Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Amplificator 2x100w proiect

Vizitator Alex Je

Postări Recomandate

Vizitator Alex Je

Cel care a inteles gresit esti tu, pentru ca superdioda are un rol esential in integritatea etajului final prin stabilizarea termica a sa, am explicat in acel articol de pe blog cum, de asta ti-am sugerat sa-l citesti ca sa intelegi fenomenele. Superdioda ( tranzistorul de la superdioda ) trebuie musai montata pe radiatorul finalilor, cat mai aproape fizic de ei ( de finali ), chestiunea asta NU este negociabila.

Da, am gresit, recunosc, dar am vrut sa renunt la acea protectie!
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 59
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Vizitator Alex Je

Desi am cont pe acest site de cca. 4-5ani (am mai avut unul, dar nu am mai putut sa-l accesez), este prima data cand postez pe acest forum ceva realizat de mine. Am pus aici acest amplificator nu ca sa culeg ovatii, nu ca sa fie pus sub analiza matematica, ci doar poate inspira pe cineva schema in sine! S-au gasit doar defectele, cu toate ca nu am spus ca este o realizare de top sau ca am nu stiu ce cunostinte in domeniu!Acum lucrez la altceva, dar nu stiu daca ma voi mai incumeta sa-l public!

Ce diode ati folosit in baza lui T3 SI T4?PENTRU CA NU LE AM PE ACELEA CARE SUNT TRECUTE IN SCHEMA.

Am facut rost de cele notate in schema, nici eu nu le-am gasit in magazine.
Link spre comentariu

Am pus aici acest amplificator nu ca sa culeg ovatii, nu ca sa fie pus sub analiza matematica, ci doar poate inspira pe cineva schema in sine!

Serios? Și pe youtube, unde nu dai niciun link către scheme sau alte informații, tot d-aia l-ai pus? Dă-mi voie să nu fiu deloc de acord cu aceasta exprimare de falsă modestie și tentativa de auto-victimizare în momentul în care au fost emise critici pertinente la adresa "capodoperei"!

Eu chiar aș mai fi avut niște lucruri de spus despre modul în care a fost proiectat cablajul etajului de putere, dar e cazul să mă abțin totuși.

Link spre comentariu

Alex nu inteleg care este motivul pentru care te superi atat, topicul nu este compus numai din critici, in fapt acestea sunt copios minoritare.

Motivul pentru car eu am intervenit este sa te ajut pe tine sa intelegi o chestie pe cat de elementara, pe atat de esentiala, pentru ca riscul ambalarii termice la etajul tau final este cat se poate de real, si doar montand tranzistorul de la superdioda, in contact termic cu radiatorul finalilor, rezolvi incontestabil problema asta, adica o chestie cat se poate de banala iti elimina grijile din punctul asta de vedere. Din punctul meu de vedere problema nu este ca nu ai stiut asta ( nimeni nu s-a nascut invatat ), ci doar atitudinea ta nu tocmai potrivita. Eu nu m-am bagat aici ca sa-ti gasesc defecte sau sa te critic, ci doar sa te ajut, mai departe tu faci fix cum poftesti.

PS: Referitor la diode, presupunand ca este vorba despre BA-urile alea din fata, merg fara probleme si 1N4148 care-s mult mai usor de procurat.

Link spre comentariu
Vizitator Alex Je

Alex nu inteleg care este motivul pentru care te superi atat, topicul nu este compus numai din critici, in fapt acestea sunt copios minoritare.Motivul pentru car eu am intervenit este sa te ajut pe tine sa intelegi o chestie pe cat de elementara, pe atat de esentiala, pentru ca riscul ambalarii termice la etajul tau final este cat se poate de real, si doar montand tranzistorul de la superdioda, in contact termic cu radiatorul finalilor, rezolvi incontestabil problema asta, adica o chestie cat se poate de banala iti elimina grijile din punctul asta de vedere. Din punctul meu de vedere problema nu este ca nu ai stiut asta ( nimeni nu s-a nascut invatat ), ci doar atitudinea ta nu tocmai potrivita. Eu nu m-am bagat aici ca sa-ti gasesc defecte sau sa te critic, ci doar sa te ajut, mai departe tu faci fix cum poftesti. PS: Referitor la diode, presupunand ca este vorba despre BA-urile alea din fata, merg fara probleme si 1N4148 care-s mult mai usor de procurat.

Am spus ca am pus niste radiatoare mai sanatoase, i-am facut niste probe si am constatat ca lucreaza destul de rece si am hotarat sa nu-l pun pe radiator!
Link spre comentariu

Am spus ca am pus niste radiatoare mai sanatoase, i-am facut niste probe si am constatat ca lucreaza destul de rece si am hotarat sa nu-l pun pe radiator!

Mai insiști mult în a debita aberația asta care dovedește că ești total paralel cu înțelegerea modului de funcționare a acelui AF?

TRanzistorul ăla nu are cum să meargă cald la curentul de colector pe care îl are, el e folosit ca senzor de temperatura pt a regla regimul de funcționare a tranzistoarelor finale. De aceea se și amplasează pe același radiator cu acestea.

Link spre comentariu

Există mai multe tipuri de superdiode, fiecare cu variaţiile ei specifice de tensiune faţă de temperatura pe care o citeşte. Trz superdiodă nu e obligatoriu de montat pe radiatorul trz finale în clasa AB, doar dacă se folosesc următoarele variante:

1. citeşte temperatura măcar pe unul din trz prefinale, ideal ptr ambele pe un radiator comun mic.

2. foloseşte un termistor sau diodă simplă ori multiplă în schema sa, montate pe radiatorul trz finale sau prefinale.

Sînt pline schemele de firmă de astfel de jonglerii, totuşi e de preferat montarea lui pe radiatorul trz finale.

Link spre comentariu

Am un prieten ca a facut acum citiva ani un amplificator audio.

Nimic special pina aici.

Doar ca ii crapau aleator finalii si prefinalii chiar si ascultin in "surdina".

Dupa ce a schimbat vreo 3 rinduri de finali si prefinali a venit cu el la mine. Avea tranzistorul superdioda lasat in aer la vreo 3 cm de radiator. Au trecut peste 3 ani de cind i l-am pus eu pe radiator si nu a mai avut nici un tranzistor ars.

Acum fiecare intelege si face ce vrea.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări