Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

UNI-T UT139C

yo9hmd

Postări Recomandate

Desi nu am acest model , in general eu sunt multumit de UNI-T. Mi se pare ca raportul pret/performanta pe care il ofera este imbatabil. Ar fi fost interesant sa specificati si ce multimetre aveti acum.

Cat despre capitolul protectie .... parca inainte de aparitia in masa a bloger-ilor de Youtube nu se facea asha mare tam tam. Sunt perfect de acord ca e bine ca multimetru sa fie bine protejat dar stim ca acet lux vine de obicei de la producatorii de renume si evident cu preturi mari. Pana la urma conteaza si ce faci cu el .... sunt o gramada de useri pe forum depanatori de profesie care folosesc DT-uri ieftine si lucreaza televizoare unde tensiunile sunt maricele. Cu toate astea nu am auzit pe nimeni sa se fi corentat sau sa-i explodeze aparatul in mana. Ca mai sunt si incostienti care lucreaza in panouri electrice si automatizari cu de astea ieftine asta e treaba lor....

Editat de djvas
Link spre comentariu

Am mai zis-o: nu inteleg de ce dau UNIT informatii eronate. Deliberat, vreau sa spun. Cei 6000 counts este impropriu pentru cei minim 0.5%. Acest multimetru, daca ar fi facut si vandut onest, ar avea 2000 counts numai ceea ce il califica in categoria DT830. Deci, de ce UNIT "fura la cantar"?LE: Vezi ce am zis aici http://www.elforum.info/topic/122829-cumpar-multimetru-digital-decent/?p=1492585

Editat de thunderer
Link spre comentariu

Ca multimetre, am un HC 81, cumprat acum 27 de ani, si un batran Fluke 124, ambele cu certificate de metrologie valabile,vrificate si reglate de Arc Brasov. Fluke il folosesc numai in atelier, deoarece nu mai are acumulatorul bun, iar pretul unui acumulator stiti cum este... :rade:

Lucrez cu tensiuni si curenti mici si m-am jucat putin cu acest model, UT139C, facand niste masuratori comparative, care au iesit foarte bune si ma gandeam sa-mi iau unul, pretul fiind 200 lei...

post-188367-0-69692700-1487430188_thumb.jpg

post-188367-0-41887700-1487430198_thumb.jpg

Editat de yo9hmd
Link spre comentariu

Cu scuze, sunt puțin de altă părere . Precizia e una - dată de referință , de calitatea rezistențelor din divizoare , etc. iar rezoluția e alta - dată în principal de convertorul AD și afișaj. Regula e ca rezoluția să fie mai bună decât precizia - e mai ieftin să obții rezoluție mare decât precizie mare . O regulă destul de orientativă ( thumb rule ) zice că eroarea dată de rezoluție nu trebuie să depășească eroarea dată de analogic , la capătul inferior al scalei .

Exemple . 1. Multe multimetre low ( very low ) level au eroarea specificată pe VDC de 0,8-1% și afișaj cu 1999 la capăt . Asta înseamnă o eroare dată de rezoluție , la capătul inferior ( 10% din gamă ) de 1/200 adică 0,5% deci e OK.

2. UT61E - am unul , și e OK de banii lui - are 0.1% eroare pe VDC și afișaj cu 22000 la capăt adică circa 0,05% la 10% din scală deci iarăși e OK .

Cu alte cuvinte , un aparat cu 4000-6000 la cap de scală care introduce o eroare de rezoluție de 0,16-0,25% la capătul inferior e OK să aibă 0,3-0,5% eroare proporțională . Ar fi nejustificat să aibă 0,1% sau mai jos .

Link spre comentariu

Radu, multumesc pentru precizari. Banuiesc ca mie mi se adresau. Clarifica multe intrebari.Eu critic rezolutia impinsa peste bunul simt. Iau exemplul lui 87V. 0.05% si 20000 counts. Oare de ce nu l-or face de 60000 counts? Ca sigur pot. L-au facut cu rezolutia exact precizia. Evident, vorbim de alta suma de bani si alta clientela, sunt constient.In rest, pentru lucrari de joasa tensiune, electronice de mica putere, fara mari pretentii, e bun la pretul ala orice UNIT.

Link spre comentariu

Sunt total de acord cu UDAR. Consider ca UNIT nu fura la cantar , din contra , se pare ca sunt corecti. Ar fura daca ar specifica 6000 count si 0.1 precizie. Precizia totala nu tine doar de valoare minima a unui LSB. Trebuie tinut cont de referinta de tensiune , de neliniaritatea ADC-ului , de driftul termic al componentelor , de zgomot , etc.

Uite un exemplu : Hp34401A 1 000 000 COUNT precizie de baza 0.0035% reading + 0.0005% range , neincluzand driftul termic.

Plus sa nu uitam ca 0.5% ( sau cat o fi ) este in cel mai nefavorabil caz. De obicei acuratetea unui multimetru este mai buna decat specificatia tehnica.

Editat de djvas
Link spre comentariu

De ce ? Nu știu , pot doar să presupun . O idee ( habar n-am dacă e corectă ) - integratele care asigură funcțiile cerute mai nou - autorange , APO, etc - vin la pachet cu afișare cu mai multe cifre . Dar , ca să aduci și precizia la nivel decent costă . De aceea - repet , e doar o idee , nici măcar o presupunere - găsim aparate cu 6000 și 0,8% .

EDIT S-a postat între timp , răspunsul era pentru @thunderer.

Editat de UDAR
Link spre comentariu

Domnilor, va multmesc pentru dezbatere, sfaturi si pareri. Mai studiez si eu piata, pentru ca nu arde deocamdata! Initial facusem o comanda pentru un Mastech 8250D, dar abia dupa 3 zile mi-au dat raspuns ca nu mai au pe stoc! Probabil ca il vor aduce peste ceva timp, asa ca nu-i graba. Pana atunci poate ma orientez catre alceva, tinand cont si de trendul discutiilor de aici.

Editat de yo9hmd
Link spre comentariu

Asa am facut si eu,am luat de pofta fel de fel,dar tot cu HC81 sunt zilnic in mana.Sunt putine cazuri cand trebuie sa iau altul pe motiv ca batranul nu face fata,se descurca bine pt ce am eu nevoie,dar e placut cand cumperi scule noi. :rade:

Link spre comentariu

Desi nu am acest model , in general eu sunt multumit de UNI-T. Mi se pare ca raportul pret/performanta pe care il ofera este imbatabil. Ar fi fost interesant sa specificati si ce multimetre aveti acum.

Cat despre capitolul protectie .... parca inainte de aparitia in masa a bloger-ilor de Youtube nu se facea asha mare tam tam. Sunt perfect de acord ca e bine ca multimetru sa fie bine protejat dar stim ca acet lux vine de obicei de la producatorii de renume si evident cu preturi mari. Pana la urma conteaza si ce faci cu el .... sunt o gramada de useri pe forum depanatori de profesie care folosesc DT-uri ieftine si lucreaza televizoare unde tensiunile sunt maricele. Cu toate astea nu am auzit pe nimeni sa se fi corentat sau sa-i explodeze aparatul in mana. Ca mai sunt si incostienti care lucreaza in panouri electrice si automatizari cu de astea ieftine asta e treaba lor....

Care e diferenta, de ceeste mai periculos sa folosesti un aparat ieftin in automatizari si intr-un tv CRT, nu? Am 30 de ani de servici si nu am auzit de nici un accident din acest motiv. iar in majoritatea covirsitoare a situatiilor nu sint necesare citiri la a treia zecimala dupa virgula. Ca e bine sa stie clientul ca aparatul de masura costa cit un salariu mediu pe economie e alta chestie, in multe cazuri este suficient un aparat de 15 lei.

Asta desigur daca nu sintem la concursul care o are mai mare!

Link spre comentariu

Eu de cind am pierdut impreuna cu un coleg peste 2 ore ca sa gasesc dece aveam eroare de 300% la masurare cu un clampmetru, fata de masurarea pe DC, si asta cu un clampmetru "CICA True RMS", am promis sa nu mai folosesc multimetre care nu sint True RMS.

Sint de acord ca in 90% din cazuri te descurci mai mult decit rezonabil cu un multimetru gen 830 dar ce te faci cind acel multimetru te baga in balarii si pierzi ore si ore din cauza lui.

Sigurantele fuzibile sint utile in mai putin de 0.1% din cazuri dar nimeni (sper) nu este impotriva utilitatii lor.

Eu caut pareri despre BM829. Il stie careva?

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări