Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Analizor antena

SirRoger

Postări Recomandate

Felicitari. Ti-a iesit frumos. A meritat munca.Dar ne zici si nou ce perechi tensiune /frecventa ai masurat si in ce loc?Promit ca peste un timp, din pacate minim 3 luni, ufff, sa masor si eu MJF-ul din dotare, care merge 1-170MHz. Sunt tare curios, ca doar e aparat industrial..

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 132
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• maxxim33

26

• SirRoger

26

• Flor

11

• Yo4You

10

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Felicitari. Ti-a iesit frumos. A meritat munca.Dar ne zici si nou ce perechi tensiune /frecventa ai masurat si in ce loc?Promit ca peste un timp, din pacate minim 3 luni, ufff, sa masor si eu MJF-ul din dotare, care merge 1-170MHz. Sunt tare curios, ca doar e aparat industrial..

Multumesc, este intr-adevar un pic de munca dar satisfactia realizarii unui instrument destul de util este mare.O sa pun cat de curand masuratorile respective.
Link spre comentariu

Te astept cu nerabdare si mare interes. O sa incerc sa obtin si eu niste date ca sa facem comparatiile. Teoretic nu ar trebui sa apara mari diferente, dar in practica....Ca sa avem cifre compatibile si comparabile, iti propun sa luam ca referinta semnalul de 1MHz. Si sa masuram cu pasul tot de 1 MHz. Sunt constient ca o sa se piarda mai mult timp, dar precizia creste..Si ca valoare sa luam Upp, adica varf la varf...

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...
  • 1 an mai târziu...

Am terminat si eu zilele acestea analizorul de antena facut dupa schema francezului. A iesit, zic eu, bine: http://yo6pir.wordpress.com/proiecte/an ... -analizer/

Merge frumos pana la 30Mhz. Integratul specializat LTC1799 l-am procurat de la un prieten radioamator, caruia îi multumesc si pe aceasta cale. Este vorba de YO5OAI, Lali de la Salonta.

Mult succes si celorlalti care doriti sa abordati acest proiect. Toate bune, 73! de YO6PIR.

Link spre comentariu

Prima data felicitari pt realizare.Intrebarea esentiala este daca si tie iti cade tensiune al iesire LTC-ului-vezi ce am postat pe pagina anterioara-.Daca da, cam cu cat. Si ce parere ai despre acest fapt..Mi se pare mie sau ai folosit la frecventmetru 2*VQE-adica afisajul pe led-uri, nu pe LCD-?Marturiesc public ca am fost escroc sentimental si am profitat de "buba" de anul trecut. Asa ca mi-am luat MFJ, pt ca XYL-ul nu putea sa imi reziste la santajul (in)validului care eram ...De aceea am ramas cu cablajele plantate, cutia cumparate, totul. Mi-ar mai trebui doar cateva ore de munca sa am si montajul asta gata, dar asta necesita vitamina chef de munca pe vreme de criza.....

Link spre comentariu

Da Flor, si mie imi cade tensiunea de iesire spre cap de scala la vreo 30Mhz, pana la cca 1,2Vpp la iesire. Dar compensez din potentiometrul gain si nu e problema. Si eu am masurat pe terminalul cip-ului si doar acolo in gol se vede 5Vpp cu sonda RF. In sarcina, cu toate cuplate nu am mai mult de 2Vpp la iesire. Asta este. Referitor la afisajul frecventmetrului folosit, este vorba de VQE24D ca tot stateau in sertar nefolosite. Si nu ma deranjeaza ca am numai doua zecimale dupa virgula ca nu-mi trebuie super-precizie; important e sa vad cum se comporta o antena intr-un anumit interval de frecvente. Asa ca e suficienta rezolutia pe care o am. Per total sunt multumit de el.Toate bune, 73!

Link spre comentariu

Domnle te admir cu atata pasiune construiesti in doi timpi si 3 miscari.De unde aveti atata timp liber? :ciuda: In alta ordine de idei eu tot visam la un asemenea analizator si vad ca visul devine posibil, de unde ati procurat integratul LTC1799?Mult succes si la alte constructii. Cu stima Fery!

Link spre comentariu

Salutare la toti,

Sa-i raspund lui Feri mai întâi: eu construiesc de când ma stiu, si am sa construiesc continuu daca voi putea si daca am cu ce, (din ce) fara exceptie. Imi place domnule, si nu ma pot lasa de asta; e ca un drog. HI! Saptamânile astea trei din urma am fost in concediu si am avut mai mult timp. Dar nici cand sunt in activitate nu fac exceptie si tot pun mana pe letcon. Asta e. Integratul LTC1799 l-am procurat de la un amic radioamator, care mi l-a donat FREE :cadou cu conditia sa fac ceva din el; M-am tinut de cuvant, nu? :) Suces si tie si spor la construit! De la tine astept sa vad primul "Tauras". :96

Andrei, intr-adevar LTC-ul scoate semnal dreptunghiular, si e plin de armonici pare, dar acestea din urma au nivel asa de mic ca nu influenteaza masuratorile. Uite ce spune F6BQU, autorul acestui ANTAN:

The signal is perfectly square and symmetrical, so does the odd harmonics, but the level of these harmonics is quite low compared to the signal and they have no practical influence on the measures.

Toate bune si va doresc succes celor cave veti aborda aceasta constructie deosebit de utila unui radioamator. 73! de Ovidiu, YO6PIR.

Link spre comentariu

Ovidiu, felicitari pentru realizare! A iesit super! Intr-adevar un instrument util.Nu ai disponibil cumva un afisor LED VQE24 din ala pe verde asemanator cu cele folosite la analizor (catod comun) ca sa finalizez un frecventmetru cu CDB-uri (imi mai trebuie 2 cifre)? Am primit un oscilator termostatat de 5MHz (tnx YO8SCT!) si vreau sa-l pun la treaba.Pt. Fery:LTC-uri se pot procura ca si samplas-uri de la linear.comTe inregistrezi pe saitul lor si comanzi samplasuri. In cateva zile iti ajung acasa :101 Succes!

Link spre comentariu

@SirRoger

VQE24D, am disponibil dar trebuie facuta precizarea: este cu anod comun nu catod comun! Daca îti este util cu mare placere ti-l donez.

73! de YO6PIR.

Am gresit eu in postul de mai sus. E ok cu anodul comun.

Trimit MP. Multumesc mult!

Link spre comentariu

Zau? Ce o fi atat de greu? Autorul descrie ce trebuie facut. Ba la inceputul paginii reaminteste si teoria. Daca nu sti franceza, un Babel iti face translatia in engleza..Pe romaneste.Ii bagi antena in fundul mufei si ii variezi frecventa. La un moment dat pe instrument vei vedea ca ai o variatie puternica a tensiunii, spre un minim apropiat de zero, hi, hi. Din Pot4 se gaseste impedanta exacta a antenei.Daca ai citit macar cateva carti despre antene sti cam ce parametrii au. E clar ca nu vei putea masura cu acest aparat altceva, ca de ex viteza vantului.Ma rog, eu sunt cam rau...

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări