Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Analizor antena


SirRoger

Postări Recomandate

Intentionez sa construiesc analizorul de antena descris aici:

http://lpistor.chez-alice.fr/antan.htm ( pana la 33Mhz)

L-am vazut functionand foarte bine la un prieten din Iasi.

Intrebare :

dispune cineva de o schema, abordabila in regim de amator, pentru constructia unui analizor de antena care sa functioneze pana in 432Mhz sau macar pana la 146Mhz ?

Sau poate stie cineva un circuit integrat oscilator pana la frecventele mentionate mai sus ( LTC1799 merge numai pana la 33Mhz)

Multumesc,

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 132
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • maxxim33

    26

  • SirRoger

    26

  • Flor

    11

  • Yo4You

    10

Top autori în acest subiect

Imagini postate

  • 8 luni mai târziu...

Stimati forumisti.

Am construit atat antan-ul cat si frecventmetrul din site-ul http://lpistor.chez-alice.fr/..

Frecventmetrul a plecat din prima. A trebuit doar sa trag putin din trimer ca sa reglez freventa oscilatorului la ultima cifra.

Ca carcoteala, eu as fi proiectat cablajul astfel incat sa pot ecrana tranzistor oscilator si piesele de langa el. Chestia asta ar fi creat un fel de microclimat si ar fi marit stabilitatea frecventei.

Dar cum la ce e folosit ultima cifra chiar nu conteaza, recunosc singur ca merge si asa. Iar obiectia mea poate fi usor subiectiva...

 

"Buba" e in montajul "antan". Practic amplitudinea oscilatiei scade odata cu cresterea frecventei. Din datasheet-ul integratului rezulta ca ar trebui sa am 5Vvv pana la minim 30MHz. Din pacate, in cele 2 cablaje plantate de mine, pe la 10-12 MHz semnalul incepe sa "cada", iar la 30MHz am doar 1Vvv. Si merge pana pe la 33MHz unde se "ofileste " , adica am doar 0,2Vvv

Acest semnal ar fi suficient sa deschida diodele cu germaniu, dar ideea ma deranjeaza.

Prima data am banuit ca ferita torului ar fi vinovata, asa ca am decuplat bobina dupa codul din iesirea integratului. Si in locul ei am pus o rezistenta de 5K la masa. Din pacate fenomenul s-a pastrat.

Singura data cand integratul mi-a dat 5Vvv la 33MHz a fost cand am pus sonda exact pe pinul lui de iesire, cu condul de 0.22uf in aer.

 

Am masurat folosind 2 osciloscoape Tektonix, primul mergand pana la 50MHz, iar al doilea doar pana la 100MHz. Evident ca si sondele folosite tin in frecventa 60MHz, respectiv 100MHz. Fenomenul aparea si pe direct si pe 10:1.

 

Constructiv, primul cablaj l-am desenat cu mana libera, punctand dupa original, dar pe al doilea l-am "calcat' dupa pdf.ul autorului. Si am avut 2 LTC-uri, evident din aceiasi serie.

 

Personal montajul mi se pare deosebit de interesant, mai ales ca am studiat si cat costa ceva asemanator la firma ce produce MJF-urile, caruia nu ii spun numele ca sa nu ii fac reclama.

Si nici pe ebay, sub 100$, nici o speranta .Si asta la modelul fara frecventmetru..

 

Asa ca merita sa ti-l construiesti singur pt ca nu ajungi la 100RON cu frecventmetru cu tot. Pretul asta e daca iti cumperi o cutie metalica fatoasa, de minim 30 RON...

Va astept sugestiiile.

Link spre comentariu
  • 4 săptămâni mai târziu...

Inca nu e gata. Am altceva in lucru acum si vreau sa termin proiectul acela.L-am vazut functionand la un prieten in Iasi. Cel putin pe benzile inferioare merge super. Pe alea superioare nu a testat.

Link spre comentariu
  • 3 luni mai târziu...

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări