Aurel Iosif Postat Februarie 22, 2017 Partajează Postat Februarie 22, 2017 Titlul este suficient de sugestiv. Multumesc anticipat pentru sfaturi si idei. Link spre comentariu
manolo Postat Februarie 22, 2017 Partajează Postat Februarie 22, 2017 Daca te referi la proiectarea cablajului ,eu cu SP6 ,daca te referi la imprimarea pe cablaj eu folosesc toner transfer. Link spre comentariu
Vizitator Postat Februarie 22, 2017 Partajează Postat Februarie 22, 2017 Le imprim cu imprimanta cu laser, le transfer cu fierul si le corectez cu marker permanent. Le poti desena direct cu markerul, tine, dar ies urate. Link spre comentariu
Aurel Iosif Postat Februarie 22, 2017 Autor Partajează Postat Februarie 22, 2017 Multumesc. Link spre comentariu
costi75 Postat Februarie 22, 2017 Partajează Postat Februarie 22, 2017 Ce marca, model de marker folositi? Link spre comentariu
GEO 53 BN Postat Februarie 22, 2017 Partajează Postat Februarie 22, 2017 Eu am desenat cablajele cu markere, incepind de la 0,5mm si mergind pina la 1,5mm, dupa ce in prealabil curatam (degresam) placatul cu diluant. Nu ieseau profi,dar eu eram multumit. Acum vreau sa-mi fac o incinta cu diode UV pentru developarea cablajelor. Diodele le am,PAL pentru cutie am,restul nu pun nici o problema. Am facut comanda pentru hirtie calc. Placat fotosensibil pozitiv am. Inainte am incercat sa acopar cu spray placatul. Nu a iesit foarte grozav,in sensul ca solutia din spray nu era uniform distribuita pe placat. Asa ca am abandonat. Link spre comentariu
costi75 Postat Februarie 22, 2017 Partajează Postat Februarie 22, 2017 Eu nu am mai facut cablaje de cand eram la casa pionierilor Pe atunci le faceam cu zmoala (bitum cred) diluata in benzina si le desenam cu un betisor ascutit. Pentru corodat foloseam acid azotic, initial sub supravegherea profului, mai apoi singuri, in toaleta din incinta. Cel mai complex cablaj a fost un radio superheterodina, conceput sa intre intr-o carcasa de radio zefir. Radio-ul a functionat perfect in teste montat paianjen, pe cablaj nu a mai vrut Parca as mai incerca cate un montaj, dar sunt "deconectat" in ce priveste materialele. Clorura ferica se gaseste in comert? Link spre comentariu
zsjkuki Postat Februarie 22, 2017 Partajează Postat Februarie 22, 2017 Pe vremuri cand desenam cablajele cu mana le desenam cu tus carmin .Azi cu transfer de toner ,fier de calcat etc.Erau alte vremuri. Link spre comentariu
GEO 53 BN Postat Februarie 22, 2017 Partajează Postat Februarie 22, 2017 (editat) ....................................................................................................................... Pe atunci le faceam cu zmoala (bitum cred) diluata in benzina si le desenam cu un betisor ascutit. Pentru corodat foloseam acid azotic, initial sub supravegherea profului, mai apoi singuri, in toaleta din incinta. ...................................................................................... Parca as mai incerca cate un montaj, dar sunt "deconectat" in ce priveste materialele. Clorura ferica se gaseste in comert? In anii '70 se folosea ''metoda'' desenarii cablajelor cu smoala(bitum) dizolvata in benzina usoara(neofalina). Desenarea se facea cu un ac de seringa taiat la lungimea de 1-1,5cm, legat de un creion sau lipit cu cositor de o bucata de sirma de Cu. Problema cea mai mare era procurarea placatului. Dizolvarea cuprului se facea cu acid azotic diluat cu apa. Cablajele ieseau suficient de bune daca se se lucra cu atentie. Cablajele se desenau cu creionul pe hirtie milimetrica, pentru ca eventualele greseli sa fie remediate. Abia apoi se transfera desenul pe placat cu ajutorul colilor indigo,interpuse intre desenul realizat pe hirtie milimetrica. Acid azotic se gasea la laboratoarele din unele fabrici. Eu am avut o cunostinta care mi-a dat o cantitate suficient de mare(doi litri) de acid azotic. In urma cu vreo 10 ani am dat acidul azotic unui prieten. Clorura ferica se gaseste la magazinele de electronice gen; Miv.....om, Ade......da,etc. Editat Februarie 22, 2017 de GEO 53 BN Link spre comentariu
rasputin Postat Februarie 22, 2017 Partajează Postat Februarie 22, 2017 Facut cablaju de mana (încă-l mai fac) pe foaie de mate. Lipit foaia peste cablaj, punctat cu ciocanu si un cui (aci îs evoluat, folosesc un cui de la un injector de motor de tractor, d-alea de U650M) scarpinat nitel la polizor. Gaurit, apoi pictat cu zmoala dizolvata in benzina si penita/pana de gasca. Acid azotic/acid clorhidric/FeCl3, gaurirea/patarea pantalonilor (şi, mai ales, a mînecilor de la cămăsi) arsu desh'telor obligatoriu (deşi nu mă dau în vînt, recunosc că am obiceiul). Spalat cu benzina, pictat cu pensula inmuiata in sacaz dizolvat in benzina (la chestia asta chiar cochetezi cu duşmanul de clasă. După lipituri eu îi frig un strat de lac, lac de tîmplărie), dupa aia joaca. In felul asta puteam sa fac si dublu-placat. La cele de pe urmă ce să zic?! Ce bine de unii. S-au boierit vere, s-au boierit. Îşi mai adduc doar vag aminte de gustul salamului cu soia şi mirosul de zmoală şi toluen (hadică benzină) Dincolo de glumă (dublînd cele scrise de colegul skaarj), eu chiar mai aplic această metodă arhaică. Link spre comentariu
franzm Postat Februarie 23, 2017 Partajează Postat Februarie 23, 2017 Ce marca, model de marker folositi? Edding 780. Si mai am si doua ace de injector ramase din copilarie, când "puscam" cu pistoale confectionate dintr-un injector vârât într-o bucata de teava de instalatii electrice. Link spre comentariu
gsabac Postat Februarie 23, 2017 Partajează Postat Februarie 23, 2017 Ar fi instructiv si important sa vedem si niste circuite facute prin desenarea cu marker sau alte metode manuale, eventual circuite cu dublu strat si cum se pot face acestea . @gsabac Link spre comentariu
puriu Postat Februarie 23, 2017 Partajează Postat Februarie 23, 2017 Ace de siringa de la cele mai subtiri (trasee printre pinii de integrat) in sus. Solutie de polistiren, bitum si pasta de pix albastra in diluant nitro. Dupa uscare partiala se poate retusa. Dupa uscare completa se poate coroda cu orice. Prefer solutia de acid clorhidric plus perhidrol. Dupa cositorirea termica sau chimica, gaurirea finala. La dublu placat, o gaurire inaintea desenarii si inca o data la sfarsit (cu diametru mai mare), pentru curatarea gaurilor. Pentru serie, film si fotorezist. Link spre comentariu
zal Postat Februarie 23, 2017 Partajează Postat Februarie 23, 2017 Io tot clasic le fac. Adică foaie de matematică, desen, apoi pe dos, punctat pe placă, desenat cu carioca şi corodat, găurit şi şmirgheluit, apoi pensulit cu sacîz şi cositorit. Link spre comentariu
Sica001 Postat Februarie 28, 2017 Partajează Postat Februarie 28, 2017 Le desenez in Kicad, si folosesc toner transfer - pentru asta am modificat un laminator (opresc motorul 10 sec, merge 1 sec.). Le corodez cu clorura ferica sa persulfat de sodiu si dupa acetona cu sacaz. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum