BRANCA Postat Februarie 12, 2017 Partajează Postat Februarie 12, 2017 In cadrul topicului d-lui Marian Sursa lab ajustabila V2 s-a prezentat o sursa de pe un forum rusesc.Dupa cateva "sapaturi" pe net am descoperit-o. Nu am dorit sa incarc topicul mentionat anterior asa ca prezint aici,pentru cei interesati,locatiile.Sursa nu este protejata,in sensul drepturilor de autor.In fapt e discutata pe doua forumuri,Paialnik si Radiokot,ca si pe saituri individuale,fara restictii. Varianta de baza,prima,apare aici http://forum.cxem.net/index.php?/topic/76820-%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%BE%D0%B9-%D0%B8-%D0%B4%D0%BE%D1%81%D1%82%D1%83%D0%BF%D0%BD%D1%8B%D0%B9-%D0%B1%D0%BF-050%D0%B2/ Sunt cca 16 variante prezentate in arhiva ПИДБП http://forum.cxem.net/applications/core/interface/file/attachment.php?id=467331 Fisierele sunt in rusa si nu sunt afisate corect in Windows.E simplu insa sa va luati dupa codurile variantelor Vx.La fel si pt PCB-uri,toate variantele au lay.Pt varianta V16 sunt numai putin de 5 lay-uri ! Nu am postat locatiile pentru celelalte anexe,din forum,care se refera la comutarea automata a infasurarilor trafului,monitorizare sursa ,afisaj cu PIC etc.Sunt zeci de pagini si "iti creste barba la citit"! Sursa are variante cu tranz forta pnp dar si npn. Daca cineva o testeaza m-ar interesa si pe mine.Momentan nu sunt in locatia in care am baza de lucru. Link spre comentariu
djvas Postat Februarie 18, 2017 Partajează Postat Februarie 18, 2017 O singura intrebare am referitoare la schema .... Care este elementul folosit ca referinta si fata de care se realizeaza stabilizarea ? Link spre comentariu
sesebe Postat Februarie 18, 2017 Partajează Postat Februarie 18, 2017 Ca referinta pt curent este utilizata o frectiune din tensiunea de 12V iar pt tensiune este utilizata iesire de la comparatorul de curent. Link spre comentariu
Mitica M. Postat Februarie 18, 2017 Partajează Postat Februarie 18, 2017 (editat) Ai ca referinta iesirea primului comparator (functioneaza cu prag reglabil din cei 5k). Care iesire va fi alimentata din tensiunea de 12v, aceasta provenind dintr-una de 18v relativ fixa... asadar estimez ca iesirea 7812-ului nu va avea variatii considerabile, sub milivolt. Singura variatie (oricum e lenta) poate fi data din incalzirea opampului si automat se va modifica tensiunea de saturatie a bipolarului din iesirea lui dar o data stabilizat dpdv termic nu stiu ce l-ar mai deranja. O chestie de luat in seama ar fi offsetul op-ampului utilizat pe post de comparator in zona de curent, ca lucreaza cu intrarile relativ aproape de masa(poate, ca are intrare pe pnp-uri). La curenti de iesire mici sigur va conta. Totusi dintr-o mana de piese... nu poti pretinde precizie de microvolti. Editat Februarie 18, 2017 de Mitica M. Link spre comentariu
adryano Postat Februarie 18, 2017 Partajează Postat Februarie 18, 2017 (editat) O singura intrebare am referitoare la schema .... Care este elementul folosit ca referinta si fata de care se realizeaza stabilizarea ? Referitor la schema 11 final in nota explicativa e scris asa: "Стабилизатор и регулятор выходного тока DA1.2 работает за счет падения напряжения на шунте R20, R17" , adica curentul de iesire este stabilizat si regulat in baza la caderea de tensiune pe suntul R20, R17. In rest multe din nominalele componentelor trebuiesc recalculate, daca tensiunea de intrare este alta decit cea indicata in schema. Editat Februarie 18, 2017 de adryano Link spre comentariu
djvas Postat Februarie 19, 2017 Partajează Postat Februarie 19, 2017 Am pus intrebarea mai mult sarcastic .... Aveam o parere mai proasta despre 7812 dar intre timp am deschis fisa de catalog si nu e chiar atat de nasol. Oricum eu nu as incerca asha ceva .... daca tot se vrea aceasta abordare as zice ca se merita folosit macar un TL431 ca referinta. Sau se poate incerca schema propusa userul Gsabac care este in mare aceeasi topologie. Link spre comentariu
sesebe Postat Februarie 19, 2017 Partajează Postat Februarie 19, 2017 Stiu HP fan, dar marea problema nu o constitue referinta ci faptul ca operationalul de curent sta in saturatie iar referinta pt tensiune este variabila in functie de tensiunea de saturatie a operationalului, variatie mult mai mare decit cea a sursei de tensiune utilizata ca referinta. Link spre comentariu
dark_angel Postat Februarie 19, 2017 Partajează Postat Februarie 19, 2017 La fel de simple sunt sursele alea care au bucle de tensiune si curent sperate si iesirile lor se intalnesc intr-un "SAU" cu diode in baza tranzistorului mic ce controleaza ERS(elementul regulator serie). Acolo se poate folosi ca referinta tl431 sau chiar lm399 pentru cei cu dare de mana/pasionati. Tot pe forumurile rusesti mai circulau variante in care se folosea AO-ul din tl431 in bucla de control a tensiunii, transformandu-ul intr-un element de control al unor mosfeti pe post de ERS. ON_semi are o foaie detaliata de aplicatii pentru tl431 cu al sau AO intern. Link spre comentariu
alcon Postat Februarie 19, 2017 Partajează Postat Februarie 19, 2017 La fel de simple sunt sursele alea care au bucle de tensiune si curent sperate si iesirile lor se intalnesc intr-un "SAU" cu diode in baza tranzistorului mic ce controleaza ERS(elementul regulator serie). Acolo se poate folosi ca referinta tl431 sau chiar lm399 pentru cei cu dare de mana/pasionati. Tot pe forumurile rusesti mai circulau variante in care se folosea AO-ul din tl431 in bucla de control a tensiunii, transformandu-ul intr-un element de control al unor mosfeti pe post de ERS. ON_semi are o foaie detaliata de aplicatii pentru tl431 cu al sau AO intern. Interesant ar fi fost si niste exemplificari concrete sub forma unor jpeg-uri sau pdf-uri. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum