Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Depanare radio Philips 19 RB 381

cristi_ozana

Postări Recomandate

Salut,

Am nevoie de putin ajutor pentru depanarea unui aparat de radio Philips 19 RB 381, problema consta in faptul ca am cumparat acest aparat de radio defect. Pe langa faptul ca avea toate lampile arse avea lipsa becul de iluminat scala si de aici incep toate problemele:

- Circuitul de alimentare al aparatului este realizat printr-o inseriere cu un NTC si o rezistenta de 180 ohmi la 7w (aparatul nu are transformator de alimentare) din NTC pleaca inseriat cu becul scalei alimentarea filamentelor laampilor.

- Am incercat cu un bec de 26v 0,1A sa-l inseriez cu filamentele lampilor, aparatul functioneaza dar in loc sa am 210 si 152 volti pe circuitul de alimentare asa cum este in schema am undeva pe la 85 si 60 v, aparatul functioneaza dar tensiunile sunt foarte reduse.

- As dori sa stiu ce tip de bec are acest aparat pentru a putea sa-l montez pentru a incerca sa pot regla tensiunea anodica a lampilor sau ca pot pune in locul acestui bec.

- Lampile sunt: UCL82, UCH81, UF89, ochi magic DM70.

Va multumesc,

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 20
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• cristi_ozana

12

• adydep

5

• fane

1

• Sorin Schiriac

1

Top autori în acest subiect

Imagini postate

lampile din seria u au 12v/0.1a tensiune de filament deci un bec de 12v 1,2w si verifica cof. schemei C-ul de 2mF inseriat cu NTC la retea sigur e uscat in cazul in care nu ai vreun filament la o lampa ars bafta

Editat de fane
Link spre comentariu

Multumesc pentru precizari,

Problema este ca am pus bec de 26v 01A si se aprinde foarte tare iar radioul functioneaza, dar problema este ca imi scare foarte mult tensiunea anodica, de la 125V la circa 88-89v. Condensatorii sunt noi si nu cred ca sunt probleme pe partea de alimentare. Daca as alimenta separat filamentele lampilor iarasi nu este bine deoarece imi creste tensiunea anodica la circa 230V. Astept colegi de pe forum care ma poate indruma cum sa modific acest radio. Condensatorul de 2mf este conectat in paralel pe circutul de alimentare pentru deparazitare si nu are nici un rol pe partea de tensiuni.

Stima,

Link spre comentariu

Situatia la filamente este in felul urmator:

UCH81=19V/0,1A

UCL82=50V/0,1A

UF89=12,6V/0,1A

( DM70=1,4V/0,025A -ochiul magic,al carui filament se alimenteaza din caderea de tensiune de pe rezistenta de 150 Ohm,din catodul partii pentoda a UCL82-deci nu are legatura cu becul de scala)

Acestea sunt tensiunile de filament ale celor trei tuburi electronice,filamente ce sunt inseriate cu becul de scala.Adunand 19+50+12,6=81,6V.

La aceasta tensiune daca adaugam si 26V(becul de scala)se obtine 107,6V-adica tensiunea indicata pe schema cu contactele A+B unite-aprox 110V-.

Cu contactele B+C unite,intra in schema rezistenta de 180 Ohm,pentru 127V.,si cred ca trebuie un bec de 48V/0,1A-deoarece daca scad 127V-81,6V+45,4V:atat ar venii pe bec(deci un bec stndard de 48V/0,1A-cum erau in centralele telefonice).

Asadar cred ca becul se schimba functie de tensiunea de retea:becul rezolva problema la filamente,iar rezistenta de 180 Ohm rezolva problema anodica.

Pe schema cred ca este este scris gresit 220V.Un lucru este clar,anume aparatul merge si cu alimentare in CC, si in CA .

Curios daca ati alimentat cu 220V,cum de ati gasit numai 85V?Aici nu inteleg...

Masurati tensiunile pe filamentele tuburilor,apoi tragem o concluzie...

UCH81 https://www.google.ro/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=11&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwjzv8Duo6zSAhXrLMAKHW7yDlsQFghGMAo&url=http%3A%2F%2Fwww.r-type.org%2Fexhib%2Faam0068.htm&usg=AFQjCNGnfyajuP_iRJsEXoBGeZRFiR5d5w&bvm=bv.148073327,d.ZGg

UCL82 https://www.google.ro/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=8&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwjs1ZX7o6zSAhVBAcAKHad-BpEQFgg6MAc&url=http%3A%2F%2Fwww.r-type.org%2Fexhib%2Faaa0477.htm&usg=AFQjCNF5jk6LwYO-TiIVjOVoKuzYwuMolw&bvm=bv.148073327,d.ZGg

UF89 https://www.google.ro/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=2&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwixirKGpKzSAhWCJMAKHbzzD8IQFgg0MAE&url=http%3A%2F%2Fwww.r-type.org%2Fexhib%2Faay0017.htm&usg=AFQjCNEGt8JwRk2SL14uef7eXCMbhj9C1w

DM70 https://www.google.ro/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=3&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwiGzJiXpKzSAhUnK8AKHTjLCO4QFgg0MAI&url=http%3A%2F%2Fwww.r-type.org%2Fexhib%2Faaa0897.htm&usg=AFQjCNFbzYx7X-EQDXtblMTzfk6tBOxBjA&bvm=bv.148073327,d.ZGg

Editat de Andrei Tabacaru
Link spre comentariu

In momentul cand am decuplat becul care este inseriat cu filamentele celor 3 lampi tensiunea anodica masurata la bornele condensatorului pentru tensiunea anodica este de 230V. Daca cuplez becul si alimentez filamentele lampilor tensiunea anodica scade undeva la 88-89v dupa ce se aprind filamentele lampilor initial tensiunea fiind de 230V. Am inseriat pe circutul de alimentare al filamentelor o rezistenta de 500 ohmi 5W, iar tensiunea creste undeva pe la circa 92-93v. Pe lampa DM70 tensiunea de alimentare a filamentului este de 0,38-0,4v. In cazul in care gresesc pe undeva, v-as fi recunoscator daca imi puteti preciza. Am incercat si cu doua becuri de 26v 0,1A in serie dar nu se intampla nimic pe partea de tensiuni si nu pot creste tensiunea anodica. Condensatoarele vechi erau in parametri pe ESR dar le-am inlocuit cu altele noi crezand ca o cauza a tensiunii anodice ar fi putut fi acestea.

Stima,

Link spre comentariu

Masurati tensiunea pe filamentele UCH81,UCL82,UF89,sa vedem ce valori gasiti.Masurati apoi pe anodul diodei redresoare ,sa vedem ce valuare avem.

Nu inteleg bine din schema functionarea acelui comutator de retea,in sensul ca pune rezistenta de 180 Ohm serie cu filamentele sau nu(eu cred ca rezistenta de 180 Ohm,limiteaza doar tensiunea alternativa la anodul diodei).Dioda ce tip este?La ce tensiune ati alimentat aparatul?

Tensiunea de filamemt a ochiului magic DM70,este in legatura cu tensiuneqa anodica,si gradul de uzura a tubului UCL82.

Link spre comentariu

Buna seara,

Acum am masurat din nou tensiunile pe filamentele lampilor:

- Tensiunea pe filament lampa UCH81 = 20V CA.

- Tensiunea pe filament lampa UF89 = 11.02V CA.

- Tensiunea pe filament lampa UCL82 = 45,98V CA.

- Tensiunea dupa becul de 26V 0,1A si masa = 77V (inainte de lampa UCH81) CA cadere de tensiune 20V.

- Tensiunea pe circuitul de alimentare a filamentelor dupa NTC este de 97V CA.

- tensiunea anodica la borna + a condensatorului C48 = 82,2V CC fata de 210V.

- Tensiunea la borna + a condensatorului C47 = 64,3V CC fata de 152V.

- Dioda redresoare BY 127.

- Tensiunea la priza (de alimentare a aparatului 236V). Acum cateva zile am inlocuit si dioda dar fara nici un rezultat.

- Tensiunea pentru alimentarea filamentelor se face prin inseriere condensator C45 (2mf) si NTC acestea fiind alimentate prin rezistorul de 180 ohmi.

Editat de cristi_ozana
Link spre comentariu

Tensiunea de alimentare a aparatului se formeaza astfel:

Alimentarea se face prin inserierea urmatoarelor componente: R31 (180 ohmi) -> condensator C45 (2mf) -> NTC (pentru tensiunea alimentare filamente) -> R30 (3,3 ohmi) -> Dioda BY127 pentru tensiunea anodica.

Tensiune masurata retea ->241V, tensiune dupa R31 -> 224V, tensiune dupa cond. C45 -> 126V, tensiune dupa PTC -> 97V.

Link spre comentariu

Eu as monta o alta rezistenta de 180 Ohm,prin care sa se realizeze numai alimentarea anodica-din ce vad in schema rezistenta de 180 Ohm are punct comun cu condensatorul de 2 uF (C45),si rezistenta de 3,3 Ohm(R30).Practic vor fi 2 rezistente de 180 Ohm,una cu un capat la rezistenta de 3,3 Oh,iar cealalta cu capatul la C45,

Incercati si asa,sa vedem ce tensiune apare pe C48.

Masuratorile trebuie facute cu un capat al multimetrului la masa-la sasiu-,si comutat pe "alternativ" pentru filamente(mai putin filamentul DM70,care e alimentat in curent continuu) si pana la anodul diodei,apoi comutat pe "continuu" la tot ce este dupa dioda.

Un lucru este clar,anume ca tensiunile pe filamente sunt bune(mai putin pe filamentul DM70,care "are treaba" cu tensiunea anodica)

Editat de Andrei Tabacaru
Link spre comentariu

Intrebarea mea este daca modific circutul de alimentare anodic alimentarea acestuia sa o realizez prin rezistenta de 180 ohmi, rezistenta de 3,3 ohmi si dioda redresoare cum este in schema in acest caz ar exista exista vre-un risc? Asa cum am precizat mai sus alimentarea circuitului anodic se face in prezent prin inserirea R 180 ohmi -> condensator 2mf -> PTC -> R3,3 ohmi si dioda redresoare.

Astfel tensiunile filamentelor lampilor raman alimentate la aceleasi tensiuni dar imi va creste tensiunea anodica la circa 224-225 v fata de 210 cat este pe schema electrica, as dori sa stiu daca este necesar sa inlocuiesc rezistenta de 180 ohmi cu una de circa 200 ohmi pentru a scade tensiunea anodica la valoarea din schema.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări