sesebe Postat Februarie 18, 2017 Partajează Postat Februarie 18, 2017 Pt unii e suficient si atit........... Pt altii ca mine nu. Masor o tensiune intr-o schema cu mai multe multimetre. citesti tensiunile: 6.6V, 5.9V, 6.1V si 3.2V Care este teniunea reala din acel punct de ciscuit? Cumva (6.6+5.9+6.1)/3 ? ignorind 3.2V pt ca mutimetrul este stricat ??? Daca tocmai aceea este valoarea corecta iar celelalte 3 multimetre masoara gresit ? ? ? Link spre comentariu
doru3160 Postat Februarie 19, 2017 Partajează Postat Februarie 19, 2017 La asa o dispersie a valorilor masurate da-mi voie sa ma indoiesc ca cel care a achizitionat acele aparate de masura a tinut cont de altceva decat de culoarea ambalajului.Am avut ocazia acum ceva ani in urma sa testez mai bine de 20 bc DT830 in acelasi timp,pt ca oricat de ieftine ar fi, nu cred ca isi permite cineva sa le cumpere doar ca sa se convinga cat sunt de bune sau de proaste.Nici la alea nu era asa mare diferenta de masurare a aceleiasi valori. Link spre comentariu
sesebe Postat Februarie 19, 2017 Partajează Postat Februarie 19, 2017 Nu Doru, diferenta este data de tipul aparatului, daca este TRUE RMS sau nu. Fa un experiment: Măsoară curentul la ieșirea într-o punte redresare inainte de conducătorii se filtraj si simultan curentul printr-o rezistenta de sarcina alimentată de pe condesatori.S- ar putea sa rămîi uimit. Link spre comentariu
doru3160 Postat Februarie 19, 2017 Partajează Postat Februarie 19, 2017 Masor o tensiune intr-o schema cu mai multe multimetre. Eu la asta am facut referire. Link spre comentariu
Marele Savant Postat Februarie 19, 2017 Partajează Postat Februarie 19, 2017 Nu Doru, diferenta este data de tipul aparatului, daca este TRUE RMS sau nu.Fa un experiment:Măsoară curentul la ieșirea într-o punte redresare inainte de conducătorii se filtraj si simultan curentul printr-o rezistenta de sarcina alimentată de pe condesatori.S- ar putea sa rămîi uimit. Practic, de ce ai face asta? Eu ma gindeam ca discutam de folosirea amc uzuala, nu de imaginarea unor situatii improbabile/neuzuale in practica comuna. Sintem totusi pe un forum de amatori, de ce sa ne punem mereu in situatia celui care are mai multe ceasuri si vrea sa stie cit e ora? Pe de alta parte, aveti si dv. dreptate: de ca ai fi dat banii pe 10 multimetre, daca nu folosesti macar cite 5 o data? Link spre comentariu
sesebe Postat Februarie 19, 2017 Partajează Postat Februarie 19, 2017 Nu domnu' , chiar am dat un exemplu concret destul de usor de intilnit in practica, exemplu unde se poate vedea foarte usor diferenta intre un multimetru uzual cu mediere si un multimetru True RMS. Eu ce am spus aici: Eu de cind am pierdut impreuna cu un coleg peste 2 ore ca sa gasesc dece aveam eroare de 300% la masurare cu un clampmetru, fata de masurarea pe DC, si asta cu un clampmetru "CICA True RMS", am promis sa nu mai folosesc multimetre care nu sint True RMS. Sint de acord ca in 90% din cazuri te descurci mai mult decit rezonabil cu un multimetru gen 830 dar ce te faci cind acel multimetru te baga in balarii si pierzi ore si ore din cauza lui. Sigurantele fuzibile sint utile in mai putin de 0.1% din cazuri dar nimeni (sper) nu este impotriva utilitatii lor. Eu caut pareri despre BM829. Il stie careva? Chiar nimeni nu a testat multimetrul BM829S? Link spre comentariu
Craciun Postat Februarie 19, 2017 Partajează Postat Februarie 19, 2017 (editat) Salut, Diferente mari intre un multimetru care are detector de varf si valoarea efectiva se preia printr-un potentiometru reglat la 0,707Umax , si alt multimetru care e TrueRMS intervine la masurarea tensiunii(curentului ) efective la semnale cu forma de unda diferita de sinusoida. In aceste cazuri e clar ca doar cel True RMS va indica corect Uef. Succes Editat Februarie 19, 2017 de craciun Link spre comentariu
UDAR Postat Februarie 19, 2017 Partajează Postat Februarie 19, 2017 (editat) Salut, Diferente mari intre un multimetru care are detector de varf si valoarea efectiva se preia printr-un potentiometru reglat la 0,707Umax , si alt multimetru care e TrueRMS intervine la masurarea tensiunii(curentului ) efective la semnale cu forma de unda diferita de sinusoida. In aceste cauzri e clar ca doar cel True RMS va indica corect Uef. Succes Puține multimetre ( după știința mea niciunul ) folosesc metoda redresării de vârf . Multimetrele ieftine , NON TRUE-RMS , atât analogice cât și digitale , folosesc metoda valorii medii care dă erori mai mici , deși importante , față de metoda detecției de vârf ( comparativ , desigur, cu măsurarea TRUE RMS ) . Metoda redresării de vârf se folosește în unele scule ( echipamente ) unde se știe că semnalul are o formă corectă sinusoidală ( sau o alta cunoscută ) , de exemplu în voltmetre de audiofrecvență care lucrează în conjuncție cu un generator de semnal sinusoidal.. În acest caz erori mai mici decât cu un TRUE RMS pot fi obținute . PS Iată aici un link ( la întâmplare, primul cu G ) despre unul din cele mai ieftine și răspândite multimetre de pe piață . Se spune clar că metoda folosită este : "Average responding, calibrated in RMS of a sine wave." http://www.hobby-hour.com/electronics/dt830b-digital-multimeter.php Editat Februarie 19, 2017 de UDAR Link spre comentariu
Craciun Postat Februarie 19, 2017 Partajează Postat Februarie 19, 2017 Atasat schema lui DT9207 si se vede un detector de varf pe ACA, si potentiometrul cu pricina. Link spre comentariu
UDAR Postat Februarie 19, 2017 Partajează Postat Februarie 19, 2017 Aș fi recunoscător dacă ai explica de ce ăla ( circuitul în jurul lui IC2 ) este detector de vârf. Eu nu-l văd așa . 1 Link spre comentariu
Craciun Postat Februarie 19, 2017 Partajează Postat Februarie 19, 2017 (editat) Salut, D6,D7 formeaza impreuna cu condensatorul pe care il incarca si cu AO IC2, un detector de varf bialternanta (redresor de precizie bialternanta + incarcare condensator la valoarea de varf) aflandu-se amandoua in bucla de reactie a IC2, asta e opinia mea , nu e exclus sa ma insel. Atasat un document cu schema de principiu detector de varf cu AO. Circuite cu AO.pdf Editat Februarie 19, 2017 de craciun Link spre comentariu
UDAR Postat Februarie 19, 2017 Partajează Postat Februarie 19, 2017 Circuitul e destul de complex . Ce spui tu e adevărat , există un redresor ( de precizie ) bialternanță . Doar că , la un detector de vârf , între vârfuri nu există cale de descărcare a condensatorului , acesta rămâne încărcat cu valoarea de vârf . Aici nu e cazul . Există niște rezistențe care dau , împreună cu condensatorul , o constantă de timp pe care se face medierea. Nu văd desenul foarte bine ca să le explicitez. Când o să am timp , dacă mai prezintă interes , o să încerc să fac o analiză a circuitului prezentat . Până atunci eu susțin că este un redresor ( detector ) de valoare medie . În fond , hai să simplificăm . La un detector de vîrf simplă alternață avem o diodă și un condensator ( eventual un OpAmp pentru mărirea preciziei ) . La un detector de valoare medie simplă alternanță avem , după detectorul simplă alternanță cu sau fără OpAmp ,. o rezistență care , împreună cu condensatorul face o mediere . Diferența este cea care am menționat-o mai sus . La detectorul de vârf condensatorul nu se poate descărca în ”pauze” , la detectorul de valoare medie condensatorul se încarcă sau descarcă tot timpul . Link spre comentariu
dany_cta Postat Februarie 19, 2017 Partajează Postat Februarie 19, 2017 Eu am aparatul respectiv, nu lucrez in domeniu si a fost doar o fita sa scap de chinezismele cu care imi faceam treaba. In ceea ce il folosesc isi face treaba perfect, singurul neajuns al lui pentru mine nu este unul tehnic, ci faptul ca afisajul luminat, ceea ce m-a atras expres la el, cand lucrezi la masina bagat pe sub bord chiar te ajuta, nu este folosibil deloc. Dupa ce il aprinzi se stinge singur in vreo 15secunde. Inteleg ca ar consuma bateria dar daca stau mereu sa pun mana pe el sa il aprind mai bine iau o lanterna, sau pun mana pe el si il intorc la lumina, de multe ori am mainile ocupate, ma uit la el, si e stins .... 1 Link spre comentariu
Craciun Postat Februarie 19, 2017 Partajează Postat Februarie 19, 2017 (editat) Salut @Udar, Atasat acelasi circuit detector de la M890G. Eu cred ca deoarece tensiunea de masura se preia direct de pe condenstaorul (C14)incarcat de cele 2 diode si acesta nu se mai descaraca printr-o eventuala rezistenta la masa(Rin ICL7106 ff mare) montajul la care ne referim este un detector de varf. Editat Februarie 19, 2017 de craciun Link spre comentariu
UDAR Postat Februarie 19, 2017 Partajează Postat Februarie 19, 2017 Condensatorul C14 se descarcă prin R37, R36, R35 și VR2 . Dar hai să nu o mai lungim cu offtopicul. Nu exclud folosirea redresării de vârf dar nu e cazul aici - părerea mea . Te salut cu respect . Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum