Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Fuzibila sursa leduri


Vizitator alexander27

Postări Recomandate

Vizitator alexander27

Salutare tuturor !

 

Ma confrunt cu o problema legata de o sursa de led. S-a ars fuzibila de la ea (banuiesc ca fuzibila e), si nu reusesc sa gasesc in Cluj asa ceva.

Problema e ca nici nu stiu ce valoare ar trebuii sa aiba, deoarece nu gasesc schema pentru acest model, iar pe placa nu scrie decat F1.

Atasez si cateva imagini in speranta ca cineva se pricepe mai bine.

 

 

post-264466-0-35826300-1487795468_thumb.jpg

post-264466-0-40636100-1487795473_thumb.jpg

post-264466-0-31366600-1487795492_thumb.jpg

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 42
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

La cat de mica este puterea sursei, siguranta nu poate fi decat mica si ea.

Daca nu gasesti formatul ala poti incerca un altul, la unele surse ATX si la surse de laptop ( si altele mai mici ) se pot gasi sigurante mai mici ca si dimensiuni.

In cel mai rau caz pui una "normala" ( 5x20 ) de 0,5A ( sau cam pe acolo ) la care ii lipesti niste sarme la capete si o pui vertical, ca din cate observ pare a fi loc.

 

Insa ar trebui sa stii ca siguranta rareori se arde fara un motiv ( adica singura ), ea este o masura de protectie, un "failsafe", ceva care cedeaza atunci cand deja au aparut avarii suficient de serioase in acel montaj, deci ar trebui sa verifici placa sursei atent, tranzistori, diode...

Link spre comentariu
Vizitator alexander27

Sursa cred ca e in regula. S-a ars din cauza ca am abuzat de potensiometrul de voltaj pe niste benzi led (13-14V). Deci vina este din partea mea, ca le-am facut un stres test cu final negativ. Multumesc pentru raspunsuri!

Link spre comentariu

Nu sunt asa sigur, tu ai umblat in secundar, si fiind un driver pentru leduri, automat are limitare de curent, deci nu prea aveai cum sa atingi in primar o putere suficient de mare incat sa iti pocneasca siguranta. Eu as tinde sa cred ca intai a cedat altceva si a cauzat si arderea sigurantei. Fa testul sugerat de Marius mai sus, un bec de retea cu filament si la o putere cat mai mica ( maxim 40W ).

Link spre comentariu

Poți conecta becul de test (limitator de curent practic) chiar în locul siguranței arse.Dacă alimentezi sursa în gol, ar trebui ca becul să lumineze scurt timp cu putere și apoi să aibă filamentul fie slab înroșit, fie să lumineze în impulsuri scurte dacă sursa e în regulă.Dacă însă becul va lumina continuu și puternic, ai șigur tranzistorul sursei străpuns, și/sau poate chiar diode în redresorul primarului sursei.De multe ori arderea (mai ales străpungerea) tranzistorului sursei, provoacă și distrugerea integratului de comandă.De obicei acest lucru e însoțit și de arderea rezistorului conectat între ieșirea integratului de comandă și poarta tranzistorului sursei. Uzual acel rezistor are o valoare câteva zeci-sute de ohmi....

Link spre comentariu
Vizitator alexander27

Intradevar, sursa a fost problema. Am atasat o fuzibila normala, dar a cedat cu totul. Nu este o avere, insa eram curios daca am suprasolicitat-o eu sau era de proasta calitate. Mai detin una, insa mai mica. Si aparent este mai bine calculata. La voltaje mari (precizez ca oricum o folosesc la 12v, insa ea duce pana in 14v), cand nu poate face fata, ledurile palpaie intermitent. Aparent are protectie. O sa ma axez pe acea marca. Multumesc mult pentru raspunsuri !

Link spre comentariu
  • 4 ani mai târziu...

Buna seara ,am montat niste benzi led si rgb si voiam sa pun o siguranta de 2A .Consumul benzilor in total este de 1,8A ,problema ar fii urmatoare la un scurt  siguranta de 2A nu se arde din cauza ca   intra sursa  in protectie ,cum as putea face sa nu mai intra sursa in comutatie in protectie ci sa se arda siguranta de 2A .Sursa in comutatie este de  5A cu  60W .

M-am gandit sa pun o sursa mai puternica si dupa sa pun siguranta respectiva ca sa limitez la 2A ca sa nu mai intre in protectie sursa.Ar fii o idee buna cu o sursa mai puternica ?Va multumesc pentru intelegere .O seara buna in continuare 

Editat de bogdan Iacob
Link spre comentariu

Câtă vreme sursa are protecţie, nu te mai complica cu fuzibile, fiindcă nu vor fi mai rapide decât protecţia.Iar benzile cu leduri au obiceiul de se întrerup, un scurtcircuit pe toate ledurile unui modul ar duce la arderea rezistenţei de limitare, deci un scurtcircuit de la sine nu vei vedea.Poate doar provocat de om accidental...dar şi atunci sursa va intra în limitare mai repede decât ar avea timp siguranţa să se ardă.Iar siguranţe ultrarapide nu văd rostul să pui la nişte leduri...

Link spre comentariu

O protectie este necesara caci spune ca sursa este de 5A, banuiesc ca sursa de curent. In caz de defect (nu scurt serios) de banda, sursa poate livra orice pana la cei 5A, ceea ce nu face bine unor benzi led. Eu sunt sigur ca benzile se ard cam instantaneu la un curent livrat dublu fata de cel nominal. 

 

De regula pui banda cu sursa ei si scapi de probleme. Insa cand pui mai multe in paralel, poate nici de aceeasi lungime (consum)... solutia nu e fuzibil sau disjunctor, dar o protectie chiar e necesara. Macar rezistente de limitare, chiar daca se duce naibii randamentul. 

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări