Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Opinie amplificator cu tda 7294

dem3ntor

Postări Recomandate

Acum mi-am dat seama ce spune Marian și are dreptate.

Secundarul de 24V o sa încarce mai zdravăn condensatorii de filtrare și o sa fie ceva mai stresat decât cel de 20V.

Ceea ce am spus eu mai sus ar fi fost valabil doar dacă s-ar fi folosit redresare individuala pe fiecare secundar. 

În concluzie: va funcționa fără probleme. Da-i bice!

Link spre comentariu

Priviti lucrurile altfel.

Ce se intampla daca se renunta complet la secndarul mai mic si diodele lui din punte?

002.png

Uite ce:

003.png

Banala redresare mono cu dublare. 

Nimeni n-a zis ca folosindu-o se obtin ramuri inegale, pentru ca nu se pune problema de asa ceva.

Link spre comentariu

Daca ai 2 rezistente de 1 ohm/ 3-5w le pui in serie cu infasurari inainte de diode . Cu voltmetrul pe alternativ masori si notezi valorile pt 3 valori ale sarcinii de exemplu. Si vedem cum se potriveste cu simularile. 30 min pierdute dar lamuresti sute de oameni ce citesc aici.

Editat de Vizitator
corectare greseli scriere
Link spre comentariu

Daca in simulari nu avem incredere atunci haidem sa demonstram practic!

M-am folosit de un traf mai vechi cu 2 secundare diferite, unul de aproximativ 18Vca, si unul de cam 22Vca, asta pentru a avea acea diferenta de 4Vca ca sa nu existe dubii ( valoarea diferentei in sine este irelevanta, principiul se pastreaza in absolut toate situatiile ).

Secundarele in gol vazute pe osciloscop:

pic-82-2.png

Am redresat intai secundarul mic, mono, dublare ( asta ca sa vedeti ca e fix cum zic eu ):

1.png

Conzii sunt de 1mF ( 1000u ), nu ca ar conta...

Tensiunile obtinte in gol ( click pe poza pentru rezolutie mai mare ):

001.jpg

Am pus apoi cate 10R pe fiecare cond si tensiunile au ajuns la:

002.jpg

Au scazut mult pentru ca traful este slab si filtrarea subdimensionata, dar sunt egale.

Subdimensionarea filtrarii era necesara pentru un riplu mai mare, si mai usor de vazut pe osciloscop cu cuplaj DC:

pic-82-4.png

Pe orizontala sunt 4mS/div asa cum se poate observa, 5 diviziuni intre varfuri dau 20mS, adica exact timpul care apare la redresarea monoalternanta, riplul este simetric si defazat cu 180, adica fix asa cum am zis.

Am pus apoi si secundarul mai mare si diodele lui:

2.png

Tensiunile in gol au luat acum valoarea varfului secundarului mai mare, asa cum era normal:

003.jpg

Am pus din nou rezistentele de 10R pe fiecare cond, si tensiunile au ajuns la:

004.jpg

Din nou, o scadere semnificativa dar au ramas egale, asa e normal.

Oscilograma acum:

pic-82-5.png

Fix cum am zis!
Riplu asimetric, un varf mai mare urmat de unul mai mic, unul mai mare, unul mai mic...

Ambele ramuri sunt identice, cu exceptia defazajului de 180, asa cum era normal.

PS: Cine o sa se supere pentru ce-o sa las in incheiere, n-are decat, am trecut de faza menajamentelor.

Este pacat ca trebui sa dezbatem atat chestiuni absolut elementare, fizica de clasele 5-8, logica fundamentala care pare sa lipseasca multora, imaginatia care la fel pare sa lipseasca.

Uneori incep sa-l inteleg pe Victor, este inadmisibil sa activam in domeniul audio si sa nu stim cum functioneaza o nenorocita de redresare in punte.

In fine, macar acum s-a lamurit totul, putem depasi sper momenul.

Link spre comentariu

CITAT:    

Asta ca sa nu-mi mai pierd timpul cu explicatii teoretice lungi.

Am dus simularea putin la extrem pentru a evidentia ce si cum.

Daca ai capacitate de filtrare suficienta si nu ceri putere prea mare de la amplif ( nu te apropii de clipping ), atunci o sa mearga fara stres.

Motivul se vede in imagine.

De aceea am facut si eu simularea in 2 cazuri,  se vede ca la capacitate mare dispare curentul pe o cale.

Am scris de 2-3 ori, sunt situatii la sursele in comutatie in care sonda de curent este mult mai importanta decat cea de tensiune.

Gandeste ca simularea a fost facuta de un incepator, un pusti de 17 ani care te admira, si vede ca in cazul in care ai filtrare suficienta cum ai spus, sarcina ia curent doar din infasurarea mai mare, infasurarea mica fiind spectator.

Puteai sa te apleci un pic asupra ei si nu sa raspunzi cu o alta simulare care nu aduce ceva nou pt ca nimeni nu ti-a contestat-o pe prima. 

Si eu aveam vizualizarea riplului dar am considerat ca mai important este sa vedem curentul:

red asim3.jpg

red asim4.jpg

Link spre comentariu

Da, asa este, la filtrare generoasa unde riplul scade suficient de mult, curentul tras din secundarul mai mic, este destul de mic ( ar trebui filtrare foarte generoasa sa fie 0, sunt totusi 20mS ).

Dar si cu filtrare subdimensionata curentul tras din secundarul mic, este mai mic decat la celalalt, asta e inevitabil, este dezavantajul dezechilibrului dintre tensiunile secundarelor.

Problema care s-a pus aici a fost daca functioneaza cu astfel de secundare dat fiind ca asta avea solicitantul la dispozitie, si s-a pus de catre alti utilizatori problema diferentei de tensiune intre ramuri, ca motiv de nefunctionare ( offset mare care pica pe difuzor, spunea cineva ), ceea ce eu am tinut sa demonstrez este a tensiunile raman egale intre ramuri, deci amplificatorul nu are nimic de suferit. 

Sigur, in mod normal se folosesc secundare simetrice ( deci egale ), insa daca n-ai incotro atunci merge si asa.

La puteri mai mari, prezenta lui cu siguranta se va simti, mai ales la varfurile de curent pe frecvente joase, mult peste valoarea curentului mediu, si ele tot din filtrare sunt suportate intre varfuri ( adica tot va fi mai bun decat un singur secundar ).

In fine, nu ma mai lungesc, probabi toata lumea a inteles ce era de inteles, problema a fost rezolvata din cate ni s-a zis, deci Sarbatori fericite tuturor!

Link spre comentariu

Eu am dorit sa arat atator incepatori si o alta perspectiva, aceea a dezechilibrului de curent. Simulare care nu era in opozitie cu reprezentarea ta in tensiune. Pt ca dezechilibrul este mai usor de intuit cand vedem diferenta intre curenti. De ce? Pt ca arata de fapt diferenta intre solicitarea infasurarilor, curentul fiind cel care indica si pierderile, adica randamentul. Si am vazut pe o simulare ca infasurarea mica da curent zero fata de 8A cea mare (este postata mai jos). Dar infasurarea mica reprezinta poate 80% din infasurarea mare. Deci 40% din cupru din secundar someaza o mare parte din timp. Supraincalzirea unei jumatati de secundar te obliga sa folosesti traful la o putere mai mica decat iti permite miezul. De functionat in sensul ca aude muzica in boxe, da. Dar chiar si un stat functioneaza cu un premier care nu cunoaste intelesul multor cuvinte uzuale.

Apoi doream sa vad daca si in practica, cu dotarea minimala de un multimetru, se poate observa ce arata simularile. Este interzis? Am comis un sacrilegiu?

Ce inseamna cearta asta a colegilor?>>>>>>>>>>>>CITAT:  

Daca in simulari nu avem incredere atunci haidem sa demonstram practic!<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<

Pai tocmai ca am avut incredere in simularile MELE am cerut proba cu voltmetrul. Iar al naibii simulator este cam de la Texas Instr., o firma imensa care probabil are o cifra de afaceri cat PIB-ul multor tari.

Acum mi-a mai venit o idee, daca tot ai facut desfasurarea aia de forte si ai fi luat in seama si postarile altora, puteai sa pui multimetrele pe curent alternativ si faceai masuratorile in secundarele trafului. Ai demonstrat ceea ce nu te-a contrazis nimeni dar nu te-ai obosit sa demonstrezi ceva ce parea o alta abordare.

redresor.jpg

Link spre comentariu
59 minutes ago, miticamy said:

Iar al naibii simulator este cam de la Texas Instr., o firma imensa care probabil are o cifra de afaceri cat PIB-ul multor tari.

Corect, numai ca nu tin minte sa fi zis eu ca nu am incredere in simulatorul dvs, deci nu va inteleg iesirea asta...

1 hour ago, miticamy said:

Ai demonstrat ceea ce nu te-a contrazis nimeni

Inseamna ca n-ati citit tot deoarece tocmai asta a fost problema:

On 12/20/2018 at 5:53 PM, modoran said:

Nici pomeneala sa mearga cu aia 4V diferenta.

On 12/20/2018 at 8:02 PM, modoran said:

Ideea e ca aia 4V pica pe difuzor si se duce naibii bobina lui, nu-i ca si cum ai putea considera alimentare de +/- 20V, desi o ramura e de 24V

On 12/20/2018 at 8:39 PM, AdR!@N said:

O posibila problema poate fi ca spre volum maxim va intra mai repede in clip pe  ramura cu 20V

Nu stiu de ce orice conversatie cu dvs trebui sa fie un schimb de replici, se intampla asta de mai mult timp...

D-zeu mi-e martor ca incerc sa va impac, dar uneori sunteti foarte dificil si nu-mi explic de ce.

Am incercat sa va dau mereu dreptate insa degeaba, nu tineti cont decat de chestiunile negative.

E problema dvs, eu am constiinta impacata, asa ca din punctul meu de vedere discutia asta s-a epuizat si n-o sa mai raspund.

Link spre comentariu

am o mica problema cu montajele.

le-am alimentat dintr-un traf simetric (am gasit in targ unul) dupa filtrare am +/-30v

alimentate, totul este ok.

dar cand pun pinii de mute si stby la + incep sa se incinga. sunetul este ok, dar in 3secunde nu poti tine mana pe integrat.

pe radiator se incing mai greu, dar se incing.

este normal ca in gol fara semnal sa se incinga?

montajul este dintr-un logitech, l-am folosit in punte si nu am avut probleme.

am ce sa verific? sa fi crapat integratele?

multumesc!

Link spre comentariu

+/-30V=60V*100mA (nu mai știu exact cit e dar știu ca era mare) curentul prin finali=6W.

In nici un caz nu trebuie lăsate integratele fără radiator. Se vor arde în citeva secunde. 

Da, se încălzesc un pic integratele fără semnal puse pe radiator (fără radiator se ard). 

Cu semnal nu mai vorbim. 

Link spre comentariu

pe traseul de Mute consuma 0.7a... cam mult nu?

daca pun doar stby la plus, totul este ok, nu am sunet dar nici nu se incalzeste.

dupa ce pun si mute la plus, am sunet dar incepe sa se inclazeasca.

Link spre comentariu

Pai nu le pune pina în plus alimentare. 

Pt activare nu trebuie mai mult de 3V. Sint intrări făcute sa fie comandate de un microcontroler. Și apoi se mai poate sa fie și ceva integrate contrafăcute pt că-i plina piața de ele. Poate de asta nu suporta alimentarea conectata la pinii de control cum ar rezulta din datasheet. 

Și apoi chiar în datasheet este data o schema de comanda cu 2 condesatori electrolitici si 2-3 rezistente de ordinul zecilor de kiloohmi.

Cum poate sa tragă 0.7A prin rezistente de minim 10kohm?

Link spre comentariu
7 hours ago, dem3ntor said:

pe traseul de Mute consuma 0.7a

Enorm pentru ceea ce este un circuit CMOS.

Presupun ca n-ai folosit ceva rezistente intre acei pini si plusul alimentarii asa cum este recomandat in pdf...

PS: Nu mai testezi niciodata fara radiator!

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări