Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Mini mandrina pentru cablaje

M.Adrian

Postări Recomandate

@manolo, alea sunt niste jucarii cu bataie mare si d-abia pui un 0.7mm.

Trebuie mentionat ca este de preferat un motor de mare viteza (15-20k rpm) ca sa nu uzezi aiurea spiralul.

Posibil,dar am inteles ca e vorba si de pret,eu personal am un proxxon dar e in alta categorie de pret.

post-178406-0-07533300-1488145300_thumb.jpg

Link spre comentariu

Manolo, eu am un bosch compatibil cu Dremel. Cu stand si tot ce trebuie, altfel rupi spiralele intr-o veselie.

Ceea ce ai propus tu este o solutie costisitoare, de asemenea, caci unele dintre ele sunt inutile odata in mana ta. Cauza fiind calitatea execrabila. Daca vrei cablaje de calitate, apoi trebuie scule bune de la bun inceput. Sculele proaste sunt frustrante pentru incepatori si nu numai.

N-om fi toti profesionisti, dar trebuie cultivata ideea ca sculele ieftine costa mai mult decat cele de calitate, pe termen lung bineinteles.

Link spre comentariu

Nu stiam ca si bosch face de marimea celui prezentat de mine ,stand tot proxxon am si eu ,dar cind e cazul prefer sa dau din mina ,e mai rapid ,dar in ultima perioada foarte rar ,facind cablaje de calitate undeva intr-o fabrica specializata unde costa si putin zic eu 2,5$ decimetrul patrat ,dublu strat ,gauri metalizate ,inscriptionate ,stanate ,solder mask.

Link spre comentariu

Nu am inteles pana la urma pentru ce vrei tu mandrina aia, daca ai deja o scula si cauti mandrina o sa gasesti mandrina speciala pentru ea.

Eu am un dremel 4000 care a venit cu pensete si separat i-am luat si o mandrina de la dremel care a costat vreo 30lei daca imi aduc bine aminte. Similar am si o mini freza proxxon care a venit cu pensete si i-am luat mandrina de la proxxon tot la un pret modic.

O scula manuala isi are mereu rostul, clar. Cu toate automatizarile mele, dremelul este cea mai utila scula din atelier. Il folosesc la orice, de la slefuit, finisat, polizat, taiat, polishat, la orice. Daca era putin mai puternic pe la 300w era perfect, dar si asa isi face treaba.

Editat de dany_cta
Link spre comentariu

Nu detin un dremel sau alta unealta specializata. Am intrebat pentru cam cam 4 motoare dintre care 3 de 9v si unul de 12v pe care voiam sa le folosesc la ceva si am gasit din intamplare aceasta intrebuintare: sa atasez unuia o mini mandrina pentru spirale de mici dimensiuni pe care sa le folosesc la cablaje sau la cine stie ce imi mai trece prin cap. Nu fac multe cablaje cat sa am nevoie de o scula speciala pentru asa ceva, iar in regim de amator mi s-a parut ok. Stiu cat de util este un dremel si mai mereu am zis ca o sa imi iau si eu unul, dar inca nu s-a intamplat asta.

Link spre comentariu

Se gaseste mandrinuta aia si cu 2 usd, tot prin China. Asta daca ai motorul si nu vrei sa mai dai bani pe el

Eu am incercat sa fac diy, mi-a reusit dar prost din cauza executiei. Am folosit o sarma de aluminiu groasa si o piulita de 6 cred. Diametrul sarmei era cam cat gaura filetata a piulitei. Am ascutit-o putin la varf ca sa o pot baga in piulita, Am folosit piulita pe post de filiera si am executat un filet exterior pe sarma. Am crestat in 4 sarma la capete, nu am ajustat in centru cu un burghiu un locas pt. a putea prinde burghiul de lucru mai bine desi ar fi fost ok sa fac si asta, Am filetat piulita pana a trecut de crestaturi, am bagat burghiul si am adus piulita inapoi pentru a strange burghiul. Experimentul a fost reusit, adica am prins saracia aia de burghiu de motoras. Nu era perfect centrat, dar daca insisti, poate iti iese mai bine. Daca te tin balamalele poti cresta direct un surub, eu am fost mai lenes.

Si o tentativa de desen in 60 de secunde...

post-249000-0-18371800-1488866201_thumb.png

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Exact la fel am incercat si eu, doar ca in loc de sarma am folosit un surub. Am reusit sa centrez cat de cat dar problema era alta, lama fierastraului cu care am crestat surubul era prea groasa iar spiralele mici pentru cablaje nu prea stateau fixe :rade: . Am dat comanda de doua mini mandrine pe un site din china, in 47 de zile :limb: ...ajunge si coletul meu.

Link spre comentariu

Pe vremea cand nu se gaseau chinezarii sau altele mai de calitate, se gaseau meseriasi, in cazul de fata strungari.
Motorul este de 24V la 200mA, avea rol de bobinare a unui spul gol cu ata de la o masina butoniera ceheasca.
"Mandrina" este facuta de strungarul de la fabrica unde lucram, 2 filete pentru prins axul si 2 filete pentru prins burghiul pana la 1 mm.
Surubelele alea mici tot de la masini de cusut, cred ca erau de la suveica.
Cu motorasul asta am dat zeci de mii de gauri, burghie am rupt doar cand ma grabeam sau cand se uzau prea tare.
99 % din cablaje le-am facut dublu placat si de multe ori gauream 2 placi odata.
Inca nu mi-am luat ceva mai de soi, dar nici nu prea mai fac cablaje.

Link spre comentariu

Pe vremea cand nu se gaseau chinezarii sau altele mai de calitate, se gaseau meseriasi, in cazul de fata strungari.

Nu se poate face centrarea burghiului deci obligatoriu se foloseste doar la o singura dimensiune de burghiu, am putea sa o numim penseta nu mandrina in cazul asta.

Prinderea burghiului se face intr-un singur punct unde apasa surubul pe el si surubul invartindu-se contactul e doar pe un punct, deci poate sa pocneasca burghiul foarte usor daca e un burghiu de calitate nu sarma simpla care suporta sa fie indoita.

Echilibrarea la turatie mare zero, gaurile suruburilor sunt date pe aceeasi parte si de aici rezulta doua probleme: una este ca atunci cand burghiul este diferit in diametru de axul motor burghiul o sa orbiteze, nu se invarte pe centru si 2. bataia de la greutatea centrifuga este mereu in aceeasi directie lipsind material de pe aceeasi parte, nu din parti opuse cum ar fi normal ca sa se anihileze reciproc diferentele de greutate.

Link spre comentariu

Dany, cand dai gauri cu 0.7-1mm, spiral HSS, o bataie de 0.3-0.5mm nu prea conteaza. Spiralul odata intrat in cablaj da gaura unde vrei tu, curbandu-se cat sa nu se rupa. Unul de 0.7mm o da de 0.9mm, unul de 1mm o da de 1.xmm samd.

Depinde ce calitate vrei de la gaura. Daca lucrezi numai THT, merge si asa. E adevarat ca toate cablajele sunt unicate (gauri pe unde se centreaza spiralul, etc).

Link spre comentariu

Nu se poate face centrarea burghiului deci obligatoriu se foloseste doar la o singura dimensiune de burghiu, am putea sa o numim penseta nu mandrina in cazul asta.

Prinderea burghiului se face intr-un singur punct unde apasa surubul pe el si surubul invartindu-se contactul e doar pe un punct, deci poate sa pocneasca burghiul foarte usor daca e un burghiu de calitate nu sarma simpla care suporta sa fie indoita.

Echilibrarea la turatie mare zero, gaurile suruburilor sunt date pe aceeasi parte si de aici rezulta doua probleme: una este ca atunci cand burghiul este diferit in diametru de axul motor burghiul o sa orbiteze, nu se invarte pe centru si 2. bataia de la greutatea centrifuga este mereu in aceeasi directie lipsind material de pe aceeasi parte, nu din parti opuse cum ar fi normal ca sa se anihileze reciproc diferentele de greutate.

Te inseli si fara suparare din lipsa ta de practica. Am reglat, daca stii sa reglezi, in asa fel incat sa nu am nici un fel de bataie, de la 0,6 la 1 mm. Burghiul din "mandrina" din poza este de 0,6 mm.

Atat de bine reglam ca puteam gauri direct prin hartie, fara sa punctez, fara sa rup hartia. In ultima vreme punctez si dau hartia deoparte, nici mana si nici ochi nu mai sunt ca in tinerete.

Eu vorbesc din experienta mea nu a altora si nici din teoria chibritului.

Editat de itube
Link spre comentariu

Motorul este de 24V la 200mA, avea rol de bobinare a unui spul gol cu ata de la o masina butoniera ceheasca.

"Mandrina" este facuta de strungarul de la fabrica unde lucram, 2 filete pentru prins axul si 2 filete pentru prins burghiul pana la 1 mm.

Surubelele alea mici tot de la masini de cusut, cred ca erau de la suveica.

Cu motorasul asta am dat zeci de mii de gauri, burghie am rupt doar cand ma grabeam sau cand se uzau prea tare.

99 % din cablaje le-am facut dublu placat si de multe ori gauream 2 placi odata.

Inca nu mi-am luat ceva mai de soi, dar nici nu prea mai fac cablaje.

attachicon.gifmas1.JPG

attachicon.gifmas2.JPG

attachicon.gifmas3.JPG

Aia da scula... eu nu ma pot lauda cu ceva la nivel similar calitativ, la mine suruburile dau nastere la forte nedorite, dar totusi, imi fac treaba cu asta, si inca bine, nu mai gresesc de mult vreo gaura(la inceput a fost mai greu):

https://s12.postimg.org/lqkjhppjx/burghiu1.jpg

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări