DIYWorks Postat Februarie 23, 2017 Partajează Postat Februarie 23, 2017 Salutare tuturor! Va rog frumos sa ma ajutati cu urmatoarea problema: Trebuie sa construiesc circuitul echivalent al lui STK4048II dar habar n-am ce valori sa dau componentelor ca sa iasa ceva de calitate cu performante foarte bune.Mai jos am postat schema interna a lui STK4048II in speranta ca ma puteti ajuta dumneavoastra cu valorile.Sunt bomba,nu stiu sa proiectez amplificatoare de la zero asa ca nu stiu ce valori as putea sa dau acelor componente ca sa iasa ceva bun.Multumesc in avans! Link spre comentariu
gsabac Postat Februarie 23, 2017 Partajează Postat Februarie 23, 2017 Adica doriti sa proiectati, sa simulati si sa construiti o clona cu componente discrete, sau este vorba despre sinteza unui circuit integrat ? @gsabac Link spre comentariu
DIYWorks Postat Februarie 23, 2017 Autor Partajează Postat Februarie 23, 2017 Deci,vreau sa construiesc structura interna a acestui integrat pe un pcb,pentru a fi folosit ulterior intr-un amplificator ,in loc de integratul in sine.Problema este ca pe circuitul echivalent oferit in datasheet nu sunt trecute valorile componentelor.Am apelat la ajutorul membrilor acestui forum in speranta ca cineva cu experienta in proiectarea amplificatoarelor imi poate spune care sunt valorile optime ale componentelor din acel integrat,pentru a obtine un montaj de calitate ce poate fi folosit in loc de acel integrat.Am incercat si cu integrate contrafacute dar nu sunt nici macar pe jumatate ca cele originale asa ca,inlocuirea lor cu un circuit echivalent ar fi cea mai buna solutie. Link spre comentariu
DIYWorks Postat Februarie 23, 2017 Autor Partajează Postat Februarie 23, 2017 (editat) Vad ca nimeni nu se baga.Haideti macar sa incercam pe bucati...sa incepem mai intai cu tranzistorii.Spre exemplu,eu as pune T1,T2,T3=BC639 sau 2N5550,T4=MJE350,T6=MJE340 ar fi o alegere buna sau corecta? Inca o nelamurire...D1 este cumva o dioda Dual series package si trebuie montata pe radiator sau in locul lui D1 se pot pune doua 1N4148 inseriate? T5 este tot dual NPN?Pot pune 2 NPN in loc de acel dual NPN? Editat Februarie 23, 2017 de DIYWorks Link spre comentariu
gsabac Postat Februarie 23, 2017 Partajează Postat Februarie 23, 2017 (editat) Si cum veti face stabilitatea curentilor de bias, deoarece circuitul integrat are tranzistori pereche special proiectati si reglati eventual cu laserul. Trebuie sa stiti ca schema interna prezentata este posibil sa fie doar o schita ca idee si nicidecum cea reala. Ne este foarte simplu de sintetizat schema, dar rezultatele topologiei indica performante mediocre, deoarece rezulta o amplificare mica si pentru ca se cere obtinerea unei amplificari ca la circuitul original, adica 100. Deci trebuie superdioda si trimer de reglaj si la tranzistori veti ajunge tot la "fake" si oarece perechi complementare. Eu as alege un kit sau schema de 250W "răs-verificată" de pe forum. Scuze de Gica contra ! @gsabac Editat Februarie 23, 2017 de gsabac Link spre comentariu
DIYWorks Postat Februarie 23, 2017 Autor Partajează Postat Februarie 23, 2017 Stiu ca sunt destule scheme de kit-uri audio bine documentate pe forum dar vroiam sa recreez integratul pe PCB in asa fel incat pot inlocui integratul dintr-un amplificator defect cu acest circuit echivalent,prin simpla conectare pin cu pin,fara a mai face modificari majore amplificatorului.Deci practic,structura interna a amplificatorului,pe PCB,cu componente THT Link spre comentariu
gsabac Postat Februarie 23, 2017 Partajează Postat Februarie 23, 2017 Oricum dimensiunile vor fi "jumbo", deoarece tranzistorii finali din cite am citit au performante asemanatoare cu Sanken, 2SC2922 si 2SA1216 si sunt 4 pe circuit, deci alt radiator, alt montaj suplimentar mare. Structura interna dupa cum am spus nu indica ceva de calitate si nici ca ar putea fi reproduse performantele electrice si termice. @gsabac Link spre comentariu
Mircea Postat Februarie 24, 2017 Partajează Postat Februarie 24, 2017 Tr5 nu e dual NPN... e un darlington. Vezi ca colegul Victor a pus o poza cu un STK clonat de cineva pe topicul cu amplificatoarele altfel. Spor la treaba! Iote-l aicea: Link spre comentariu
DIYWorks Postat Februarie 24, 2017 Autor Partajează Postat Februarie 24, 2017 Da,dar la STK8050 a fost ceva mai usor datorita numarului de componente interne foarte redus Link spre comentariu
gsabac Postat Februarie 24, 2017 Partajează Postat Februarie 24, 2017 (editat) STK8050 prezentat este un amplificator clasa A de mica putere si este bun ca idee constructiva. STK4048II este mult mai fortos, merge la 200W si vrea 2 perechi de complementari de calitate. Sa nu uitam ca autorul topicului a impus performante foarte bune, comparabile cu originalul. @gsabac Editat Februarie 24, 2017 de gsabac Link spre comentariu
DIYWorks Postat Februarie 24, 2017 Autor Partajează Postat Februarie 24, 2017 Am sa desfac in acest weekend un 4048II contrafacut ca sa pot observa mai de-aproape structura interna si poate de-acolo voi reusi sa trec mai departe.Am cautat poze pe net dar nu se pot distinge multe lucruri din ele.Oricum,nu cred ca cea mai mare problema va fi gasitul valorilor componentelor interne ci cum ati spus si dvs.,gabaritul enorm datorat celor 4 tranzistori finali.Ar mai fi varianta sa gauresc carcasa si sa inlocuiesc doar finalii cum am vazut intr-un alt topic pe acest forum Link spre comentariu
maryuss2011 Postat Februarie 24, 2017 Partajează Postat Februarie 24, 2017 asta cauti? Link spre comentariu
gsabac Postat Februarie 24, 2017 Partajează Postat Februarie 24, 2017 (editat) Valorile s-ar putea sa corespunda unui amplificator de 40-50W datorita urmatoarelor aspecte: - TIP3055 merge doar la 60V si trebuie minim 150V; - Tranzistorii Sanken au 50MHz iar TIP3055 au deabia 3MHz; - TR7 si TR9 au tot 60V si doar 600mW puterea totala disipata la 25 de grade si max 200mA si trebuie 1-2W si 1A; - Nu s-a prevazut un reglaj de bias, curent care poate fi oricit de mic sau mare cu aceste valori din VAS. Daca @DIYWorks doreste sa foloseasca aceasta schema ar fi bine sa construiasca un modul complet si separat de amplificator, prevazut cu sigurante de protectie pe alimentare. @gsabac Editat Februarie 24, 2017 de gsabac Link spre comentariu
DIYWorks Postat Februarie 24, 2017 Autor Partajează Postat Februarie 24, 2017 asta cauti? Da,cam asa ceva.Va multumesc foarte mult,de aici pot trece mai departe. Valorile s-ar putea sa corespunda unui amplificator de 40-50W datorita urmatoarelor aspecte: - TIP3055 merge doar la 60V si trebuie minim 150V; - Tranzistorii Sanken au 50MHz iar TIP3055 au deabia 3MHz; - TR7 si TR9 au tot 60V si doar 600mW puterea totala disipata la 25 de grade si max 200mA si trebuie 1-2W si 1A; - Nu s-a prevazut un reglaj de bias, curent care poate fi oricit de mic sau mare cu aceste valori din VAS. Daca @DIYWorks doreste sa foloseasca aceasta schema ar fi bine sa construiasca un modul complet si separat de amplificator, prevazut cu sigurante de protectie pe alimentare. @gsabac O sa probez acest circuit momentan.Amplificatorul in care va fi montat nu are tensiune de alimentare mai mare de +/- 50V.Daca vor aparea probleme,voi trece la recalculat Link spre comentariu
gsabac Postat Februarie 24, 2017 Partajează Postat Februarie 24, 2017 Atentie, deoarece s-ar putea sa fie +/-50V, adica 100V deci tot 150V pentru tranzistori. @gsabac Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum