Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Realizarea cablajelor prin metoda foto

Blacksmith

Postări Recomandate

Taierea placatului cu ghilotina sau foarfeca de taiat tabla(indiferent cit de bine este ascutita)nu este prea indicata. Am incercat si eu sa tai placat cu foarfeca dar am constatat ca apar fisuri. La taierea cu foarfeca sau ghilotina,placatul are tendinta de a se indoi ,aparind fisuri. Cel mai bine e ca placatul sa fie taiat cu un disc din otel cu grosimea de citeva zecimi de mm(0,4-0,5mm).

Link spre comentariu

Dar când trebuie taiata placa in forme mai speciale nici cu discul de otel nu faci nimica singurele variante ramânand traforajul(de preferat electric) sau CNC-ul pentru cine își permite asa ceva.

Link spre comentariu
Vizitator Rizea70

Eu folosesc un mic circular facut dintr-un motor recuperat de la o masina de facut paine,la care am atasat un disc. E rudimentara dar taie perfect. Atasez o poza de pe net pentru a intelege mai usor ideea.

Posted Image

Link spre comentariu

Taierea placatului cu ghilotina sau foarfeca de taiat tabla(indiferent cit de bine este ascutita)nu este prea indicata. Am incercat si eu sa tai placat cu foarfeca dar am constatat ca apar fisuri. La taierea cu foarfeca sau ghilotina,placatul are tendinta de a se indoi ,aparind fisuri. Cel mai bine e ca placatul sa fie taiat cu un disc din otel cu grosimea de citeva zecimi de mm(0,4-0,5mm).

Mie mi-au ramas prin casa doua foarfeci de tabla ante 1989, care au falcile putin altfel decit cele moderne si merg ok pentru sticlotextolit. Pertinaxul se rupe, pentru ala trebuie ghilotina adecvata. Am si eu freza bengoasa, dar pentru cite unul-doua cablaje este OK foarfeca. Nu am cum sa pun acum o poza sa vedeti la ce fel de foarfeca ma refer, este putin diferita de cele actuale, si batrina tot ca mine!

Editat de Marele Savant
Link spre comentariu

nu stiu...eu zic sa nu va mai incurcati cu led-uri uv. va loviti de liniaritatea fluxului luminos, trebuie folosite mai multe

merge foarte bine cu neoanele UV de la aparatele alea de uscat unghii.

eu am cumparat un exposer cu totul , am pastrat neoanele, duliile si partea electronica. trebuie totusi macar o hartie de calc intre ele si sticla ca sa ai o uniformizare a luminii. eu am folosit o lentila fressnel de la un monitor si practic lumina e omogena, la fel cum este pe un lcd.

singura problema este ca neoanele trebuie incalzite putin inainte cateva secunde.

in rest, film de retroproiector, imprimat pe partea cu hartia lipita, altfel se albesc/faineaza in loc sa devina mai transparenta de la caldura. daca imprimanta nu scoate destul toner, poti merge la un xerox cu folia ta sa imprime ei pe folie. eu prefer mai bine sa le dublez, pentru ca in general lucrez noaptea...cand imi vin "pandaliile" de electronica.

Posted Image

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Se apropie ziua cea mare... Posted ImageIn momentul asta am toate materialele necesare pentru a face cablaje prin metoda foto. Azi, sau cel mai probabil maine cred ca ma apuc de treaba. Mi-e o frica de imi tremura chilotii pe mine.

Cel mai groaza imi e de revelator. Cica e o substanta destul de periculoasa...

Am tradus cu google ce scrie pe plicul de revelator UNI-DEV-22G:

"Prepararea solutiei: Un plic de 22g la 0,3 - 0,4 litri de apa.
Se dizolva sub agitare in apa incalzita la 50*C. Se foloseste dupa racire la temp. camerei.
Se tine cablajul in solutie 30-60 secunde (max. 2 min).
Se determina prin incercari concentratia corecta.

Atentie:
Poate provoca coroziunea metalelor.
Provoaca arsuri grave ale pielii si leziuni ale ochilor.
Poate provoca iritatii ale tractului respirator.
A se evita inhalarea prafului, fumului, gazelor, vaporilor.
Evitati contactul cu pielea, ochii sau hainele.
Purtati manusi, imbracaminte si ochelari de protectie."

Deci se pare ca degaja vapori pe care nu trebuie sa-i respirii... Usor de zis, greu de facut...

Link spre comentariu

Cred ca stii ca sunt unul dintre cei care ataca orice afirmatie "las' ca merge" in materie de securitate a muncii, dar daca lucrezi in spatiu larg (atelier), liber de obstacole si piedici, daca porti manusi si lucrezi calm (nu e graba) o sa fie numai bine.Developarea o faci pana se curata bine placa. Nu te grabi sa o scoti, foloseste pensula de burete (apasa ferm dar usor) si o sa fie bine. Pentru orice eventualitate: un vas cu apa curata langa tine. Ca sa clatesi placuta dupa developare sau ca sa te speli repede daca dai pe tine solutie.Spor la treaba, te vei adauga milioanelor care deja folosesc aceasta metoda!

Link spre comentariu

Manusi din alea de plastic chirurgicale de la farmacie ?

De unde naiba sa iau eu "pensula de burete !" ? N-am vazut in viata mea de 36 de ani asa ceva.... Cu altceva ce se gaseste prin casa nu merge ? O pensula cu par, de vopsit... de exemplu...

Editat de Dudikoff
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări