Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Realizarea cablajelor prin metoda foto

Blacksmith

Postări Recomandate

Da poate fi bună dacă placa(circuitul imprimat ) nu e prea ”stufos” şi ai de unde să apuci de placă fără să zgârii stratul anticoroziv...mă refer la circuitele imprimate de pe placă.

Cand ai dreptate, nu pot nega.
Link spre comentariu

Dudi, depinde cum si cat expui. Prima poze e cum se vad si foliile mele in lumina. Si totusi fac cablaje bune. Fa-ti testul de expunere. Incearca expuneri intense dar scurte. Cred ca sunt mai potrivite decat lungi si slabe. Poate ma insel.

Link spre comentariu

Astazi am prins ceva timp liber si am realizat un cablaj prin metoda foto cu film foto negativ, trasee de 0,5mm, cea mai mica distanta intre trasee 0,35mm..

Filmul cablajului realizat pe hartie de calc si UV-Boxul meu:

Posted Imageupload pictures free

Filmul foto negativ dupa aplicarea pe cablaj:

Posted Imageupload jpg

Cablajul dupa expunere la film printat pe hartie de calc, o singura coala:

Posted Imageupload gif

Cablajul dupa developare:

Posted Imagescreenshot

In timpul corodarii:

Posted Imageupload a picture

Dupa corodare cablaj:

Posted Imagephoto hosting sites

Dupa eliminare film negativ:

Posted Imageupload pic

Urmeaza gaurirea, sa calc sikscreenul si acoperirea cu sacaz diluat.

Editat de GeoMar
Link spre comentariu

Astazi am prins ceva timp liber si am realizat un cablaj prin metoda foto cu film foto negativ, trasee de 0,5mm, cea mai mica distanta intre trasee 0,35mm..

Filmul cablajului realizat pe hartie de calc si UV-Boxul meu:

Posted Imageupload pictures free

Filmul foto negativ dupa aplicarea pe cablaj:

Posted Imageupload jpg

Cablajul dupa expunere la film printat pe hartie de calc, o singura coala:

Posted Imageupload gif

Cablajul dupa developare:

Posted Imagescreenshot

In timpul corodarii:

Posted Imageupload a picture

Dupa corodare cablaj:

Posted Imagephoto hosting sites

Dupa eliminare film negativ:

Posted Imageupload pic

Urmeaza gaurirea, sa calc sikscreenul si acoperirea cu sacaz diluat.

Felicitari GeoMar. Au iesit beton. Si eu ma tot ''screm'' de ceva timp sa-mi fac si o ''scula'' de developat cablaje As avea o rugaminte la tine, Ai putea sa-mi dai codul diodelor UV pe care le-ai folosit la ''developatorul'' tau ? Multumesc mult,O seara buna sa ai.

Link spre comentariu

Felicitari GeoMar. Au iesit beton. Si eu ma tot ''screm'' de ceva timp sa-mi fac si o ''scula'' de developat cablaje As avea o rugaminte la tine, Ai putea sa-mi dai codul diodelor UV pe care le-ai folosit la ''developatorul'' tau ? Multumesc mult,O seara buna sa ai.

Mersi pentru felicitari, se putea si mai bine.

LED-urile folosite sunt de la Adelectrocom, nu mai retin exact codul, ceva OSSV ... stiu doar ca au un unghi de 120 grade.

@GEOMAR, imi puteti spune cum faceti laminarea filmului pe pcb? Eu, deocamdata il laminez cu fierul de calcat si cateodata lasa de dorit(mai prinde o scama sau ...).

multumesc

Am incercat si laminare uscata, cat si laminare umeda.

Laminarea uscata m-a nemultumit, a facut cateva cute filmul.

Acum tai filmul cu cel putin 1-2 cm mai mare decat placa de cablaj, pun cablajul intr-o tavita cu apa curata, apoi in apa lipesc filmul pe cablaj (dupa ce indepartez folia de protectie).

Scot cablajul cu filmul aplicat pe el si intind filmul cu un card de plastic (expirat, de la banca) ca sa nu ramane aer sub film.

Apoi il pun intre doua coli (o coala indoida in doua) si il trec de 2-4 ori prin laminator. Am incercat si cu fierul, daca depasesti foarte putin temperatura, strici filmul.

Cam asta este metoda mea.

Spor la treaba.

Link spre comentariu

Ok, multumesc. O sa incerc si eu metoda 'umeda'. Din pacate nu am laminator deocamdata si raman la fierul de calcat. La mine problema este ca mai degraba apare cate o bula dupa ce il calc(inainte de calcare nu se vede nimic) care bineinteles este in locul 'potrivit'.

Link spre comentariu

Incearca sa calci usor si cu fierul si la o temperatura mica, putin caldut, recomandat este sa nu treci de 100 grade, parca asa retin.

Eu folosesc un laminator ieftin luat din Lidl cu vreo 50-60 ron, pana acum face fata cu brio, atat la laminarea filmului cat si la transfer de toner pe ceva placute mai mici.

Link spre comentariu

Si eu caut un laminator in aceasi gama de preturi dar inca nimic nici macar second. Asa am si facut(maxim 100 de grade) la un silk screen s-a si incretit putin(cred ca am facut prea multe treceri cu fierul) dar ciudat mi s-a parut ca parca a iesit mai bine decat partea cu trasee. Mai incerc diferite variante.

Link spre comentariu

Mersi pentru felicitari, se putea si mai bine.

LED-urile folosite sunt de la Adelectrocom, nu mai retin exact codul, ceva OSSV ... stiu doar ca au un unghi de 120 grade.

Mutumesc GeoMar, pentru raspuns. Si eu am cumparat diode UV tot de la Adelectrocom si cred ca tot de tipul OSSV.

Link spre comentariu

Daca tot se discuta despre realizare cablaje prin metoda foto, intreb si eu aici.

Ce lungime de unda (din cele de mai jos) a LED-urilor folosite la expunere, este cea mai indicata?

365-370 nm

380-385 nm

400-410 nm

410-4120 nm

Editat de GeoMar
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări