Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Realizarea cablajelor prin metoda foto

Blacksmith

Postări Recomandate

Sa-ti spun o smecherie de-a mea.............

eu pun pe fiecare parte a cablajului (daca e dublu, daca nu numai pe botom) un mic text, cuvint, etc, ca sa nu pun din greseala filmul invers la expunere.

Link spre comentariu

Mda, buna idee.

Dar e o problema. La unul din cablaje, cand ma uit in lumina se vad niste gauri fine in traseele mai groase. Nu e problema, se pot folosi, ca le ingros cu fludor, dar as vrea sa stiu ce am gresit, ca sa nu mai repet. Sa fi fost prea mult expunerea (3:40), prea mult developarea (1:10), sau ca a stat vreo 45 min. in clorura ca era cam uzata si nu coroda ?

Link spre comentariu

Si eu suprapun doua filme printate pe foi de calc pentu a fi cat mai opace

Am observat ca imprimanta mea laser samsung la traseele subtiri sunt destul de opace dar cu cat traseul e mai lat si la planuri de masa mari,nu mai e tonerul perfect aplicat ca la traseele mici si din cauza asta pun doua desene suprapuse

Editat de maxente
Link spre comentariu

Imaginea la imprimantele laser este obtinuta prin punce care se pot vedea sub o lupa puternica sau microscop si UV-ul trece.

La cele jet se mai unesc punctele dar la laser nu prea.

Controlind foarte atent timpul de expunere, intensitatea si grosimea stratului fotosensibil (eu folosesc pozitiv 20) se pot obtine rezultate bune si cu o singura folie dar eu prefer sa folosesc 2 folii si sa nu-mi mai bat capul cu grosimea neuniforma a stratului, timpului de expunere, timpului de developare, timpului de corodare, ETC.

Link spre comentariu

Da, manual am dat gaurile. :84 Si e tare naspa... stau sa punctez... nu nimeresc chiar in mijloc... mai fuge burghiul... tre sa dau intai cu burghiuri mai mici...

Link spre comentariu

Incearca sa listezi pattern-ul PCB pe layer-ele de cupru fuzionat cu gaurile a.i dupa corodare sa ai lipsa de cupru in pad in zona gaurii. Aceasta lipsa de cupru iti va ghida burghiul si astfel vei da gaurile mai usor.

Daca folosesti Eagle, poti exporta fisierele Gerber de acolo, le importi in Sprint Layout, importi si fisierul Excellon (gaurile) si cand vei tipari ca PDF gerber-ul bottom layer, o sa fie tiparit cu lipsa de cupru acolo unde sunt gauri.

Editat de mars01
Link spre comentariu

Da, manual am dat gaurile. :84 Si e tare naspa... stau sa punctez... nu nimeresc chiar in mijloc... mai fuge burghiul... tre sa dau intai cu burghiuri mai mici...

De ce trebuie punctat, nu ai pe cablaj marcat centrul gaurii? Nu mai este necesara punctarea, se centreaza burghiul foarte bine! Si intr-adevar, desi e costul mai ridicat, doua folii suprapuse te scutesc de multe neplaceri!

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări