Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Adaptare CNC pe imprimanta 3d


Sylviu

Postări Recomandate

Detin un CNC si as vrea sa l adaptez sa fie si imprimanta 3d, adik sa pot schimba freza cu modul complet pt imprimare cand am nevoie.In principiu in mare stiu cum functioneaza tehnologia, acuma nu stiu exact ce componente imi trebuie mie.. din cate stiu principalele ar fi:Motorul cu sistemul de tragere a tubului.Hot endulMasa fierbinteUn driver in plus pt acel motor si tubul....Imi ma puteti ghda cu ce piese trebuie sa achizitionez si cum are trebui montate si legate?Si ca soft merge tot mach3 sau trebuie altceva?

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 5
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • Sylviu

    2

  • mars01

    1

  • dany_cta

    1

Mai intai trebuie sa te asiguri ca vitezele maxime (in special axele X si Y) ale router-ului tau CNC sunt suficiente pentru ca sa nu pierzi saptamani langa router, tiparind 3D.

 

Ca si electronica eu as folosi Smoothieware http://smoothieware.org/smoothie-on-a-breadboard in varianta breadboard cu drivere DRV8255 (modate in fast decay ca sa nu pierzi pasi). Bineinteles aceasta depinde si de ce motoare folosesti, DRV8255 pot cam 2A.

 

Dpdv software, iti trebuie un translator din fisier 3D (.STL etc) in GCODE. Cum trimiti GCODE-ul catre router? Daca folosesti Smoothie atunci se poate rula fisierul GCODE direct de pe sdcard, fara nici-un soft suplimentar. Sau cu un soft dedicat (open source).

 

Daca vrei sa folosesti MACH3 atunci vezi aici: https://cnc2printer3d.wordpress.com/software/

Editat de mars01
Link spre comentariu
Vizitator m0n5t3r

pai daca are CNC functional, partea de control exista deja; pe langa miscarea axelor x, y, z, o imprimanta 3d mai are:

* 1 sau 2 axe pentru extrudere (exista si cu mai multe, dar majoritatea controllerelor dedicate au 1 sau 2)

* control PWM pentru hotend si macar un ventilator (se poate si fara, dar fie trebuie sa printezi foarte lent, fie sa folosesti un filament ca colorfabb ngen sau HT (care rezista la temperaturi inalte si nu se deformeaza)

* ideal, control PWM pentru incalzitor suprafata de lucru

* intrari analogice pentru citit termistoare de la hotend si masa

* firmware care sa stie toate astea :)

 

Daca e o masina noua si nu ai inca electronica cumparata, Machinekit + beaglebone black + ceva gen replicape (duce ~1.2A maxim, in functie de masina s-ar putea sa nu fie de ajuns[1]) sau alt cape CNC pentru beaglebone care poate folosi drivere dedicate ar trebui sa mearga.

 

Pentru masa incalzita exista 2 tipuri de solutie: incalzitoare PCB de joasa tensiune (12-24V / ~120W) sau incalzitoare de 220V inglobate in cauciuc siliconic; eu as merge pe 220V (sunt pe cale sa-mi convertesc imprimanta la asa ceva, incalzitorul PCB cu greu ajunge la 80 de grade), curentii sunt mult mai mici si SSR-urile sune ieftine.

 

[1] cu riscul de a provoca rasete in galerie pentru ca nu e "CNC adevarat": mi-am facut un MPCNC (mostly printed CNC) de 60x60cm (arie utila cam 32x32) cu Arduino CNC shield, firmware GRBL si drivere DRV8825, si i-am testat involuntar limitele cand am uitat sa setez grosimea pentru <a se introduce traducerea in romana pt touchplate> si am facut niste gauri perfecte de 9mm adancime in masa de PAL, fara pasi pierduti: https://gs.m0n5t3r.info/file/16f14a6ee2e477fdd074c05782ce622360b8ccc639ea90a107e5d6f6282cd73b.jpg ; masinaria are 2 motoare Nema17 pe axa montate in serie, foloseste curele pentru antrenare, iar driverele sunt setate la 800 mA pentru ca se incing destul de tare (sa zicem ca genul ala de stepstick-uri nu e foarte inteligent gandit - cine le-a proiectat n-a citit datasheet-ul -, si nici nu-s prea sigur ca chip-urile sunt originale :) )

Link spre comentariu

driverele sunt setate la 800 mA pentru ca se incing destul de tare (sa zicem ca genul ala de stepstick-uri nu e foarte inteligent gandit - cine le-a proiectat n-a citit datasheet-ul -, si nici nu-s prea sigur ca chip-urile sunt originale :) )

 

Au nevoie de racire si se descurca perfect. Eu le folosesc la 35v si 2A cu racire si merg ok. Varianta de cupru lung se raceste singur, celelalte sunt prinse direct pe bloc mare de aluminiu.

Posted Image

 

Sunt si eu interesat de subiectul asta dar nu stiu sigur daca este o idee buna. Un cnc are transmisia pe suruburi, suruburi care se uzeaza daca le tot frecam ca la o imprimanta 3d, imprimantele in schimb au transmisia pe curele, nu au o frecare ca un ansamblu surub-piulita, si imprimarea se face greu, in multi pasi fini.

Link spre comentariu

CNC ul actual e realizat de mine. Deci imi permite modificari.

Eu as lucra cu mach3 in continuare ca Breakboardul e conectat prin port paralel si USB.

BB ar suporta inc 2 axe deoarece are 5 in total plus cate 9 intrari si iesiri analogice.

 

Z la mine are 160mm cursa destul cat sa ma joc si sa fac niste piese la nevoie.

 

Folosesc suruburi trapezoidale de 12x3mm iar motoarele merg la 1/2 pasi. Precizia fiind foarte buna din data ce fac cablaje...

 

Problema e ca nu prea cunoac tehnologia imprimarii... Am inceput sa mai ma uit pe YT la tutoriale dar gasesc doar imprimanye de la 0 nu gasesc ceva concret si explicit pt adaptare cnc.

 

Posted Image

Editat de Sylviu
Link spre comentariu
Vizitator m0n5t3r

pai, sintetizand, e nevoie de:* un driver de stepper pentru extruder + canalul de comanda aferent in mach3* 1 sau 2 perechi de intrare analogica pt termistor + iesire PWM de putere pentru hotend si masa, si controalele aferente in mach3; daca printezi PLA in principiu ar trebui sa mearga fara masa incalzita* suprafata de printare: sticla sau placa de aluminiu + banda adeziva de hartie* stepper pentru extruder + cateva componente; cel mai usor te scoti cu un kit gen https://www.aliexpress.com/item/12-24V-Fan-3D-Printer-head-Makerbot-3D-Printer-single-exturder-MK8-Extruder-Free-Shipping/1987122502.html; daca ajungi sa te prinda subiectul si sa vrei ceva mai performant o sa stii atunci ce sa-ti fabrici / cumperi pentru hotend-uri mai performante gen cele de la e3d, bowden, etc.* un ventilator pentru racit piesa printata + ceva care sa canalizeze aerul spre ea + iesire PWM + controlul in softCa software, ai nevoie de un slicer; toti strainezii cu canale de youtube se jura ca merita sa dai bani pe simplify3d; alternativele gratis si open source sunt slic3r si cura; nu stiu despre cura, slic3r sigur stie sa scoata gcode pentru mach3/linuxcncdany_cta: dap, am si eu in plan ceva de genul ala; cand ziceam de datasheet ma refeream la faptul ca drv8825 elimina caldura pe dedesubt, are ditamai pad-ul metalic acolo; grupul de via-uri de sub el e menit sa conduca respectiva caldura spre suprafata de cupru de pe partea cealalta a cablajului si spre un eventual radiator, numai ca e cam greu sa bagi un radiator normal acolo; design-ul corect era cu drv-ul dedesubtul placii si spatiul de deasupra lasat liber pentu radiator, numai ca odata ce l-a proiectat aiurea pololu toti chinezii au preluat greseala si nu s-a obosit nimeni s-o repare; http://www.panucatt.com/product_p/sd8825.htm e cum ar trebui facut, da e 10 dolari bucata in loc de 1 si ceva...

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări