa ma duc la un mester sa prinda tija suruburilor de niste table in forma de U (cum erau alea originale, dar mai rezistente) ca sa le strang mai usor si sa nu se mai uzeze capul la suruburi. Editat Martie 8, 2017 de M.Adrian Link spre comentariu
blazeu Postat Mai 12, 2017 Partajează Postat Mai 12, 2017 (editat) (suruburile originale aveau cam 1.2-1.5mm diametru, nu mai tin minte sigur ca le-am aruncat), si din moment ce nu mi s-a parut ca niste suruburi de 1.5mm sunt suficient de rezistente la cat de tare strangeam ansa, am largit putin gaura si am pus suruburi de 2.5mm diametru, iar strangerea e cu piulita (dupa cum se vede si in poze), Ceva nu se potriveste cu ce stiu eu: original, fixarea ansei era facuta, la toate pistoalele pe care le-am vazut eu (incluzandu-le pe ale colegilor), cu suruburi M3, si gauri filetate direct in bara de cupru a secundarului. Unii din colegii mei au majorat gaura si au refiletat-o M4. Eu, repet, am zencuit partea dinspre interior (intre bare) a gaurilor si am introdus cate un surub M3 cu cap inecat, ceva mai lung, astfel incat sa fixez ansa prin strangerea ochiului de sarma cu o piulita si o saiba, pe fiecare parte. Am avut colegi care "s-au format" cu letcon cu incalzire rezistiva, si prefera aceasta solutie; eu o folosesc pentru lipituri semi-masive, cu un letcon de 200 W (lipiturile cu adevarat masive, cu lampa de gaz: tevi de cupru si cablul de 70 mmp in papucul de surub - masa la demaror). Totusi, preferatul meu ramane tot pistolul: rece in asteptare, se incalzeste doar la cerere si se raceste (aproape) la fel de repede. Am la el si o ansa speciala pentru adunat aliajul de lipire.... PS M-am mai uitat odata la fotografii; mie imi par a fi suruburi M4 cu piulita. Si eu am inlocuit becul original de 6,3 volti/0,3 amperi (odata era frecvent utilizat pentru iluminat scala aparatelor de radio cu lampi, avand exact tensiunea de filament a tuburilor alimentate paralel pe filamente, dar era folosit si la variantele "economice", alimentate cu filamentele in serie, seria "P", la 0,3 Amperi, dar actualmente o raritate), cu un ansamblu din 2 LED-uri albe legate antiparalel (fiecare lumineaza pe cate o alternanta), inseriate cu un rezistor de 75 de ohmi (intamplator aveam cateva de 2w); lumineaza foarte bine! Editat Mai 12, 2017 de blazeu Link spre comentariu
M.Adrian Postat Mai 12, 2017 Autor Partajează Postat Mai 12, 2017 Nu stiu daca pistolul de lipit era chiar in starea originala cand am dat eu de el prin pod, suruburile alea cam atat aveau, 1.5mm si cand am incercat sa desfac unul sa pun alta ansa s-a si rupt, pe motiv ca ansa veche nu se incalzea suficient si se oxida foarte mult. Poate suruburile vi se par mari deoarece e poza facuta de aproape. Puteti face o poza la "ansa speciala" pentru adunat aliaj de lipit? m-ati facut curios. Link spre comentariu
morocanosul Postat Mai 13, 2017 Partajează Postat Mai 13, 2017 Ceva nu se potriveste cu ce stiu eu: original, fixarea ansei era facuta, la toate pistoalele pe care le-am vazut eu (incluzandu-le pe ale colegilor), cu suruburi M3, si gauri filetate direct in bara de cupru a secundarului. Unii din colegii mei au majorat gaura si au refiletat-o M4. Eu, repet, am zencuit partea dinspre interior (intre bare) a gaurilor si am introdus cate un surub M3 cu cap inecat, ceva mai lung, astfel incat sa fixez ansa prin strangerea ochiului de sarma cu o piulita si o saiba, pe fiecare parte. Am avut colegi care "s-au format" cu letcon cu incalzire rezistiva, si prefera aceasta solutie; eu o folosesc pentru lipituri semi-masive, cu un letcon de 200 W (lipiturile cu adevarat masive, cu lampa de gaz: tevi de cupru si cablul de 70 mmp in papucul de surub - masa la demaror). Totusi, preferatul meu ramane tot pistolul: rece in asteptare, se incalzeste doar la cerere si se raceste (aproape) la fel de repede. Am la el si o ansa speciala pentru adunat aliajul de lipire.... PS M-am mai uitat odata la fotografii; mie imi par a fi suruburi M4 cu piulita. Si eu am inlocuit becul original de 6,3 volti/0,3 amperi (odata era frecvent utilizat pentru iluminat scala aparatelor de radio cu lampi, avand exact tensiunea de filament a tuburilor alimentate paralel pe filamente, dar era folosit si la variantele "economice", alimentate cu filamentele in serie, seria "P", la 0,3 Amperi, dar actualmente o raritate), cu un ansamblu din 2 LED-uri albe legate antiparalel (fiecare lumineaza pe cate o alternanta), inseriate cu un rezistor de 75 de ohmi (intamplator aveam cateva de 2w); lumineaza foarte bine! Exact asa am procedat si eu(majorare la M4) dar nu cu piulitele pe exterior,un surub cat mai scurt cu cap cat mai mic(grosime,nu diametru) si curatarea cu smirghel a barelor si ansei pt un contact cat mai bun...! Acum se afla in conservare...in urma cazaturii de pe masa...carcasa sa facut bucati...noroc cu letconul ! Link spre comentariu
clausb Postat Mai 14, 2017 Partajează Postat Mai 14, 2017 Exact asa am procedat si eu(majorare la M4) dar nu cu piulitele pe exterior,un surub cat mai scurt cu cap cat mai mic(grosime,nu diametru) si curatarea cu smirghel a barelor si ansei pt un contact cat mai bun...! Acum se afla in conservare...in urma cazaturii de pe masa...carcasa sa facut bucati...noroc cu letconul ! Am fost și eu în situația renovării pistolului meu de lipit pe care l-am primit cadou când am împlinit 14 ani (prin 1985). Și a topit multe kg. dde cositor. Avea mai multă bandă adezivă decât carcasă originală pe el. Am găsit la un magazin local carcasă nouă pt. pistol radioprogres la 13 ron. și în 20 min am avut un pistol ca nou. Dacă am găsit eu înseamnă că trebuie să se mai găsească pe undeva. Folosesc șuruburile originale M3 cu succes, dar inelușele ansei le bat cu ciocanul, aplatizând cuprul ansei se mărește mult suprafața de contact. Link spre comentariu
pop_ady44 Postat Mai 14, 2017 Partajează Postat Mai 14, 2017 Carcase se gasesc la Alexandria, daca retin bine 10 lei perechea . Si eu am reconditionat pistolul de lipit prin majorarea gaurilor la 4, dar nu am filetat in schimb am indoit bara de cupru, cat sa incapa usor piulita intre ele . Link spre comentariu
kinderu56 Postat Mai 15, 2017 Partajează Postat Mai 15, 2017 uite aici https://www.google.ro/search?q=carcase+pistol+de+lipit&client=opera&hs=Ngz&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwjF89zHmfLTAhWQJVAKHeXGDyAQ_AUIBigB&biw=1280&bih=660#imgrc=_ Link spre comentariu
puriu Postat Mai 16, 2017 Partajează Postat Mai 16, 2017 Folosesc un "Radioprogres" de cand a aparut prima versiune, in anii '60, cu comutator 110/220V pe maner. In primii ani am mers cu suruburi M3 si M4 in cupru, dar solutia era proasta. Am scurtat putin barele, am dat filete noi M4 si am bagat suruburi cu cap partial inecat, dinauntru in afara. Si suruburile din fier de uzeaza in cinci ani, dar nu uzeaza filetele din cupru si se pot schimba usor . Becul de 6,3 sau 8 V se poate inlocui cu doua LED-uri (alb cald) legate antiparalel si inseriate cu un rezistor. Lumina nu palpaie si nu apare componenta continua in bobina secundara. Se pot pune astfel si patru LED-uri. Link spre comentariu
morocanosul Postat Mai 16, 2017 Partajează Postat Mai 16, 2017 Trebuie sa inteleg ca inca mai functioneaza ? Desigur,un pic..."tunat"?? Bravo,altii l-ar fi aruncat/reciclat de multa vreme...! Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum