Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

turatie motor DC

Vizitator casiii

Postări Recomandate

Vizitator casiii

Salut

Am o problema care ma induce putin in eroare..

Enuntul e urmatorul:Avand 2 motoare dotate cu senzor de turatie, care produce 4 pulsuri pentru o rotatie completa, scrieti programul Arduino pentru controlul acestor motoare astfel incat ele sa se roteasca la turatii egale.

Ar trebui sa determin durata unei rotatii pentru fiecare motor si sa adaptez un motor in functie de altul folosind pwm? Sau oare pot citi senzorul de turatie pentru fiecare motor, compar valorile si apoi la fel rezolv cu pwm?

Cum se rezolva? :-s

Multumesc anticipat.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 3
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• mihaicozac

1

• mars01

1

• adryano

1

Top autori în acest subiect

Poti folosi un motor pe post de Master si unul pe post de Slave. Functie de turatia motorului Master, ajustezi turatia motorului Slave.

Sau poti sa stabilesti o turatie RPM la care cele doua motoare sa se conformeze (ambele sunt asfel Slave iar Arduino este un asa zis Master).

Dar raspunsul ar trebui sa ti-l dea cel care ti-a dat problema spre rezolvare. Daca nu iti raspunde atunci oricare varianta este buna.

Editat de mars01
Link spre comentariu

Sa faci reglarea dupa durata unei rotatii mi se pare relativ mult, mai corect as zice e sa faci reglarea dupa fiecare impuls. Alta intrebare este daca motoarele sunt la fel. Eu as rezolva asa: aleg motorul care are turatii mai mici ca fiind Master. Motorul Master va avea viteza maxima de rotire. La fiecare impuls de la senzor se verifica stare la motorul Slave-daca a fost primit deja impuls de la el, se micsoreaza factorul de umplere, daca nu, se mareste. Daca motoarele sunt de acelasi tip, algoritmul ramine la fel, Masterul e ales la intimplare. Ca sa te complici mai mult, poti defini tu singur care este numarul de rotatii al motoarelor. Deobicei profesorii in mod special dau putine detalii la o sarcina, pentru a lasa la imaginatia celui care rezolva ce masuri aplica.

Link spre comentariu

Poţi să foloseşti impulsurile tacho pt. a incrementa 2 numărătoare N1 şi N2 în felul următor: cât timp o intrare tacho e high se numără milisecunde sau microsecunde, depinde de turaţie, când ambele intrări tacho au trecut în stare low se face comparaţia şi funcţie de rezultat se incrementează sau decrementează PWM-ul de control turaţie la unul din motoare, după ce s-a scris PWM-ul contoarele se resetează pţnă la impulsul următor de la tacho şi ciclul se repetă.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări