Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Ajutor montaj pompe recirculare

ucamaxx

Postări Recomandate

Buna ziua,

va rog frumos daca poate sa ma ajute cineva sa ma invete, cum sa montez pompele de recirculare in urmatoarele conditii:am un cazan pe lemne modificat cu arzator pe peleti , un boiler apa calda de 300l,un cronotermostat cu doua termostate(Computherm Q8 RF),trei pompe recirculare ...vreau sa separ etajul de parter cu ajutorul acelui cronotermostat,in sensul ca patrerul sa functioneze cu o pompa ,etajul cu cealalta pompa, iar boilerul, comandat de automatizarea arzatorului,sa fie incalzit de a treia pompa...va rog sa-mi spuneti daca schema din atasament este buna si daca da, unde montez cele trei supape de sens (sau cu clapet-nu stiu care este diferenta)

va multumesc

montaj cazan pompe.pdf

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 12
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• ucamaxx

5

• cristi_ozana

3

• Florian Ciobanu

3

• blazeu

2

pompele musai pe acelas "circuit" preferabil pe retur, clapetii de sens dupa pompe, sa impinga pompa prin ei, adica pompa de pe boiler si cea de pe etaj le pui pe retur de preferabil sau muti cea de pe parter pe tur dar vor funtiona la temperetura mare

Link spre comentariu

Merge asa, e mai bine sa pui clapetii dupa pompe, sa impinga pompele prin ei, daca trag din clapeti si au arcurile tari poate aparea fenomenul de cavitate si nu mai functioneaza corect pe langa faptul ca daca vrei sa le aerisesti prin surubul lor poate trage aer pe acolo in loc sa scoata

Link spre comentariu

Salut,

De ce trebuie sa folositi acei clapeti cand puteti folosi vana cu doua sau 3 cai actionate de aquatoare inchis deschis. Asa renuntati la o pompa si puteti controla zona pe care doriti sa o incalziti.

Link spre comentariu

In afara de faptul ca sistemul cu pompe permite functionarea

SIMULTANA a tuturor celor 3 circuite, multi au avut experiente

neplacute cu vanele motorizate cu 3 cai....

Supapele de sens pot fi plasate oriunde pe circuit, insa e mai

"sigur" sa fie "dupa" pompe.

Unul din colegi (Misha, din zona Cluj), a instalat si cate un apometru

(decalibrat!), ca indicator de curgere (va uitati pe el si se invarte

"morisca" aia cand curge apa/lucreaza pompa; singura problema e

ca Misha a utilizat cate o pompa pentru fiecare camera si racordul

de jumatate de tol al apometrului casnic ii era suficient, la o coloana

pentru un etaj poate e cam gatuit?)

Link spre comentariu

Recomandarea mea pentru vane cu doua sau trei cai, era pur si simplu din punct de vedere economic deoarece in loc sa foloseasca N pompe utiliza o singura pompa iar vanele daca erau cu comanda ON/OF consumau numai strict in momentul actionarii, de asemenea si vanele pot fi actionate si de termostate. Eu utilizez vane cu trei cai la serviciu de circa 15 ani cu comanda semnal unificat dar nu stiu sa se fi defectat mai mult de 2 sau 3 aquatoare (din circa 60 bucati) dar si acestea s-au defectat datorita faptului ca sunt utilizate pe centrale de tratare aer pentru controlul umiditatii si sun actionate in permanenta. Utilizarea clapetilor de sens induce pierderi de debit si in acelas timp scade randamentul pompelor, acestea sunt utilizate in principal pentru a nu antrena pompa in sens invers de rotatie. In cazul ca nu sunt montati acesti clapeti si ai mai multe pompe pe acelas circuit exista posiblitatea ca presiunea de refulare a pompelor care sunt in functiune sa roteasca in sens invers pompa care sta.

Link spre comentariu

Consumul unei pompe e in domeniul 20-70W; o pompa in plus nu mi se pare o crestere chiar asa de mare de consum (daca discutam de 60 de bucati, da).

Vanele cu 3 cai au o clapeta imersata care e deplasata intre 2 limite (poate functiona si in pozitie intermediara); asemenea dispozitiv e mai "fragil":

depunerea de calcar poate compromite de la etansarea limitelor clapetei pana la reducerea unghiului pe care se poate deplasa aceasta si in final intepenirea

completa; de asemeni, axul de actionare trebuie etansat, etansare care se poate deteriora, cu pierdere de apa, dar si cu inundarea si distrugerea reductorului

si chiar a motorului (constructorii au o "pasiune" in a construi asemenea dispozitive ca pentru a se distruge cat mai eficient la aparitia unui defect relativ

"tacut", ca acela al unui simering).

Clapetii de sens produc intr-adevar o pierdere de debit, insa orice are un pret; rolul lor e de a impiedica circulatia inversa (daca vara imi merge numai pompa

de la schimbatorul de caldura pentru apa calda, in absenta acelei supape imi circula si apa prin calorifere, dar IN SENS INVERS....). Faptul ca pompa se

roteste invers nu mi se pare semnificativ.

Totusi eu tind sa apreciez ca un cost lipsa serviciului, necesitatea interventiei si in final cheltuiala suplimentara ocazionata de inlocuirea unui element cu

defectare sau doar functionare defectuoasa, preferand sa cheltuiesc ceva mai mult pentru un dispozitiv mai sigur si fiabil, chiar daca am si un cost de functionare

marit, desigur in limite acceptabile.

PS Si poate mai exista si diferente de calitate (si de cost!) intre dispozitive "casnice" si "industriale"....

Editat de blazeu
Link spre comentariu

Din pacate ce am avut de spus am precizat in postarea anterioara. Cred ca aceasta discutie nu mai are rost atata timp cat initiatorul topicului a spus clar ca este interesat de o automatizare cu pompe deoarece le are disponibile si nu doreste investitii suplimentare.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări