Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

As dori documentatie despre izolatia in vid

Vizitator micu83

Postări Recomandate

@ micu83 un exemplu: iei un releu electromagnetic, il pui untr-o incinta inchisa ermetic si ii pui la incinta o pompa de vid, si asta e "intrerupatorul" despre care vorbim. Gandeste-te pe tema asta. :yawinkle:

Te asigur ca nu despre asta e vorba.
Eh, mi-am dat si eu cu parerea. :smt005 :falismilie:
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 19
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• pisoiu

2

• Adrian Luben

2

• MifTy

2

• zal

2

Top autori în acest subiect

Uite ce se intampla cand deschizi un contact in sarcina, in aer.http://www.metacafe.com/watch/3093/elec ... n_the_air//pisoiu

Daca esti atent scurtul ala e doar pe una din faze, electricienii au fost obligati sa deschida intrerupatorul ca sa limiteze defectul, daca ar fi fost deschidere in sarcina, ar fi fost pe toate cele 3 faze, cei care au botezat secventa au gresit.Acolo e vorba de inalta tensiune (intre 100 si 750KVca)
Link spre comentariu

Nu stiu daca am toate informatiile corecte (am mai citit informatii si de pe alte site-uri referitor la filmuletul asta), insa din cate stiu, intreruptoarele alea vizibile sunt intreruptoarele secundare. Intreruptoarele primare sunt barele alea din dreapta celor secundare, si alea sunt fie intreruptoare in vid, fie in ceva gaz inert. Secventa de decuplare e intai cele primare, si apoi cele secundare. La faza care face arc (am vazut ca e doar una), intreruptorul principal nu a decuplat, era defect./pisoiu

Link spre comentariu

Alea care se vad in film ca se misca se numesc separatoare. Nu ele taie curentul. Separatoarele, dupa cum le zice si numele, sunt folosite doar ca sa separe linia de inalta tensiune dupa ce s-a intrerupt circuitul cu ajutorul intrerupatorului.

In mod normal la o manevra (asa se cheama punerea sau scoaterea de sub tensiune a unei linii) se deschide intai intrerupatorul si pe urma separatorul. La punerea liniei sub tensiune se face manevra invers, mai intai se inchide separatorul si apoi intrerupatorul.

La intrerupator nu se vad elementele in miscare, e capsulat si arata cam ca un izolator ceramic pus in varful stalpului, un cilindru ceramic mai gros decat stalpul, sub vorma de V sau de I.

Spre deosebire de intrerupator, contactele separatorului sunt obligatoriu vizibile, ca sa se vada clar cand linia este separata de restul circuitului si sa se reduca riscul accidentelor.

In filmuletul ala este vorba de o linie de 500 KV. Astfel de accidente se intampla atunci cand se da comanda de deschidere a intrerupatorului (trifazat) dar se deschid numai 2 faze iar una ramane sub tensiune si tu nu te prinzi. Daca mai departe continui manevra si deschizi separatorul se intampla ce ai vazut in filmulet.

In mod normal asa ceva nu are cum sa apara pentru ca exista un sistem de protectie care se numeste sistemul de interblocari.

Interblocarile nu te lasa (refuza) orice comanda de deschidere a separatorului cu linia sub tensiune.

Inainte interblocajele se faceau mecanic si nu prea aveai cum sa vezi ce se vede in film, acum tendinta este ca interblocarile sa fie facute cu PLC-uri.

PLC-urile fie se strica, fie (de cele mai multe ori) sunt prost configurate.

De asta programarea PLC-urilor se plateste binisor.

Daca lasi pe oricine sa iti configureze PLC-urile s-ar putea ca in loc de o functionare normala sa obtii un foc de tabara fara lemne sau, mai rau, sa iti puna pe butuci sistemul energetic national, asa cum s-a intamplat in state acum cativa ani sau in Canada prin '89. La o asemenea grozavie, numai evaluarea pagubelor si te costa o avere, ca sa nu mai vorbim de valoarea pagubelor!

:weedman: :smt003 :weedman: :smt003 :weedman:

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări