Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Analizor antena

SirRoger

Postări Recomandate

Nu vreau nici un ban pe ele, am luat cu gramada, si un set pt analizor imi sunt dispensabile. Dati-mi pe pm o adresa si va pun probabil maine la posta.Nu am idee cum se poate schimba picul. Poate intra Emil pe aici si ne explica.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 132
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• maxxim33

26

• SirRoger

26

• Flor

11

• Yo4You

10

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Dupa multa chinuiala am sperat sa fie gata analizorul, totusi am ceva probleme la frecventele de sus. Din cate observ este vorba de nivelele de la iesirea VFo-ului. Am testat cu alt analizor si acolo am observat ca nu e chiar ok aparatul si ca mai trebuie mesterit la el. Totusi vin cu un filmulet in care apare jucaria si tensiunile reglate, apoi cum urca peste 12 mhz apar si erorile. Am postat tocmai pentru ca cei care l-au construit sa vina cu idei noi sau sfaturi fiindca aparatul este foarte util si vad ca se mai incumeta lumea la constructii.

Succes tuturor!

http://www.youtube.com/watch?v=YdOHNZRqdRw

Link spre comentariu

Am pus ca diode EFD 108 si de data asta am gasit ceva mai apropiate ca valori, iar tranzistorii sunt 2N2222. Am reusit sa il duc pana la aproape 25 de mhz destul de binisor si cu eroare mai mica dar deja la 27mhz in loc de R 50 ohmi am 53 afisat si swr 1.06. Am modificat rezistenta de la Bs170, cea de 200 ohmi pana am reusit sa cresc nivelul si am mai ingustat banda la oscilator din CV fiindca iesesea din frecventa si pe capete avea o deviere a nivelului in jos. La ultimii doi tranzistori de iesire am mai pus o decuplare de 100nf si se pare ca ii place asa :) Este destul de anevoios reglajul fara un osciloscop bun dar sa zicem ca merge si fara. O alta problema a fost ca am argintat cablajul si am gasit o lipitura proasta la planul de masa care mergea cum vroia si cand vroia. Cum indoiam putin cablajul isi revenea, asa ca am refacut lipiturile cu un fludor cu argint mai mult in el. Cred ca de vina ar mai fii fost si bobina care am facut-o cu miez variabil si flancurile scadeau ca nivel pe capete. Acolo ar mai fii de testat si alte bobine dar sincer nu am mai avut rabdare cu el. Chiar am vrut sa renunt la acest proiect. Mai mult chinezaria de aparat de masura cred ca are o oarecare toleranta mai mare la masuratori si trebuie sa imi cumpar un alt aparat. Cam asta ar fii povestea mea :). Voi cum ati rezolvat problema?

Link spre comentariu
  • 4 săptămâni mai târziu...
Vizitator xphinx

Salutare.Acum un an am cumparat un analizor facut dupa schema lui SP2JJH care era foarte instabil la frecvente mai mari de 10Mhz si in ultimul timp m-am luptat cu el (pentru mine chiar a fost o lupta pentru ca nu sunt electronist de meserie) si in aceasta seara am reusit sa-l aduc pe linia de plutire.Ce am facut in cateva cuvinte : - Cu ajutorul lui maxxim33 (ii multumesc ca si-a facut timp sa raspunda intrebarilor mele de om neinitiat in tainele electronicii) am incercat sa mai ajustez cate o rezistenta pe ici pe colo ca sa-l aduc la normalitate, oarecum l-am mai stabilizat dar tot era departe de ce-mi doream.- Mai citind si mai intreband in stanga-dreapta am aflat ca jfet-urile J310 sunt mult mai bune decat BF245C care le aveam in acel moment asa ca am inlocuit Q3 , Q4 si Q7 cu J310. Suprinzator VFO-ul a prins viata si a inceput sa fie stabil (inainte saracul PIC cred ca citea pe langa frecventa de baza si ceva armonici pare si impare). Dar ciudat, tensiunile care le masuram acum in testpoint-uri imi dadeau de inteles ca semnalul era amplificat prea mult in urma schimbarii tranzistoarelor. Abia in seara asta mi-a venit ideea sa renunt la un J310 in favoarea unui BF254C (tranzistorul Q7 in schema) si suprinzator functioneaza. In 28Mhz pe o sarcina de 50ohmi aparatul indica in urma reglajelor impedanta: 56+0j. Iar pentru mine este o eroare acceptabila fata de ce era inainte.In rest n-am mai facut nici o modifcare, totul este conform schemei .Ramane sa mai caut bobina (L6 in schema) pentru frecventele mai mari de 30Mhz si sa vedem cum se va comporta.O seara buna si 73.

Link spre comentariu

Am realizat analizorul in varianta lui SP2JJH cat si cea originala a lui VK5JST cu tranzistori bipolari in oscilator .Cel din urma parca a iesit mai stabil si mai usor de reglat.Conteaza foarte mult si diodele cu germaniu (sortare si tip),si deasemenea am montat un stabilizator pentru 12v .

Link spre comentariu

Aproape am terminat si eu analizatorul, mai am nevoie de o rezistenta de 18ohmi un condensator de 27pf si diodele BB109 si divizorul 74LS93.Am sa revin cu poze :)Multumesc mult lui yo4hhp ca ma ajutat cu mare majoritate a smd-urilor.

Link spre comentariu
  • 4 săptămâni mai târziu...

salutam citit ce s-a scris pe topic si am construit analizorul lui VK5JST problema e cum a zis si maxxim33 pina la 15mhz e ok (R=50 , SWR=1.00-1.01) dupa incepe sa se modifice ajungind la 30mhz la R=56 si SWR=1.13...intrebarea se poate face ceva ca si aici sa arate "normal"??tp2-4,50vtp3-2,14vtp4-2,14vsunt tensiuni reglatemultumesc pentru citire si o zi buna

Link spre comentariu

Toate bune si frumoase pana la 30Mhz la 50Mhz imi arata ca am 54ohmi sarcina si totul provine de la amplitudinea semnalului ca daca corectez din AGC sa aduc la 50Mhz la 50ohmi in benziile inferioare sub 30Mhz imi va arata sub 50ohmi adica intre 46-48ohmi.Asa ca l-am lasat sa arate bine in benziile de scurte pana in 30Mhz si in unde ultra scurte tin cont de eroarea de 4ohmi.Nu a fost deloc greu reglajul totul a mers din prima fara prea multe batai de cap, o singura problema am avut o dioda cu germaniu care nustiu ce fel de dioda era insa pe TP3 nu puteam scoate 2.16V ramanea la 3V cu potmetrul la maxim.Acum stiu si eu ce prost stau cu antenele, spor la bibilit antene pentru cine isi mai construieste analizator de antene.PS: atentie la coaxialul intre montaj si mufa BNC sau SO239 poate induce eroare si arata aiurea.La mine de la 50Mhz in sus face eroare mai ciudata.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări