VAX Postat Februarie 19, 2017 Partajează Postat Februarie 19, 2017 Detin un tranzistor BD135 defect, cu scurtcircuit (rezistenta mica) colector-emitor, care se comporta exact ca un JFET de tip "n" (poarta pe baza BD-ului). Il am de cand eram student (anii '80). Am avut acces la un caracteriscop de dispozitive semiconductoare si am cautat sa recuperez tranzistoare bune, din ce aruncasera altii. Prin supraincalzirea jonctiunii colectorului s-a produs redistribuirea (difuzia) impuritatilor si pe o portiune colectorul s-a unit cu emitorul (ambele cu dopaj de tip "n"). Regiunea bazei, de tip "p", inconjura canalul de tip "n" rezultat in urma scurtcircuitarii C-E si se comporta ca poarta de la JFET (structura de tip tecnetron). Cu polarizare negativa pe baza (devenita poarta), BD-ul are caracteristici de iesire exact ca un JFET (drena la colector). Mai mult, in anii '70 am procurat tranzistoare EFT nemarcate, cu beta foarte mic (5 pana la 20), deci cu grosimea bazei mare. Le supraincalzeam prin alimentarea directa a jonciunilor de la o baterie de lanterna (4,5 V) si la unele dintre ele (procent cam de 5%) le crestea amplificarea in curent (beta) destul de mult (chiar si la peste 60). Incalzirea dura cateva secunde (maxim 10) si o repetam de mai multe ori. Curentul prin jonctiuni il estimez la sute de mA, fiind limitat de rezistenta interna a bateriei si de rezistenta zonelor neutre ale jonctiunilor. Citisem despre cum se fabricau tranzistoarele (aliate, difuzate), asa ca n-a fost o incercare prosteasca, ci ceva documentat, un experiment. Prin supraincalzire difuzau impuritatile (sau poate era o topire locala - ca la fabricarea jonctiunilor prin aliere cu indiu) si se subtia baza. Am povestit chestia asta unui student (am lucrat in invatamantul "superior") si mai tarziu (dupa anul 2010) am vazut pe net ca tipul a scris un articol la o sesiune de comunicari din Austria, in care se lauda ca facuse el chestia asta. Nici nu era nascut la vremea cand supraincalzeam eu tranzistoare de la Casa Pionierilor. Link spre comentariu
iuliantv Postat Februarie 23, 2017 Partajează Postat Februarie 23, 2017 ??????? sa inteleg ca v-a plagiat? oare credeti ca veti avea castig de cauza?,in cazul unei reclamatii Link spre comentariu
Spitfire Postat Februarie 24, 2017 Partajează Postat Februarie 24, 2017 Daca aveti timp si dispozitie, poate experimentati ceva de aici: http://sparkbangbuzz.com/ http://sparkbangbuzz.com/zinc-oxide-diode/zinc-oxide-diode.htm Link spre comentariu
franzm Postat Februarie 24, 2017 Partajează Postat Februarie 24, 2017 http://www.freepatentsonline.com/2921265.html Link spre comentariu
VAX Postat Februarie 24, 2017 Autor Partajează Postat Februarie 24, 2017 @iuliantv Prinde orbul, scoate-i ochii ! A fost o discutie intre mine si studentul respectiv, in laboratorul de electronica, in pauza. Nu am publicat ce experimentasem eu cand eram la Casa Pionierilor, deci nu pot sa dovedesc ca ideea nu-i apartinea respectivului. Insa in mod cert el nu exista cand la Casa Pionierilor se aduceau tranzistoare nemarcate cu germaniu. Si nici nu citise prea mult, era plopist la electronica (tat-su era cioban in jud. Gorj). Am povestit cazul ca sa luati aminte si sa invatati din greselile altora, sa le dati cu flit la prosti, sa nu le acordati nici cea mai vaga atentie. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum