Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Studiu si rebobinare transformator UPS

flomar60

Postări Recomandate

Putin off-topic, ca tot veni vorba... Deci cand faci un traf alegi nr de spire ca sa nu saturezi miezul. Dar saturatia asta are legatura si cu sarcina ? Adica alegi nr de spire ca sa fii cat de cat sub pragul de saturatie pentru ca nivelul asta nu mai creste cand pui sarcina sau pui spire incat sa te afli mult mai departe de saturatie pentru ca in timp ce se cere putere in secundar te duci tot mai aproape de saturatie ? Sper ca ai inteles, ca nu prea stiu sa explic altfel...

Presupun ca ati inteles ca raspunsul este pentru @Dudikoff care nu cunoaste raspunsul la problema pusa de el si anume ca inductia in

miez este constanta. Deasemenea si alti useri pot fi surprinsi de acest fenomen si ar cauta sa gaseasca

o explicatie altfel decit am sugerat eu.

@flomar60, Dvs. cum explicati constanta inductiei indiferent de puterea absorbita de sarcina ?

@gsabac

Editat de gsabac
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 57
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• flomar60

11

• Blacksmith

8

• Marian

8

• vera

4

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Masuratorile sunt interpretabile. Curentul in gol nu produce caldura daca puterea consumata este reactiva (nu exista pierderi magnetice in miez). Miezurile din material cu conductivitate electrica mare (chinezesti) au pierderi prin curenti turbionari mult mai mari decat cele din fier-siliciu si se incalzesc mai mult in gol, chiar la acelasi curent.

Transformatoarele moderne sunt optimizate din punct de vedere al costului. Cele in manta merg pe ideea de a produce mai multa caldura in miez, care se raceste mai usor in aer, decat in cupru. Cele toroidale, la care miezul se raceste prin bobine, folosesc la miez materiale cu pierderi magnetice cat mai mici.

Este adevarat ca inductia in miez variaza putin cu sarcina, acesta este si principiul de functionare al transformatoarelor. Curentii din primar si din secundar produc in miez fluxuri magnetice aproape egale, dar de semn contrar.

Link spre comentariu

La constructia transformatorului s-a folosit sirma care rezista la 200 de grade, dar ce fel de izolatie se poate folosi intre straturi si

intre primar si secundar care sa functioneze timp indelungat la peste 100 de grade ?

Si eu am recalculat transformatorul si am obtinut aceleasi date si un factor de umplere apropiat de 0,55.

Se pare ca tolele merg la 1,2Tesla, dar este o problema cu utilizarea transformatoarelor in UPS.

Pe aceeasi sectiune de circa 12cm patrati, Mustek PowerMust 600 UPS scoate o putere de 600W. Primarul este bobinat cu

circa 650 de spire de 0,45mm iar secundarul cu priza mediana are 2x25 spire cu sirma de 3x1mm in paralel.

Cum este posibila asa o diferenta de la 150W la 600W, care nu poaate fi explicata doar prin timpul limitat de functionare al unui UPS.

@gsabac

Link spre comentariu

@flomar60, Dvs. cum explicati constanta inductiei indiferent de puterea absorbita de sarcina ?

In primul rand, scuze pentru raspunsul intarziat,multe activitati care nu ma lasa sa stau mai mult timp pe forum!

Pai , in formula inductiei intervin factori care nu se modifica functie de regimul de lucru la trafului:

- numarul de voti pe spira nu se modifica

-frecventa nu se modifica

-sectiunea nu se modifica

-calitatea materialului tolelor nu se modifica...aici as face o precizare-eu,constructorul, hotarasc inductia maxima pe care o va suporta miezul magnetic in functionare normala si care va determina pierderile in miez...aceste pierderi sunt fixe nu depind de sarcina din secundar....

Ce se modifica este intensitatea campului magnetic generat de curentul prin bobinajul primar si aparitia campului magnetic generat de curentul prin secundar de sens contrar primului....din momentul aparitiei consumului de curent in secundar , trebuie luate in calcul si pierderile in cupru....acestea sunt,insa, dinamice si depind de valoarea curentului din primar/secundar...

In practica , temperatura poate determina, intr-o mica masura , cresterea pierderilor in miez...

....de asemenea , si inductia se poate modifica intr-o mica masura datorita variatiilor de tensiune din primar...

EDIT Pt. d-l miticamy....cred ca d-l gsabac s-a referit la puterea activa masurata la traful meu ...146W...

Editat de flomar60
Link spre comentariu

La ultimile transformatoare rebobinate, de la sisteme 5.1, am observat ca la tolare, toate bavurile sunt orientate in ac. sens (de ex. in jos). Tocmai acestea ar putea face scurtcircuit si incalzi tolele (nu tolau ei asa, de pomana).

Eu am tolat in ac. ordine tolele si nu au fost probleme.

Editat de vera
Link spre comentariu

In procesul de fabricatie a tolelor se observa zona unde intra cutitul taietor si unde iese....acolo unde iese, adica se finalizeaza procesul de decupare , raman margini mai ascutite si uneori cu resturi ascutite (bavuri)....eu ,atunci cand montez miezul unui trafo (tolare),tin cont intotdeauna de partea bavurata a tolelor si le montez astfel incat 2 tole alaturate sa nu fie montate cu partea bavurata una spre alta....se evita ,astfel, o posibila scurtcircuitare a unei tole cu alta,situatie care duce la inrautatirea performantelor miezului magnetic....

Link spre comentariu

Sigur, scade tensiunea...

....de asemenea , si inductia se poate modifica intr-o mica masura datorita variatiilor de tensiune din primar...

De ce scade tensiunea?

Presupunem reteaua constanta.

Editat de smilex2
Link spre comentariu

Pai intervine rezistenta ohmica a bobinajului primar....functie de curentul din primar , caderea de tensiune pe aceasta rezistenta ohmica poate deveni semnificativa....

Link spre comentariu

Esti de acord ca se poate pierde pe rezistenta ohmica 10, 20 sau chiar 30% din tensiunea retelei?

Daca da, ce inseamna "intr-o mica masura"?? De ce exprimarea asta? E politica impaciuitoare?

Editat de smilex2
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări