Blacksmith Postat Februarie 8, 2017 Autor Partajează Postat Februarie 8, 2017 O sa folosesc doar cablaje Bungard de la TME. Link spre comentariu
Mircea Postat Februarie 8, 2017 Partajează Postat Februarie 8, 2017 Ideea e ca nu scoti din developator pana cand cuprul nu straluceste. Sa fie curat complet, fara urme de culoari sau alte impuritati.Nu cunosc Bungardul. Am lucrat cu pcb-uri scumpe in trecut, acuma cu cele de pe eBay numai. Fara probleme. Link spre comentariu
danpin Postat Februarie 8, 2017 Partajează Postat Februarie 8, 2017 (editat) Poti sa incerci cu Positiv20, sa le "vopsesti" tu, nu-i chiar asa greu. LE: Din cate imi amintesc, la cele gata acoperite cu fotorezist ramane o "ceata" pe ele nu straluceste cuprul, dar poti sa-ti dai seama daca totul este ok zgariind putin placa cu un betisor de plastic/lemn intr-o zona ce va fi corodata, daca stratul se indeparteaza usor developarea este gata, dupa spalare acel strat ("ceata") dispare. Editat Februarie 8, 2017 de danpin Link spre comentariu
Mircea Postat Februarie 8, 2017 Partajează Postat Februarie 8, 2017 Hai, dane, vorbeste si tu din experienta, altfel devine Bodega. Straluceste de nu se poate. Doar poza asta o am pe telefon. Straluceste, crede-ma. Aplicarea cu spray-ul iarna... la pretul placilor preaplicate nu merita. Uite ca am alta: Link spre comentariu
Vizitator Postat Februarie 8, 2017 Partajează Postat Februarie 8, 2017 (editat) nu stiu cat de bine si corect este dar din experienta mea ar rezulta asa: [*] eu folosesc intotdeauna folie pentru retroproiector, imagini dublate pentru ambele fete, imprimanta cu toner. [*]nu am tinut niciodata cont care parte se lipeste de PCB, important doar sa fie lipite partile dublate intre ele. [*]folosesc pcb bungard, seno4007. [*]expunerea 3min.20sec o fac cu un fost scanner A4 modificat, are o lentila fresnel inainte de geam, iar sursa UV sunt 8x9W neoane UV. [*]developarea in SENO4007 ...aproximativ 2 minute, undeva la un minut fac o usoara periere cu un pamatuf de fata (pentru machiaj) [*]gravarea, in clorura incalzita la 44ºC dureaza cam 11 minute. [*]spalat scufund inca o data in seno4007 3-5 minute pentru indepartarea fotorezistului ramas, apoi acetona. am incercat si spray pozitiv20 dar mi se pare prea multa complicatie. aplicat la intuneric... nu prea am reusit straturi egale.. mai si stropea spray-ul...mie nu mi-au iesit niciodata. plus ca un PCB care vine cu folia aia pe el, este impecabil, fara zgarieturi. Editat Februarie 8, 2017 de Vizitator Link spre comentariu
danpin Postat Februarie 8, 2017 Partajează Postat Februarie 8, 2017 (editat) Hai, dane, vorbeste si tu din experienta, altfel devine Bodega. Straluceste de nu se poate. Doar poza asta o am pe telefon. Straluceste, crede-ma. Aplicarea cu spray-ul iarna... la pretul placilor preaplicate nu merita. http://www.elforum.info/topic/12-solutii-pentru-executarea-circuitelor-imprimate/page-186 O sa ne spuna Dudikoff cum e cu acea "ceata" despre care vorbesc dupa ce face primul cablaj cu paci deja acoperite (fotorezist culoare galbena, sau aproximativ, ma refer la culoare). LE: "am incercat si spray pozitiv20 dar mi se pare prea multa complicatie. aplicat la intuneric... nu prea am reusit straturi egale.. " De ce aplicat la intuneric? La lumina camerei, fara radiatie solara directa este ok, cel putin eu asa am procedat. Editat Februarie 8, 2017 de danpin Link spre comentariu
Mircea Postat Februarie 8, 2017 Partajează Postat Februarie 8, 2017 Inteleg ce zici. Dar eu nu scot din developator pana nu e total curat. Poate il scoti prea repede sau reactia chimica nu e perfecta. Link spre comentariu
Blacksmith Postat Februarie 8, 2017 Autor Partajează Postat Februarie 8, 2017 [*]developarea in SENO4007 ...aproximativ 2 minute, undeva la un minut fac o usoara periere cu un pamatuf de fata (pentru machiaj) Tot va aud ca periati sau frecati cu peria cablajul cu fotorezist pe el. Fotorezistul ala nu se ia la frecare ? ca doar n-o fi facut din fier... Ala e doar o substanta depusa pe cupru... nu cred ca e foarte rezistent la frecari.... Link spre comentariu
danpin Postat Februarie 8, 2017 Partajează Postat Februarie 8, 2017 Am observat, nu am facut sute de cablaje, dar la cele deja acoperite cu fotorezist oricat le-as fi lasat in developer ramanea o pelicula subtire, foarte fina de culoare galbui, la primul cablaj am crezut ca nu am expus destul dar cand l-am salat sub jet de apa, frecand putin cu degetul acea pelicula s-a indepartat foarte usor. Cum am mai spus mai devreme nu "perii" cablajul in timpul developarii, poate daca as face-o acea ceata s-ar indeparta si cablajul ar iesi curat. Link spre comentariu
Mircea Postat Februarie 8, 2017 Partajează Postat Februarie 8, 2017 Dudi, pensula de burete. Apesi usor numai placuta imersata. Nu se zgarie asa usor. Link spre comentariu
Blacksmith Postat Februarie 8, 2017 Autor Partajează Postat Februarie 8, 2017 Ar fi interesant sa stim si ce instrumente putem baga in acea solutie (cea din link-ul meu), adica ce ataca si ce nu.... bete de lemn, cutii de plastic plastic, metal, manusi de cauciuc... ? Link spre comentariu
Mircea Postat Februarie 8, 2017 Partajează Postat Februarie 8, 2017 Manusi de cauciuc folosesc eu. De fapt, cele medicale din nitril, dar latex-ul merge fara probleme (in afara faptului ca sunt greu de scos).Cutia din plastic (castroane de bucatarie). Eu folosesc transparent ca sa vad cand solutia de developare e uzata (prea colorata).Lemn n-am bagat, caci tin placuta cu mana (in manusa). Totusi, la concentratia aia 1 parte la cam 20 de parti apa... prea rau nu mai poate face. Am atins si accidental, nimic special. Link spre comentariu
danpin Postat Februarie 9, 2017 Partajează Postat Februarie 9, 2017 (editat) Pt. manipulare, introdus/scos placa din diverse solutii, o penseta de plastic este numai buna... Editat Februarie 9, 2017 de danpin Link spre comentariu
elmar Postat Februarie 9, 2017 Partajează Postat Februarie 9, 2017 (editat) Da poate fi bună dacă placa(circuitul imprimat ) nu e prea ”stufos” şi ai de unde să apuci de placă fără să zgârii stratul anticoroziv...mă refer la circuitele imprimate de pe placă. Editat Februarie 9, 2017 de elmar Link spre comentariu
kinderu56 Postat Februarie 9, 2017 Partajează Postat Februarie 9, 2017 http://www.micromedia.home.ro/p20/p20.htm Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum