Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Upgrade Kenwood KA 5x.Merita?


Postări Recomandate

Salutare tuturor.Am un amplificator Kenwood KA 5x care mergea perfect pana acum cateva luni,cand a prin un bazait enervant la transformator iar Loudness-ul nu cred ca functioneaza sau cel putin nu sesizez eu.Nu afecteaza vizibil functionalitatea amplificatorului dar cand este liniste in camera,acel bazait devine deranjant.

Sub pretextul acestui inconvenient,ma bate gandul sa-i fac un upgrade acestui amplificator.Spatiul din interiorul sau mi se pare suficient pentru upgrade si dupa parerea mea,nu are nici un design prea urat,imi plac amplificatoarele cu aspect simplu.

Intrebarea mea este: Se merita un upgrade pentru acest amplificator sau in fac donator de organe? Am cautat manualul service pe net dar nu am gasit nici macar un download gratuit;toate contra cost si nu am incredere in aceste site-uri cu un aspect destul de dubios.Lipsa manualului ma da putin inapoi dar tot m-as risca.

Dumneavoastra ce modificari i-ati aduce acestui amplificator? De unde ati incepe?

Mai jos sunt cateva detalii tehnice ale amplificatorului(culese de pe net) si cateva poze cu fata,spatele si interiorul

 

Power output: 45 watts per channel into 8Ω (stereo)Frequency response: 8Hz to 100kHzTotal harmonic distortion: 0.03%Damping factor: 400Input sensitivity: 0.2mV (MC), 2.5mV (MM), 150mV (line)Signal to noise ratio: 69dB (MC), 86dB (MM), 105dB (line)Dimensions: 440 x 109 x 340mmWeight: 7.2kgYear: 1981

 

 

Interior

 

Fata

 

Spate

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 16
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Vizitator helicopterul

Da asta ce e?

https://www.hifiengine.com/manual_library/kenwood/ka-5x.shtml

 

Am cautat manualul service pe net dar nu am gasit nici macar un download gratuit;toate contra cost si nu am incredere in aceste site-uri cu un aspect destul de dubios.Lipsa manualului ma da putin inapoi dar tot m-as risca.

 

 

Tine macar preul phono ca nu-i rau!

N-ai ce sa upgradezi la amplificatorul acesta.Daca e sa rezolvi problema bazaitului lasa-l asa cum este.Daca nu-ti place cum suna, cauta alt amplificator.E plina piata de amplificatoare second hand de calitate, dar orice are mai mult de 20 ani de functionare merita un recap-ing, daca ai cu ce...ca s-ar putea sa nici nu ai bani de un recaping serios, acest fiind uneori echivalent cu a plati mai multi bani decat ai dat pe tot amplificatorul...asa ca orice ai lua din anii 80, tre sa te pregatesti de investitii in restaurare.

Link spre comentariu

Chiar nu mi-ar pasa cat costa daca rezultatul ar fi bun.Chiar daca as ramane in pana de bani ,as vinde din proiecte sau amplificatoare mai vechi ori un pc ceva si tot as face rost pentru upgrade.Se discuta pe un forum strain ca un start bun in upgradarea lui ar fi sa maresti sursa de alimentare;dupa ce am citit datasheet-ul integratelor din acest amplificator,am observat ca ele accepta tensiuni destul de mari asa ca o alimentare mai mare este posibila fara mari probleme chiar daca va trebui sa inlocuiesc majoritatea condensatorilor,reglaje refacute si ce mai implica o tensiune de alimentare mai mare.Si iata ca am ajuns la alta intrebare....ce altceva mai implica o tensiune de alimentare mai mare? Ce ar mai trebui schimbat?

Link spre comentariu

Da.Racirea actuala pare sa nu fie suficienta nici macar pentru configuratia actuala,de fabrica.Problema este ca modul de pozitionare al tranzistorilor finali o sa dea batai de cap oricui ar incerca sa imbunatateasca racirea in mod pasiv.O optiune rapida si eficienta ar fi racirea activa dar nu as vrea sa mai adaug inca o sursa de zgomot

Editat de DIYWorks
Link spre comentariu

O racire activa se poate face si cu un ventilator bun mult subturat. In termeni concreti un vent bun la 12V porneste la rece si la 3,75V, iar la 4V au pornit absolut toate din seria de 20 pe care le-am testat (Intel). In mod garantat la 3,75V nu se aude nimic.

Indepartarea peliculei de aer cald /fierbinte din imediata vecinatate a radiatorului (0,1-1mm) scade temperatura acestuia cu pana la 10 grade, fct. si de temperatura din carcasa. Marind tensiunea la 6V ventilatorul ramane silentios dar eficienta racirii creste cu 25-30%

La nevoie se monteaza 2 vent, unul sa introduca sau sa evacueze aerul in/din carcasa si al doilea sa sufle in lungul radiatorului.

Personal nu agreez solutia propusa dar la nevoie, cam asa se face - corect.

Editat de shambala
Link spre comentariu

Oricum,pana la racire vreau sa vad ce pot face cu alimentarea lui.Conform manualului,transformatorul are 2x35,5VAC iar eu as vrea sa ma duc la 2x40VAC.Am un toroidal de aceasta tensiune dar este mult prea mare.Am sa caut transformatoare prin amplificatoare 5.1 Technics mai vechi.Aveau prin ele niste transformatoare mai mari de vreo 500W cu tensiune apropiata de ce imi trebuie mie.Acum sper ca uPC1237H sa nu fie influentat negativ de cativa volti in plus desi este putin probabil,tensiunea lui maxima fiind de 60V.O sa verific si tensiunile de lucru ale condensatorilor electrolitici si alte tranzistorilor....ce nu corespunde noii tensiuni vor fi inlocuiti provizoriu,pentru test.Sper ca in urma testului sa nu ma aleg cu o cutie cu mate

Link spre comentariu

Eu i-as fi pus un cooler de PC, alimentat la 5V si incercam sa mai strang suruburile de la trafo.

Montajul va fi alimentat la +-56V. Trebuie verificata bine schema, nu doar inlocuite rez de langa uPC1237 si condensatorii.

Amplificatorul imi pare anemic si pentru +-48V, cat ar acum, dar sa mai maresc tensiunea...

Link spre comentariu

Pare anemic dar nu este chiar asa...l-am tinut si cu boxe de "6 ohmi" in paralel cu boxe de 8 ohmi ,la volum foarte mare,timp indelungat si in afara de supraincalzirea excesiva,nu s-a intamplat nimic.Faceai grill pe carcasa si tot n-a cedat.de-aia ma incapatanez sa cred ca se poate mai mult cu anumite modificari

Link spre comentariu
Vizitator helicopterul

 

N-ai ce sa upgradezi la amplificatorul acesta.

 

ma repet...tocmai faptul ca e stabil pe sarcini mici ar trebui sa-ti dea de gandit.

din definitia SISTEMULUI

 

A system is a set of interacting or interdependent component parts forming a complex or intricate WHOLE.[1] Every system is delineated by its spatial and temporal boundaries, surrounded and influenced by its environment, described by its structure and purpose and expressed in its functioning.

https://en.wikipedia.org/wiki/System

 

Nu ne spui si noua ce condensatori schimbi si cu ce?De curiozitate intreb...nu de altceva!

 

Ce incerci tu sa faci au mai incercat si altii si unii ar fi jurat ca s-a schimbat ceva ""IN BINE"", dar eu personal cred ca de cele mai multe ori ""inovatorul"" este sub influenta propriei exaltari .Inginerii care proiectau amplificatoare la Kenwood si orice alta firma serioasa erau extrem de pragmatici si nu puneau o componenta nepotrivita ansamblului.

Din pacate ori din fericire , pt ca toata viata noastra e o lectie continua, electronistii nu inteleg de la bun inceput ca in spatele unui amplificator exista o conceptie sau un SISTEM .

 

Daca vrei sa imbunatatesti ceva cu adevarat de fiecare data ajungi la concluzia ca trebuie sa schimbi totul, de la a la z...si atunci nu mai bine construiesti un amplificator de la zero?

Daca modifici acest kenwood nu vei mai putea nici sa il revinzi la banii lui de pe piata second pt ca cei care il vor vrea il vor vrea nemodificat.

De aceea o recapare cu condensatorii potriviti si o eventuala reparatie cu piesele originale este tot ce poti sa-i oferi mai bun amplificatorului tau.

Eu am amplificatoare de la kenwood chiar sub nivelul amplificatorului tau si componentele folosite sunt de exceptie.Nu pot sa le imbunatatesc decat prin schimbarea intregii topologii si practic inlocuirea intregului amplificator.Asa ca mai bine le las asa cum sunt.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări