Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Studiu si rebobinare transformator UPS

flomar60

Postări Recomandate

Salutari!

Am deschis acest topic pentru ca m-a impresionat calitatea tolelor acestui traf si asta m-a determinat sa fac masuratori mai amanuntite....

Dar sa incepem cu inceputul....

-sectiune 11,2cmp

-tola E16 ,normala, izolata (probabil)cu carlit confectionata din fier moale tipic pachetelor de tole chinezesti...grosime 0,5mm....

La indepartarea bobinajului original ,am gasit 655 spire in primar cu conductor de 0,55mm diametru cu izolatie....din calculele mele cu formula nr.sp./volt 1/4,44 x f x S x B unde am luat inductia 1T au rezultat 920 spire...

....diferenta f.mare m-a facut curios si am bobinat 720 spire cu 0,55mm diametru cu izolatie....de ce acest numar?....pentru ca au fost un numar de straturi complete...si am tolat miezul doar cu acest numar de spire...la masurarea curentului de mers in gol am gasit o valoare de 68mA cu alimentare la 220V....excelenta valoare!!

....asa ca , am recalculat totul si am finalizat constructia....

Date tehnice:

-primar => 800sp pentru 230V cu priza la 720sp pentru 220V ...conductor 0,55mm diametru cu izolatie

-ecran din tabla de cupru de 0,2mm grosime

-secundar =>117sp cu conductor de 1,42mm diametru cu izolatie => 34V tensiune secundara

-inducanta primar 26,1 H cu 11,4 ohmi rezistenta primar

-inductanta de scapari 13,4 mH

-rezistenta ohmica secundar aprox. 0,4 ohmi

TESTE:

-alimentare pe priza de 220V (720sp) cu secundarul in gol

1) 220V 68mA => inductie 1,267T

2) 230V 76mA => 1,324T

3) 240V 86mA => 1,382T

4) 258V-maximum disponibil la autotraf!-110mA => 1,485T

....impresionant!!.....

...si forma curbei histerezis obtinuta cu traful alimentat pe priza de 220V:

post-228380-0-08070800-1486488967_thumb.jpg

....parametri la care s-a ridicat curba 148V si 33,4mA...

....forma tensiunii si curentului pentru curba de mai sus:

post-228380-0-75530200-1486489171_thumb.jpg

- alimentare la capetele bobinajului primar (800sp) cu 230V cu secundarul in gol

1) 220V 48mA => inductie 1,140T

2) 230V 53mA => 1,192T

3) 240V 59mA => 1,243T

4) 258V 71mA => 1,337T

....curba histerezis pe primarul complet :

post-228380-0-08282600-1486489617_thumb.jpg

...parametri la care s-a ridicat curba 150V 30mA...

TESTE IN SARCINA

....testele s-au facut pentru alimentarea la 230V...

-curent secundar 4,19A

-tensiune in sarcina 31,52V (34V in gol)

-putere activa secundar 4,19 x 31,52 = 132,07W

-putere activa primar -citita pe wattmetru => 146W

-putere aparenta (la 230V si 0,641A in primar) => 148VA

-cadere de tensiune in sarcina fata de gol 2,48V => 7,30%

-randament 132,07/146 =. 0,904

-dupa o ora de functionare la 4,19A in secundar temperatura ansamblului s-a stabilizat la aprox. 48 grade...s-a plecat de la temperatura initiala de aprox 19-20 grade...

Avand in vedere ca ,la un traf industrial de 160VA se admite o cadere de tensiune de 11% , am crescut sarcina in secundar....

-la 5,75A in secundar am avut 30,40V in sarcina fata de 34V adica 3,6V cadere de tensiune si asta inseamna 10,58%

-la acest consum am avut 174,8W in secundar

-200W cititi pe wattmetru...

-205VA putere aparenta (0,89A si 230V)

-randament 0,874

.....cateva poze.....

tola trafului:

post-228380-0-73235400-1486490930_thumb.jpg

....aspectul general:

post-228380-0-08718900-1486490985_thumb.jpg

post-228380-0-37433200-1486491006_thumb.jpg

...ce parere aveti despre calitatea acestui miez magnetic?

PS Traful este o comanda a unui coleg de forum cu conditiile initiale:

-230V tensiune primar

-34V tensiune secundar

-4A curent secundar

Editat de flomar60
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 57
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• flomar60

11

• Blacksmith

8

• Marian

8

• vera

4

Top autori în acest subiect

Imagini postate

UPC e firma d cablu, UPS e aparatul din care provine traful.

Uninterruptible Power Supply.

Am corectat titlul.

Da, multi oameni care le-au rebobinat (incl. pt trafuri de iesire lampi) au remarcat calitatea inalta a tolelor.

S-au dus vremurile cand tolele erau facute din fier mort.

Iar intr-un UPS, tolele din materiale slabe ar cauza incalzire inacceptabila: daca fierul nu e bun, atunci trebuie completat cu cupru (pt a avea o inductie si pierderi asociate mai mici) -> si mai scump

Felicitari pt studiul amanuntit! :aplauze

Si pentru rebobinarea ca la carte!

De fapt, chiar as schimba titlul in "Studiu si rebobinare transformator UPS"

Editat de Dr.L
am mai adaugat detalii
Link spre comentariu

Chinezii sunt baieti destepti-din 2 rele au ales-o pe cea mai putin rea-Cu este mult mai scump decat Fe.

Mai nou, utilizeaza si sarma cu izolatie f buna (temperatura si tensiune strapungere), deci sectiune Cu mai mica, nu mai folosesc izolatie intre straturi (lungime sarma mai mica, pachet tole mai mic)-merg pe ideea costurilor minime si parametrii maximi-este ceva normal.

Cred ca la noi s-au inversat valorile si lucrurile normale ne mira (par anormale).

PS-situatia este identica la sistemele audio (am postat aici trafo 5.1 Genius si Orion).

Editat de vera
Link spre comentariu

La cateva UPS-uri am gasit si transformatoare bobinate cu sarma de aluminiu. Sunt acoperite cu un lac de ai impresia ca este Cu emailat. Pana nu zgarii putin nu iti dai seama.

La fel si la cateva transformatoare de microunde.

Link spre comentariu

La trafurile microunde se fac în ultimul timp bobinajele exclusiv din Al. E mai ieftin şi mult mai uşor, având în vedere că traful de înaltă e destul de voluminos...iar tolele sunt şi acolo din material de calitate superioară.

Din două trafuri de microunde poţi face unul de sudură fără probleme.

Link spre comentariu

La trafurile microunde se fac în ultimul timp bobinajele exclusiv din Al. E mai ieftin şi mult mai uşor, având în vedere că traful de înaltă e destul de voluminos...iar tolele sunt şi acolo din material de calitate superioară.

Din două trafuri de microunde poţi face unul de sudură fără probleme.

Daca va rog puteti da mai multe detalii in legatura cu folosirea pentru sudura, eu am incercat si se incalzeste primarul foarte tare.

Felicitari flomar si scuze de off topic.

Link spre comentariu

Transformatoarele de microunde sunt construite cu mare economie și au pierderi imense, dat fiind că sunt concepute să funcționeze foarte scurt timp și cu răcire forțată.Ventilatorul care răcește magnetronul asigură și răcirea transformatorului de înaltă tensiune.

Am măsurat de exemplu două trafuri de microunde pe care le am la serviciu și ambele au un curent de mers în gol de peste 2A......de aceea se și încălzesc. Miezul magnetic este de calitate mare dar este suprasolicitat. Am făcut un redresor auto dintr-un astfel de traf, dar am alimentat primarul printr-un variator de tensiune cu triac, reglat fix pentru o tensiune eficace (RMS) de circa 150V.Astfel am putut să-l folosesc fără încălzire exagerată. Trebuie scoase și șunturile magnetice dintre primar și secundar. Ideal ar fi să mai adăugăm un număr de spire la primarul existent, dar e mai dificil din cauza faptului că tolele sunt sudate.Și am mai pierde spațiu util de bobinaj pentru secundar prin suplimentarea primarului....

Link spre comentariu

Deoarece transformatoarele nu au randament 100%, este normal sa se incalzeasca, mai mult sau mai putin. Temperatura la care pot ajunge, este data de calitatea izolatiei, dar cu cat temperatura este mai mare, cu atat izolatia (ca si noi) imbatraneste mai repede. Cum nu le facem pt. un secol, se pot incalzi.

La transformatoarele pt. microunde (pret minim de productie), curentul in repaos, este ceva mai mic decat in sarcina, deci pot functiona in siguranta, mai ales daca le incarcam la aprox. 60% din putere. Cu ventilatie fortata, nu-s probleme.

Pe un astfel de transformator, de 600VA, rebobinat pe carcasa, abia am putut scoate 450VA, fara ventilatie fortata si incalzire peste 70 gradeC.

Am facut un experiment cu un transformator normal. Cu ventilatie fortata (ventilator 80x80mm), la ac. temperatura de functionare, am obtinut o putere, cu aprox. 30% mai mare.

Editat de vera
Link spre comentariu

Eu ma gandeam cand ati zis de 2 trafuri ca ati legat primarele in serie. Tot pentru redresor am incercat si eu dar care le am eu pe la 160-170 V au un curent destul de mic in primar la mersul in gol.

Link spre comentariu

Acest transformator a ajuns la mine. Totul e perfect, arata beton, lucratura ca la carte, scoate exact cat trebuie, tensiunea nu scade mult in sarcina, nu bazaie (decat foarte putin noaptea cand e liniste in camera), dar... se incalzeste prea rau in gol. Cu el pus la amplif si fara semnal, adica un consum de 100mA se incalzesc tolele la 41 grade. Bobinajul e ceva mai rece. Am masurat cu un LM35 pus si presat cu mana pe tole. La o sarcina de 3A (in DC) tolele se incalzesc la 51 grade si bobinajul la 53 grade. Eu nu ma pricep, din masuratorile pe care le-a facut Flomar60 in primul post e vreun semn ca ar trebui sa se incalzeasca asa ? Poate ca temperatura de 50 si ceva de grade o fi normala in sarcina... dar in gol sa se incalzeasca la 41 grade ?? Si se incalzesc tolele nu bobinajul. De ce s-ar intampla treaba asta ? Ca vad ca bridele de prindere sint puse pe partea care nu creeaza spira in scurt si suruburile sint si izolate... :84

Editat de Dudikoff
Link spre comentariu

Comportamentul este normal, este firesc ca in gol tolele sa se incalzeasca mai mult decat bobinajul ( mult mai mult ), in gol pierderile pe cupru sunt insignifiante, in schimb inductia in miez cauzeaza inevitabil pierderi, care se disipa in...miez, adica in tole. In fapt in sarcina, incalzirea suplimentara provine in special de la bobinaj.

Eu nu as pune prea mult baza pe modul cum ai masurat tu, temperatura normala a corpului este 37*C, tu ai masurat 41 cu senzorul termic in strans contact cu mana... Multimetru cu sonda de temperatura e suficient de precis ( cu 2-3*C in plus sau in minus e irelevant. ). Nu ca as spune ca 41*C temperatura de mers in gol la un traf de retea este mult... nici vorba.

Link spre comentariu

Temperatura camerei vreo 20 de grade.

Marian, nici eu nu as avea prea mare incredere in masuratoarea mea cu LM35 si nu pentru ca l-am atins cu mana si arata mai mult decat trebuie, ci pentru ca, contactul nu cred ca este destul de bun ca sa se transfere caldura cum trebuie si arata mai putin decat este !

Cand zic ca se incalzeste prea mult in gol nu ma bazez prea mult pe masuratoarea cu LM35 ci pe temperatura pe care o simt eu cand il ating cu mana. Aproape ca e la limita la care se poate tine mana pe el. Eu stiu ca daca temperatura corpului este de 37 de grade si atingi un obiect care are tot 37 de grade nu o sa simti nici cald nici rece. Dar eu cand ating traful simt o temperatura foarte mare... mult mai mare decat 41 de grade. Chiar asa 4 grade diferenta sa se simta atat de mult ?

Editat de Dudikoff
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări