Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sens rotatie


surubarila

Postări Recomandate

Sanatate permanenta ! Sper sa se incadreze la aceasta sectiune : un ruman priceput la toate mi-a adus o pompa submersibila demontata complet , inclusiv legaturile electrice.Ce sens trebuie sa aiba "elicea" , eu cred spre dreapta dar rog pe domniile voastre sa-mi spuna daca e asa.Multam !

post-203762-0-32656600-1487872737_thumb.jpg

Link spre comentariu

Eu cred că spre stânga (antiorar), apa va fi absorbită din centru și expulzată spre margine.Era bine dacă puneați și restul componentelor, mai ales corpul pompei...am scris aproape simultan cu colegul.

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

este o pompă centrifugă, orice pompă centrifugă aspiră axial si refulează tangențial. Pompa centrifugă transformă energia cinetică a lichidului, energie dată de viteza periferică a lichidului, în energie potențială și astfel lichidul urcă. Pompa va funcționa chiar dacă se va învârti rotorul invers adică în sensul acelor de ceasornic dar va funcționa ceva mai prost. paletele curbate ale rotorului îi dau o eficiență mai bună deoarece poziția rotorului în carcasă este excentrică adică în zona refulării distanța dintre peretele carcasei statorului și rotor este mai mare decât distanța diametral opusă dintre carcasă și rotor. Aceste aspecte sunt valabile pentru lichidele newtonieine. La lichidele nenewtoniene, lucrurile stau exact invers adică refularea este axială si aspirația tangențială .

Pompele centrifuge trebuiesc montate ”înecat” adică pe conducta de aspirație trebuie să existe lichid mereu și de aceea se monteză la un nivel mai jos decât oglinda lichidului. Când nu e posibil se montează o supapă unic sens pe conducta de aspiratie, preferabil sub oglinda lichidului. Din aceste motive, pompa trebuie amorsată la prima pornire. Dacă prinde aer , pompa se dezamorsează și nu mai refulează. Dacă turația este prea mare pompa intră în cavitație deoarece la turații mari viteza lichidului este atat de mare încât lichidul fierbe la temperatura ambiantă datorită vidului creat. Când bulele de vapori se unesc, pompa nu mai functionează sau incepe să functioneze cu amorsări și dezamorsări consecutive care duc la distrugerea mecanică a rotorului. Si în acest caz se mai practică un by pass între refulare si aspirație pt a evita cavitația însă la debite mici datorită frecărilor crețte temperatura si riscul de cavitație apare iar.

Un ultim aspect, pompele au 2 parametri importanți: înălțimea de aspirație, care depinde de densitatea lichidului, temperatura și presiunea mediului ambiant și înălțimea de ridicare. Înălțimea de aspirație la apă este 9,81 m.

Imi cer scuze pentru lungimea răspunsului dar poate că există persoane cărora le va da câte o informație.


Multumesc amandurora ! In poza vedeti pe unde trage apa , stutul de iesire e in lateral.

ceea ce se vede este un ”grătar ” montat pe conducta de aspirație (care este de fapt doar un orificiu) peste care se monteaza un filtru -

Link spre comentariu

Pompa va funcționa chiar dacă se va învârti rotorul invers adică în sensul acelor de ceasornic dar va funcționa ceva mai prost. paletele curbate ale rotorului îi dau o eficiență mai bună deoarece poziția rotorului în carcasă este excentrică adică în zona refulării distanța dintre peretele carcasei statorului și rotor este mai mare decât distanța diametral opusă dintre carcasă și rotor.

 

parere:

cand spui ca va functiona probabil te referi ca se invarte rotorul, si-atat. se duce tot efectul de "centrifugare" adica definitia acelui "ceva mai prost" e undeva cam 2-5% din capacitate. daca palele ar fi fost dispuse drepte, fara curbare, atunci era altceva

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Va funcționa, garantat, minim 30%. maxim 45% eficiență. La pompele volumetrice inversarea sensului va duce la eficiență 0%

Editat de Taraxacus
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări