Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Studiu si rebobinare transformator UPS

flomar60

Postări Recomandate

Presupunand ai facut masuratorile la 20*C, in gol ai o supratemperatura de 21*C, iar in sarcina 33*C, sub cea de 35*C recomandata.

Asa ca stai linistit.

PS-am scris raspunsul in ac. timp.

Editat de vera
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 57
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• flomar60

11

• Blacksmith

8

• Marian

8

• vera

4

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Dar ce face sa incalzeasca atat de mult tolele in gol ? Am mai avut si eu alte tranformatoare si nici unul nu s-a incalzit asa...

Apropo, curentul de mers in gol al primarului e de vreo 50mA.

Editat de Dudikoff
Link spre comentariu

Eu stiu ca daca temperatura corpului este de 37 de grade si atingi un obiect care are tot 37 de grade nu o sa simti nici cald nici rece.

Nu-i asa simplu cum pare, daca ar fi asa atunci vara la 37*C te-ai simti "ca pestele in apa", in realitate insa 37*C este canicula in toata regula. Adica logica ta e nefondata aici.

Chestia cu simtitul temperaturii este subiectiva, nu se poate sa nu ai un multimetru cu sonda din aia micuta ( cu "biluta" aia ), cu aia masori suficient de precis pentru ce ai nevoie. Insa oricum, repet, nu se poate sa ai traf de retea care sa stea in gol la temperatura camerei, sau de fapt se pate dar nu-i practic.

Link spre comentariu

Pai sa-ti zic cat costa la mivarom un multimetru cu sonda din aia?

Stiu ca o sa zici ca-i mivarom si deci chinezarie ieftina, si sunt 100% de acord, insa eroarea e suficient de mica incat sa nu conteze.

Si orice ai face tu cu LM35, nu va fi niciodata la fel de precis, si nici rapid...

PS: Ai inteles care este fenomenul care duce la incalzirea tolelor in gol mai mare decat a bobinajului?

Link spre comentariu

LM35 e destul de precis dar numai daca il prinzi cu surub de obiectul pe care vrei sa-l masori.

Nu, n-am inteles. Bobinajul e logic ca nu are de ce sa se incalzeasca daca nu trece nici un curent prin el, dar tolele....

Link spre comentariu

Chiar in prima postare de pe topic Dl Marcu prezinta niste masuratori facute cu primarul alimentat la diferite tensiuni, si secundarul in gol, se poate observa o variatie a curentului de mers in gol, asta se intampla datorita variatiei impedantei primarului, si aia variaza doar pentru ca si inductanta variaza in acelasi timp cu tensiunea, iar inductanta variaza datorita variatiei de inductie in miez, care altereaza permeabilitatea... In fine, nu vreau sa ma pierd in detalii, ideea este simpla, aplicand primarului o tensiune ( secundarul poate lipsi cu desavarsire, e totuna ), provoci o anumita inductie in miez ( o magnetizare, sau cum vrei sa-i zici ), inductia asta provoaca la randul ei pierderi tot in miez, si asta se lasa cu putere disipata tot in miez. Nu poti avea pierderi 0 in miez decat la un traf fara...miez... Dar le poti diminua, si faci asta prin numarul de spire, care dicteaza si inductia aia in miez si deci si pierderile, ca sa ai pierderi suficient de mici incat miezul sa ramana complet rece ( la temperatura camerei ), trebuiesc nu numar de spire per volt mare ( poate prea mare ca sa fie practic )...

PS: De ce la o sursa in comutatie dai un anumit numar minim de spire la primar si nu se poate si mult mai putin?

Simplu, numarul de spire dicteaza inductia in miez, si deci cat de departe de saturatie te aflii, si totodata si ce pierderi ai in miez pentru parametrii respectivi.

Link spre comentariu

Simplu, numarul de spire dicteaza inductia in miez, si deci cat de departe de saturatie te aflii, si totodata si ce pierderi ai in miez pentru parametrii respectivi.

Putin off-topic, ca tot veni vorba... Deci cand faci un traf alegi nr de spire ca sa nu saturezi miezul. Dar saturatia asta are legatura si cu sarcina ? Adica alegi nr de spire ca sa fii cat de cat sub pragul de saturatie pentru ca nivelul asta nu mai creste cand pui sarcina sau pui spire incat sa te afli mult mai departe de saturatie pentru ca in timp ce se cere putere in secundar te duci tot mai aproape de saturatie ? Sper ca ai inteles, ca nu prea stiu sa explic altfel...

Link spre comentariu

Fac o afirmatie care va stirni multe controverse.

Inductia maxima in miez este aproximativ aceeasi si depinde foarte putin de sarcina.

Explicatia rezulta din legea inductiei electromagnetice, dar practic

in relatia matematica cu care se calculeaza numarul de spire al infasurarilor este introdusa inductia

maxima din miez la care pierderile magnetice sa fie acceptabile.

@gsabac

Editat de gsabac
Link spre comentariu

Pai asta a zis si Marian.

Am masurat iar in gol dupa o ora de functionare fara sa mai ating senzorul cu mana si tot asa a crescut cu 20 de grade. Si deci 35 in sarcina.

Pana la ce temperatura o rezista bobinajul trafului ?

Daca il mai bag si in cutie si cand o sa fie si vara poate se ridica temperatura pe la 65-75 de grade....

Link spre comentariu

Spun si aici, am spus si pe privat....conductorul folosit rezista la 200 grade....apoi , o temperatura de 65 grade la un traf se incadreaza in limite normale....nu uita ca si cutia , fiind de aluminiu,va prelua prin radiatie o parte din temperatura...apoi cateva fante pe capacul superior/inferior al carcasei in dreptul trafului inlatura orice posibila problema...nu-ti face griji din cauza trafului!

Link spre comentariu

Fac o afirmatie care va stirni multe controverse.

Inductia maxima in miez este aproximativ aceeasi si depinde foarte putin de sarcina.

Explicatia rezulta din legea inductiei electromagnetice, dar practic

in relatia matematica cu care se calculeaza numarul de spire al infasurarilor este introdusa inductia

maxima din miez la care pierderile magnetice sa fie acceptabile.

@gsabac

Pai de ce ar trebui sa starneasca controverse?!...daca nu utilizati adjectivul maxima...mai intelegeam...dar asa nu vad de ce ar aparea controverse....

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări