Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Intrebare despre potentiometru volum la amp pe lampi

battobataaree

Postări Recomandate

Buna ziua.In ce masura afecteaza sunetul ,sau ce se intampla daca la o schema de amp cu ecc83 pe intrare,in loc de potentiometru de volum de 1Mohm logaritmic ,pun 100kohm logaritmic?..va multumesc!

Link spre comentariu
Vizitator ApacheSL

Buna ziua,

Potentiometrul de volum determina impedanta la intrarea amplificatorului ; o imedanta mai mica la intrare va determina o incarcare mai mare a preamplificatorului care ar putea afecta sunetul.

Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...

Schema este cea de la traviata,care are pot de 1 M si incerc sa descopar de ce nu am bass destul .M-am gandit ca de la val potentiometrului ar fi lipsa de bass...

Link spre comentariu
Vizitator viobio

Schema este cea de la traviata,care are pot de 1 M si incerc sa descopar de ce nu am bass destul .M-am gandit ca de la val potentiometrului ar fi lipsa de bass...

Ce transformatoare de iesire folosesti ?

Link spre comentariu
Vizitator viobio

http://www.tube-amps.net/EA_Hashimoto_EL34_PP_NNFB_02.htm

http://www.tube-amps.net/Hashimoto_Products.htm tot ce este pe aici costa bani grei .

Ce bine ar fi sa stam in banca noastră , atunci cind nu avem habar de impedante in amplificatoarele cu tuburi , reactanța capacitiva , si altele .

Bine....ca sa ne băgăm in seama ...putem posta orice , contorul de postari numara si adauga , adica am mai adaugat o postare ....sa avem cu ce ne lauda .

post-176980-0-15461000-1489849742_thumb.jpg

Link spre comentariu

Viorel, nu te supara, daca vei "citi" atent schema, acele rezistente de 100kOhmi care sint date la negativare la acei -36 volti, masa de la negativare cit si masa de la "anodica" sint COMUNE.

Asta face ca in AC, adica in semnal audio, rezistenta in AC celui de al doilea "C-u" de 100uF/160V din negativare sa fie foarte mica.

Buun, atunci rezulta ca dupa condensatorii de cuplaj de 47nF catre masa apar rezistentele de negativare de 100kOhmi, inseriate cu 1/2 din valiarea potentiometrului de "balans/echilibrare al negativarii" de 50kOhmi, adica circa 25 kOhmi.

In final, dupa condensatorii de cuplaj dintre etajul defazor cu ECC82 si finalele in contratimp EL34, adica c-urile de 47nF, vom avea fata de masa COMUNA a intregului amplif, un filtru "trece sus" format pe fiecare alternanta (deci atenuare dubla in db/octava) din 47nF cu 100kOhmi+circa 25kOhmi, adica un filtru trece sus cu 47nF si 125kOhmi, a carui frecventa de taiere se calculeaza cu formula F=1/2xPixRxC, unde Pi=3,1441, si va rezulta frecventa de cutt off de circa 27Hz, rotunjim la 30Hz si adunam atenuarea celor 2 high pass filter, adica 3+3=-6db la 30Hz.

Un -6db ATEUARE la 30Hz ai etajului final, mie imi pare ceva SERIOS...

Simplu ca buna ziua!

post-175406-0-99844500-1489859157_thumb.jpg

Editat de Vizitator
Link spre comentariu
Vizitator viobio

Amp pentru muzici culte , nu manele sau bumti - bumti de club , nu este pentru sub - bas in compresie sub 30hz ( considerat frumos ) , cu toate ca poate si 30hz cu - 3dB .

post-176980-0-57179600-1489862114_thumb.jpg

Editat de viobio
Link spre comentariu

Viorel, gama de audiofrecventa a unui amplificator trebuie sa fie de MINIM 20Hz-20kHz, cu maxim 0,5db atenuare/abatere la extremele benzii.

Asta daca vorbim serios, de amplificatoare serioase, daca discutam aiureli cu manele si bumti bumti, eu ies din conversatie...

Ce ai pus tu de acolo, atenuarea incepe de la 100Hz, adica bass-ul "cade" de la 100Hz in jos, spre 30Hz atenuarea este de mai mult de jumatate din putere si asta se simte.

Accepta (pt ca stii bine ca asa este), acolo trebuiau cam 150nF condensatorii de cuplaj, preferabil 220nF, nu numai ca bass-ul sa nu fie influentat (atenuat, modificat) pina spre 30Hz , cit si raspunsul "in faza al amplificatorului".

Permite-mi intrebarea te rog, tu dece folosesti 150-220nF in realizarile tale (am vazut la unele scheme)? :aplauze

Spor la treaba!

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Ce transformatoare de iesire folosesti ? Intreb si eu ca si Viorel...Bas nu poti avea fara un transformator bun iar daca folosesti transformatorul de Traviata nici nu te gandi sa obtii performanta ! Se va auzi ca ,,Traviata" , indiferent de ce potentiometru sau cond de cuplaj folosesti.

Link spre comentariu

Sa intelegem ca transformatoarele de iesire si condensatoarele de cuplaj intre etaje determina valoarea potentiometrului de volum !? Mda.. (waw..). :) Pe cand explicatii stiintifice si temeinice despre legatura dintre clanta usei primariei si pixul contabilului de la ex C.A.P !

Editat de romicap
Link spre comentariu

Da, s-a deraiat de la titlu topic unde esenta era cum influenteaza valoarea pot. de volum raspunsul amplificatorului si nicidecum traful de iesire sau condensatoarele de cuplaj.

Cel mai usor se pune in evidenta la semnal sqw de exemplu la 10kHz.Am luat ca exemplu un potentiometru de 1M log deoarece la valoare marita se observa mai usor fenomenul in oscilogramele prezentate.Este vorba de un etaj simplu de amplif. cu trioda 6H8C cu semnal aplicat din generator iesire 600 ohmi pe potentiometru si vizualizat semnalul amplificat in anod.

1 Semnal cu potmetru la maximpost-206638-0-58569200-1489927541_thumb.jpg

2 Potmetru redus la 900kpost-206638-0-42966000-1489927620_thumb.jpg

3 Redus la 700kpost-206638-0-94058500-1489927685_thumb.jpg

4 Tot in pozitia de 700k a potentiometrului dar la frecventa de 16khz sqwpost-206638-0-06163500-1489927812_thumb.jpg

Daca exista corector de ton ,dupa etajul ce contine potmetrul de volum, se poate reface forma semnalului sqw prin accentuarea moderata a amplificarii frecventelor inalte,.

Concluziile de la cei interesati...

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări