Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Proiect cnc

ctl_tec

Postări Recomandate

Masa este destul de solida. Cred ca are peste 100 kg lejer.O masa rotativa de FUS 22 are peste 50kg si pot sa o mut , pe asta nici vorba ; abia pot sa o ridic de un capat.O sa vad daca am posibilitatea sa o cantaresc. Pe mine ma incanta foarte mult si paralelismul pe care cred ca-l are intre masa , ghidaje si baza.

Sunt in cautare de ceva batiu de fonta cu care pot sa rezolv axa Z . Imi trebuie ceva in forma de L , pe partea orizontala sa pun masa , iar pe partea verticala axa z ; la dimensiunile care imi trebuie o sa fie destul de grea.

Deci daca gasesc asa ceva cred ca rezolv problema rigiditatii.

Uite un american care a facut unu din placi de aluminiu ,inclusiv masa :

. Cam asa as vrea sa mearga la otel.

OK. spindle. astea de la noi din comert nu sunt destul de rigide si nici nu au cuplu . Unde as gasi unu sa fie rigid si sa aibe si cuplu? Cam ce putere? Cam cate rot/min?

0.01 nu este posibil nici cu suruburi cu bile cu piulite duble folosind suruburile normale din comert - Ok am inteles . Unde pot sa gasesc suruburi sa imi asigure 0.01 ?

Oricum 12m/min este nu exagerat, ci complet nerealistic la curse de 250 - de ce este complet nerealistic? am vazut pe youtube frezare in aluminiu cu peste 20 m/min la piese de aprox 100mm/100mm.Chiar daca VMC-ul era mare , dar freza piese destul de mici.Nu se pot utiliza avansurile astea la o masa asa de mica? daca nu se pot folosi , de ce?

Ideea e ca , nu vreau sa o folosesc numai de hobby. In primul rand vreau sa o construiesc sa vad daca se poate. Si daca ma hotarasc sa bani bani in ea , de ce sa nu o fac bine din prima?

Numai bine ,

Cata

Link spre comentariu

Spindle-ul trebuie facut folosind un motor mare, deca cu cuplu, fara penseta directa ca motorul nu are rigiditate si are rulmenti mici, transmisia pe curea pe un ax mare care sa stea pe rulmenti angulari / conici, depinde de turatia maxima. Angulari=precizie cu turatie mare, conici=rigiditate dar turatie mai mica.

Suruburi cu bile de precizie gasesti la SKF, se construieste un cod care include toate cotele si se comanda dar toate suruburile or sa coste mai mult decat echipamentul complet gata cumparat din comert.

Viteza de avans de 12m/min nu se poate folosi in primul rand pentru ca exista o accelerare/decelerare si in 250mm abia o sa apuci sa atinzi viteza aia de la un capat la altul pe cativa mm, practic o sa fie mereu in accelerare/decelerare, nu are spatiu destul sa beneficiezi de viteza aia chiar daca ai piesa de prelucrat pe dimensiunile maxime. As compara-o cu a construi o masina care prinde 300km/ora dar ea nu o sa mearga niciodata mai mult de 100metri intre opriri, nu o sa iasa niciodata pe autostrada.

Ca sa iti faci o idee, 12m/min inseamna 1metru la 5secunde, deci daca nu ai avea accelerare si decelerare, 250mm i-ar parcurge in 1.25sec, si asta daca ai face drumul de la minim la maxim nu ti se pare cam exagerat ?

Editat de dany_cta
Link spre comentariu

Parerea mea e ca plutește o mare confuzie din partea autorului acestui subiect Recomand in prima faza urmarirea a cat mai multor postari video pe YouTube dar cel mai important e sa ia contactul direct cu un posesor de cnc sa vada ,,sa simtă, ,sa pipaie masina pentru o mai buna înțelegere.

Link spre comentariu

Confuzie DA. :)

Posesori de CNC cunosc , dar cnc-uri cumparate( > 60 000 euro ).Am vazut cum lucreaza , am pipait , dar aici este vorba de constructia unuia.

Accelerare , decelerare : in video-ul asta nu se vede lucrul asta(chiar la inceput) :

Foloseste servo Clearpath. Poate omit eu ceva , dar din ce am vazut , se poate.

Motor frezare : am un cap de frezare rapid nefolosit de FUS 22 . Viteza maxima este de 5000 rot/min. Am si setul complet de pensete pentru el. S-ar integra in proiect?

florianmro - cred scopul forumului este sa invatam unii de la altii. Din aceasta cauza am decis sa scriu aici si sa cer pareri. Sau forumul in Romania este inteles altfel si atunci cand cineva capata destula experienta trimite novicele la plimbare?

Numai bine ,

Cata

PS: inca astept pareri , opinii , ce as putea folosi , ce nu etc. Orice parere este binevenita.

Link spre comentariu

Posesori de CNC cunosc , dar cnc-uri cumparate( > 60 000 euro ).Am vazut cum lucreaza , am pipait , dar aici este vorba de constructia unuia.

Accelerare , decelerare : in video-ul asta nu se vede lucrul asta(chiar la inceput)

Motor frezare : am un cap de frezare rapid nefolosit de FUS 22 . Viteza maxima este de 5000 rot/min. Am si setul complet de pensete pentru el. S-ar integra in proiect?

In filmul ala nu doar ca are servo, nu steppere, dar nici nu muta o masa de 100kg cu inertia aferenta ei.

Daca am fi vorbit de cnc-uri de 60.000euro ti-as fi zis ca tot ce vrei acolo este 100% posibil, dar vorbim de un domeniu in care nu o sa iti convina sa dai mii de euro pe componente.

Servo+drivere chiar daca iti ofera viteza pe care o vrei, nu o sa se incadreze in banii disponibili de obicei pentru un hobby.

Asa cum am zis, real nu ai nevoie de viteza aia, nu o sa frezezi ca in filme cum frezeaza HASS-urile, MAZAK-urile sau altele din domeniul ala, te limiteaza rigiditatea nu viteza motoarelor.

Real 700mm/min este o viteza mare de frezare. Asta e o trecere la 700mm/min, bineinteles ca puteam sa intru mai adanc, sa dublez "viteza" de frezare, dar nu e nici o graba, a facut piesa completa in vreo 3minute oricum, mai mult dureaza sa prinzi si aliniezi materialul in menghina, de ce sa stresez freza ?

12m/min sunt bani aruncati pe motoare care nu ajuta deloc la frezare, banii aia se pot investi mai cu cap in alte parti care chiar ar ajuta in timpul frezarii.

Editat de dany_cta
Link spre comentariu

Am vrut si eu sa fac un cnc. Am avut un set de ghidaje liniare, pe care am ajuns sa le vand aici pe forum.

SI nu erau tocmai ieftine.

Motivul. Seful meu, adica patronul, mi-a spus, ca dupa ce o sa ma dau cu o masina cumparata, o sa imi dau seama, ca ce vreau eu sa fac, sunt jucarii.

Si asa a fost. Am facut, mai multe piese pe un Mazak v414. Pe care l-am cumparat second hand din Fr. cu 8000 de E.

Nici cu ala nu ai vitezele, care incerci sa le obtii, si oricum nu ai nevoie de ele, daca frezezi material, nu aer.

Eu iti urez spor la constructie, dar cand o sa fie gata proiectul, o sa iti dai seama, ca ai investit foarte mult, si ca investitia nu face ceea ce doresti.Este doar o parere. Nu ma luati la bataie, dar cnc-urile homemade, sunt bune pentru cablaje si alte cele de genul asta.

Link spre comentariu

dany_cta

nu stiu daca ai fost atent la ce am scris , dar :

-am zis clar de servo , nu pas cu pas.

-masa toata are peste 100kg , dar cu tot cu baza , care cantareste cel mai mult; masa activa , adica cea care se misca are greutate mai mica ; ca sa miste greutate mai mare folosim motoare mai mari.

-rigiditate : am spus ca vreau ceva baza de fonta pe care sa pun masa si baza axei z tot din fonta.Ideal ar fi sa gasesc o forma de tip L.

-hobby - am spus ca nu o vreau neaparat pentru hobby.am un atelier de prelucrari mecanice prin aschiere .Toate masinile sunt manuale , exceptie fiind un strung automat schaublin hidropneumatic care momentan nu este in stare de functionare din cauza unor furtune , si ma gandeam poate as putea face ceva treaba cu masina asta DIY.

- de ce sa stresez freza : pai din punctul meu de vedere multi posesori de CNC-uri nu le folosesc la capacitatea lor. Am intalnit un domn care are 2 VMC si 2 strunguri Okuma de generatie noua , adica masinile nu au mai mult de 2 ani. Le foloseste la viteze mici si spune ca lui ii place sa aibe grija de masini si ca lu le forjeaza. NU ai cum sa forjezi un cnc din gama asta atata timp cat cnc-ul este mai capabil cu cel putin 30% fata de scula(de ex. freza deget) pe care o foloseste. In 5-6 ani masina din punct de vedere al afacerii este deja depasita , apar altele mai performante care scot piese mai repede si automat mai ieftine.Asa ca sunt de parere ca cnc-urile ar trebui folosite la limita sau aproape de limita. Tehnologia avanseaza si trebuiesc schimbate daca vrei sa ramai competitiv pe piata. Nu stiu daca folosesti cnc-ul tau pentru afacere sau hobby , dar daca-l folosesti pentru afacere atunci diferenta de ex. intre 30 min/piesa si 20 min/piesa este uriasa.Asa ca freza trebuie stresata.

dorofteius

merci de sfaturi; am sa cantaresc bine inainte sa fac vreo investitie si repet a nu stiu cata oara ca de asta am postat aici.

Poate spune cineva care a mai facut asa ceva sau are habar cam cat ar costa componentele mai de calitate.

Numai bine,

Cata

Link spre comentariu

florianmro - cred scopul forumului este sa invatam unii de la altii. Din aceasta cauza am decis sa scriu aici si sa cer pareri. Sau forumul in Romania este inteles altfel si atunci cand cineva capata destula experienta trimite novicele la plimbare?

Eu iti recomand sa iei legatura cu Gabi Nicolae ( Katran ) .Este mama , tatal ,unchiul cnc-urilor in regim hobby .I explici ce si cum si iti va da sfaturi pertinente pe care ar fi bine sa le urmezi

Cam as ceva construieste

Link spre comentariu

O sa te minunezi, cam cat de complicat este sa frezezi chiar plastic.

Eu am avut niste piese mai ciudatele, din plastic, de facut. Mai 2.5 d asa... Si nu poti sa dai in masina.

Cat ca este un monstru imens, care te astepti sa se joace. O sa incerc sa pun niste poze maine poimaine, sa vezi ce vreau sa spun.

Link spre comentariu
  • 4 săptămâni mai târziu...

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări